Ödön
1 °C
11 °C

A fővárosi MDF együttműködne az SZDSZ-szel

2010.01.20. 22:06 Módosítva: 2010-01-20 23:10:30
A fővárosi MDF szerda este úgy döntött, együttműködne az SZDSZ-szel Budapesten. A lista első öt helyéből hármat, köztük az elsőt, átadnák, illetve az egyéni jelöltek közül is csak 14-et állítanának az SZDSZ 18-ával szemben. Hétvégén még rezgett a léc.

Az MDF budapesti választmánya három órás határozatképtelenség után elfogadta az MDF és az SZDSZ Budapestre vonatkozó megállapodását. Ezek szerint a budapesti lista első öt helye közül az első, a harmadik és a negyedik pozícióra a szabad demokraták jelölhetnek. A 32 egyéni jelöltből 18-at az SZDSZ, 14-et pedig az MDF delegál majd.

A 26 tagú választmányból 13-an voltak hajlandóak szavazni. Három órás huzavona után végül a telefonon riasztott Csapody Miklós mentette meg a helyzetet. A szokatlanul nagyarányú távollét okozta probléma megoldásában Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly is részt vett, miután végig jelen voltak az  eseményen.

A választmány csak általánosságban szavazhatta meg a közös listát, a résztvevőket nem tájékoztatták a kialkudott névsorról. Az Index információi szerint az listavezetői helyet Simonyi András (SZDSZ), volt washingtoni nagykövet kapja, aki elfogadta a meghívást. A második Lévai Zoltán (MDF), a harmadik Ikvay-Szabó Imre (SZDSZ), a negyedik pedig Boruzs András (SZDSZ) lesz.

Országos szinten még nem született megállapodás, és az együttműködésről még az SZDSZ sem döntött.

A szerda este tartott szavazás nehézségeit előrevetítette a hétvégén kiszivárgott, Lévai Zoltán budapesti választmányi elnök által írt levél, amiben kétségeit fejezi ki az MDF-SZDSZ együttműködésről. Akkor azt írta, hogy távolinak tűnik a megállapodás.

„Az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik, esetleges elfogadása esetén nem látjuk biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit, így számunkra az elfogadhatatlan” - olvasható Lévai Zoltán levelében.

A budapesti elnök a levél nyilvánosságra hozatalára vasárnap közleményben reagált, azt írta: „Egy tárgyalási folyamatnak mindig vannak csúcspontjai és hullámvölgyei, ez teljesen természetes. Mindazonáltal én továbbra is bizakodó vagyok az SZDSZ-szel folytatott megbeszéléseket illetően.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?