A Fidesz inkább Budán ünnepel

2010.03.03. 17:01
A Fidesz áthelyezte március 15-i megemlékezését és kampánynyitóját az Erzsébet híd pesti hídfőjétől az Attila útnál lévő Dózsa György szoborhoz.

A korábban meghirdetettől eltérően nem az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hanem az I. kerületi Attila úton, a Dózsa György szobornál és annak környékén lesz a Fidesz-KDNP kampánynyitó nagygyűlése és ünnepi megemlékezése március 15-én 15 órakor, jelentette be Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerdán Budapesten.

A politikus a helyszínváltozással kapcsolatban újságíróknak indoklásképpen a 2006. október 23-i eseményekre utalva azt mondta, nem akarják kockáztatni a velük ünneplők nyugalmát, biztonságát. Tekintettel "a veszélyre, hogy a két szélsőséges párt - az MSZP és a Jobbik - végső eszközként újra provokációra készül a nemzeti ünnepen". Ezért március 15-én "a szélsőségektől távol, a szélsőségektől külön", a Dózsa György-szobornál ünnepel a Fidesz-KDNP, tette hozzá.

A Fidesz és az MSZP kedden jelentette be a március 15-re tervezett rendezvény helyszínét és időpontját. A Fidesz aznap az Erzsébet híd pesti hídfőjét és a Kossuth Lajos utcát, az MSZP pedig a Pilvax közt jelölte meg helyszínül. Mindkét párt 15 órára tervezi szabadtéri megmozdulását.

A két helyszín fekvéséből adódóan könnyen előfordulhatott volna, hogy szimpatizánsaikat csak méterek válasszák el egymástól a Városház utca és a Kossuth Lajos utca sarkán. A Jobbik mintegy fél kilométerre, a néhány utcával távolabb található Deák téren tart gyűlést ugyancsak 15 órakor.

Az MSZP szerint fair lépés volt a Fidesztől, hogy áttette a március 15-i rendezvénye helyszínét máshová. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint ezt a fajta előzékenységet azért indokolta, hogy mind a nyilvánosság, mind a rendőrség felé a szocialisták jelentették be előbb a maguk nagygyűlését.