A Fidesz győzelme jót tett a hangulatnak

2010.05.05. 15:09 Módosítva: 2010.05.05. 15:11
Visszatért a választók gazdaságba vetett hite, pedig az új kormány még le sem tette az esküt. A kettős állampolgárságot a megkérdezettek kétharmada megadná a határon túli magyaroknak.

Egy héttel a választások után a megkérdezettek 69 százaléka állította, hogy örül a választások eredményének - derül ki a Nézőpont Intézet által a Heti Válasznak készített közvélemény-kutatásból.

A győztes Fidesz híveinek 93 százaléka elégedett az eredménnyel. Az MSZP támogatói közül 19 százalék fejezte ki elégedettségét. Nem örülnek az eredménynek az LMP támogatói sem, az elemzés szerint az ő óvatosságuk mögött a Jobbik előretörése állhat. A Jobbikkal rokonszenvezők is bizonytalanok: 56 százalékuk örül az eredménynek, 36 százalékuk viszont többet várt a párttól.

Az MSZP-hívek hisznek a feltámadásban

A kutatás szerint a választás legnagyobb vesztese az MSZP. A választások után egy héttel készült felmérés szerint viszont mostanra már a párt feltámadásában sem hisznek sokan: az összes megkérdezett 35 százaléka gondolja, hogy az MSZP megerősödhet a következő választásokig. A párt saját szavazói között már nagyobb a bizakodás: támogatóik 73 százaléka hisz a párt feltámadásában.

Az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatban az év eleje óta a felmérés szerint fordulat történt. Januárban még csak minden harmadik megkérdezett gondolta, hogy a következő egy évben inkább növekszik a magyar gazdaság, április végén már közel kétharmaduk - 61 százalék - bizakodó. A változásban szerepe lehet a viszonylag stabil forintnak és a reményt hangsúlyozó Fidesz-kampánynak is.

Erős a bizalom

A felmérés szerint az új kormánnyal szemben is erős bizalom érezhető. A megkérdezettek 51 százaléka mondta, hogy a leendő Fidesz-kormány egy év alatt javítani fog az ország helyzetén, 40 százalékuk szerint viszont nem fog változtatni rajta. A leginkább reménykedőek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a Fidesz-hívek. A Jobbik-tábornak körülbelül a fele bizakodó. Az összes megkérdezett 6 százaléka - az MSZP szavazók körülbelül negyede - azt gondolja, hogy az Orbán kormány még ronthat is az ország helyzetén.

A leggyorsabb változást az új kormányfő a közbiztonság terén ígérte, és az összes megkérdezett 67 százaléka úgy is gondolja, hogy egy év alatt javulni fog a helyzet. Ebben még az MSZP támogatóinak harmada is javulást vár.

Megadnák a kettős állampolgárságot

A kettős állampolgárság bevezetése kapcsán konkrétumok még nem ismertek, a felmérés szerint most a megkérdezettek 67 százaléka igennel szavazna a kettős állampolgárság megadására. A Nézőpont intézet szerint a javaslat ráadásul népszerűbb a Fidesz-táborban, mint a jobbikosok között.

A pártok tábora alig változott április óta a felmérés szerint. Az összes megkérdezett 52 százaléka a Fidesz-KDNP-t támogatja, 10 százaléka a Jobbikot, 9 százaléka az MSZP-t, 7 százalék pedig az LMP-t.