A Gallup szerint is négypárti parlament lesz

2010.04.08. 09:11
A Fidesz földcsuszamlásszerű győzelme nem kétséges, a Jobbik esélyesebb a második helyre. Az LMP a küszöbön.

Listás eredmények

A Magyar Gallup Intézet friss felmérése szerint vasárnap a 2010-eshez hasonló, 59 százalékos részvételi arány várható. A biztos pártválasztók 63 százaléka a Fideszre szavaz, 17 százalék a Jobbikra, 14 az MSZP-re,  4 az LMP-re és 2 az MDF-re

A súlyozott számítással becsült listás eredmény szerint a Fidesz listát a választók 59 százaléka támogatja. A Jobbik listájára eszerint 17, az MSZP-ére 16, az LMP-re 5 százaléknyi szavazat jut. Az MDF-re a választók 3 százaléka szavaz, a Civil Mozgalomra támogatottsága elenyésző.

A Gallup szerint az LMP várható listás eredménye 5,4 százalék lesz, azaz a párt negyedikként bejut a parlamentbe. Az elmúlt napokban nagyon hasonló eredményeket közölt a Medián, a Nézőpont és a Tárki is. A Szonda felmérése szerint az LMP bejutása kérdéses.

Vélemények

A Fidesz kétharmados többségét a saját szavazótáborának 83%-a tartaná kívánatosnak. Ugyanakkor, a Fidesz szavazóknak egy kisebb része (11%) inkább azzal az állítással értett egyet, hogy egy esetleges kétharmados többség fenyegetést jelenthet a demokratikus intézmények működésére; ez a vélemény az MSZP táborában a legelterjedtebb (86%), de sok LMP (43%) és Jobbik (42%) szavazó, illetve MDF támogató (65%) is osztozik benne.

A közvélekedés szerint a Fidesz a többsége biztosítása érdekében sem működne együtt az MSZP-vel (a biztos szavazók mindössze egy tizede tartja ezt elképzelhetőnek), a választók inkább arra tippelnek, hogy ilyen helyzetben a Fidesz a Jobbikkal létesítene együttműködést (a biztos szavazók 41%-a, és a Jobbik tábor 61%-a számít erre, de a Fidesz híveinek csak 27%-a tartja ezt elképzelhetőnek).

Azzal az állítással, hogy a Fidesz az MSZP-vel egyforma mértékben lenne érintett korrupciós ügyekben, elsősorban az MSZP támogatói értenek egyet (91%), de sok LMP (78%) és Jobbik szavazó (67%) is ugyanígy vélekedik. Arra, hogy a Fidesz a jelenlegi megszorítások fenntartására vagy folytatására készülne a Fidesz szavazók mindössze 15%-a számít, míg a többi táborban ez egy meglehetősen elterjedt vélekedés (MSZP tábor: 84%, LMP: 53%, Jobbik: 51% -- a biztos szavazók összességét tekintve csupán a megkérdezettek 35%-ának ez a várakozása).

A Gallup reprezentatív felmérése 2010 március 26. és 30. között 1016 választópolgár megkérdezésével készült. A mintavételből fakadó hibahatár a biztos szavazók esetében +/- 4.4 százalék.