A fővárosi MDF együttműködne az SZDSZ-szel

2010.01.20. 22:06 Módosítva: 2010.01.20. 23:10
A fővárosi MDF szerda este úgy döntött, együttműködne az SZDSZ-szel Budapesten. A lista első öt helyéből hármat, köztük az elsőt, átadnák, illetve az egyéni jelöltek közül is csak 14-et állítanának az SZDSZ 18-ával szemben. Hétvégén még rezgett a léc.

Az MDF budapesti választmánya három órás határozatképtelenség után elfogadta az MDF és az SZDSZ Budapestre vonatkozó megállapodását. Ezek szerint a budapesti lista első öt helye közül az első, a harmadik és a negyedik pozícióra a szabad demokraták jelölhetnek. A 32 egyéni jelöltből 18-at az SZDSZ, 14-et pedig az MDF delegál majd.

A 26 tagú választmányból 13-an voltak hajlandóak szavazni. Három órás huzavona után végül a telefonon riasztott Csapody Miklós mentette meg a helyzetet. A szokatlanul nagyarányú távollét okozta probléma megoldásában Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly is részt vett, miután végig jelen voltak az  eseményen.

A választmány csak általánosságban szavazhatta meg a közös listát, a résztvevőket nem tájékoztatták a kialkudott névsorról. Az Index információi szerint az listavezetői helyet Simonyi András (SZDSZ), volt washingtoni nagykövet kapja, aki elfogadta a meghívást. A második Lévai Zoltán (MDF), a harmadik Ikvay-Szabó Imre (SZDSZ), a negyedik pedig Boruzs András (SZDSZ) lesz.

Országos szinten még nem született megállapodás, és az együttműködésről még az SZDSZ sem döntött.

A szerda este tartott szavazás nehézségeit előrevetítette a hétvégén kiszivárgott, Lévai Zoltán budapesti választmányi elnök által írt levél, amiben kétségeit fejezi ki az MDF-SZDSZ együttműködésről. Akkor azt írta, hogy távolinak tűnik a megállapodás.

„Az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik, esetleges elfogadása esetén nem látjuk biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit, így számunkra az elfogadhatatlan” - olvasható Lévai Zoltán levelében.

A budapesti elnök a levél nyilvánosságra hozatalára vasárnap közleményben reagált, azt írta: „Egy tárgyalási folyamatnak mindig vannak csúcspontjai és hullámvölgyei, ez teljesen természetes. Mindazonáltal én továbbra is bizakodó vagyok az SZDSZ-szel folytatott megbeszéléseket illetően.”