A Jobbik lepolitkusbűnözőzte Pokornit

2010.04.07. 14:05 Módosítva: 2010.04.07. 14:06
A Pokorni Zoltán aláírásával eladott XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpont ügyében rendőrségi feljelentést tett a Jobbik, azt állítva, hogy több százmilliós hűtlen kezelés nyomaira bukkantak. Novák Előd alelnök szerint a fő ellenfelük az MSZP, de a választás előtt négy nappal mégis a Fidesz alelnökéről ástak elő egy két éves történetet. A Hegyvidéki Önkormányzat szerint a Jobbik felháborító hazugságokat tálalt, ezért rágalmazásért feljelentik Novák Elődöt.

Álláshalmozó és politikus bűnöző, ezekkel a jelzőkkel írta le Pokorni Zoltánt, a XII. kerület fideszes polgármesterét a Jobbik alelnöke. Novák Előd szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Hegyvidék Bevásárlóközpont eladásának körülményei miatt.

A jobbikos vezető szerint a cigánybűnözés témájának felvetése után a 2008-as történettel egy újabb tabutémát visznek a nyilvánosság elé, bemutatva, hogy a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál egyaránt történtek korrupciós ügyek.

forrás: Aspectus Architekt
forrás: Aspectus Architekt

A Jobbik XII. kerületi képviselő jelöltje Martinez Gábor elmondta, hogy a XII. kerületi testület 2008 májusában döntött arról, hogy a romló állagú üzletközpontot megszünteti, majd Pokorni Zoltán előterjesztésére értékesítésre hirdette meg az ingatlan. A jobbikosok szerint a polgármester előterjesztéséhez nem csatoltak hivatalos értékbecslést, ezért nem tudni, hogy a bevásárlóközpontért kért 540 milliós ár mennyiben fedi az épület valós piaci értékét.

A párt szerint az ügyletben viszont főként az a momentum utal visszaélésre, hogy a polgármester aláírásával készült adásvételi szerződésben az önkormányzat beígérte az előterjesztésben szereplő beépíthetőségi értékek megváltoztatását. A Jobbik szerint az ingatlannal kapcsolatban addig egyszer sem merült fel, hogy a kerületi szabályozási terv módosításával kedvezőbb besorolási értékek lesznek érvényesek. A szerződés ráadásul lehetőséget adott a vevő, a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Nonus Kft.-nek, hogy visszalépjen az üzlettől, ha az önkormányzat nem változtat a KSZT-n. Novák Előd szerint a két és félszeresére emelt beépíthetőségi mutatóval akár több százmillió forinttal növekedhetett az ingatlan értéke.

A Hegyvidéki Önkormányzat rágalmazásért feljelenti Novák Elődöt. „Arcpirító és felháborító hazugság, amit a Jobbik képviselői elmondtak, közölte Váczi János, Pokorni Zoltán kabinetfőnöke. A polgármester kabinetfőnöke szerint a kampánycsend előtti utolsó napokra időzített támadásnak nem is lehet más célja, minthogy elterelje a figyelmet az elmúlt hetek folyamatos, a Jobbikot érintő botránysorozatáról.

Váczi szerint a Hegyvidéki Önkormányzat minden ingatlanértékesítés előtt hivatalos, független értékbecslést készíttet. Így történt ez 2008-ban is az említett ingatlan esetében, ráadásul a kerületben minden önkormányzati ingatlanértékesítés kizárólag közjegyző előtt lebonyolított nyilvános versenytárgyalás útján történik. A Szendi árok 2-4 alatt található ingatlan nyílt, az országos sajtóban is meghirdetett pályázatára közel 30 érdeklődő jelentkezett. Közülük heten vásárolták meg a pályázati dokumentációt, hárman pályáztak és végül a pályázat győztese a kikiáltási árnál 100 millió forinttal magasabb összegért tudott hozzájutni az ingatlanhoz. A polgármester kabinetfőnöke szerint a beépíthető négyzetméter nagysága nem változott. A Hegyvidéki Önkormányzat már az értékesítési folyamat elején minden érdeklődővel tudatta, hogy az ingatlanon milyen változások hajthatók végre, ezek az értékbecslésben, a pályázati kiírásban, az információs csomagban majd az adásvételi szerződésben is egyaránt szerepeltek.

hegyvidek 11

A 6 ezer négyzetméteres Hegyvidék Bevásárlóközpont a XII. kerületi Apor Vilmos téren épül. Átadását 2011-ben várható.

2008 májusában Kovács Lajos alpolgármester közleményében azt írta: "szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy sem lakóparkot, sem plázát, sem hipermarketet nem engedünk itt építeni". A cél egy emberközeli, a Hegyvidéken élő emberek számára minőségi szolgáltatásokat nyújtó kisvárosias szolgáltatóház létrehozása.

Az önkormányzat korábbi indoklása szerint a korábban itt álló és rossz állapotú bevásárlóközpont korszerűsítése, felújítása komoly kiadásokkal terhelte a tulajdonos önkormányzatot, évek óta egyre növekvő költségvetési megszorításokkal működött. Ezért döntöttek úgy, hogy az ingatlant nyilvános pályázaton hirdetik meg, amelyben kikötik, hogy a helyére új szolgáltatóházat kell építeni.

A tervek szerint az új bevásárlóközpontnak is kiskereskedelmi és szolgáltató funkciót kell betöltenie: cipész, patika vagy kávézó nyílhat majd, lakások viszont nem építhetők rajta. Előírás volt, hogy az épülethez a beruházónak parkolót is kell építenie, amely a közforgalom számára is nyitva lesz.

Az eladás ellen élesen tiltakoztak a bevásárlóközpont bérlői, akik szerint a kerület rapid eljárással akarta a fejük felől eladni és lebontani az Ybl-díjas Hegyvidék Bevásárló Központot. Az épület eladásáról szóló pályázati csomagot végül heten vették meg, az árverésen hárman tettek ajánlatot, de közülük egyet formai okok miatt kizártak. 2008 májusában döntés született arról, hogy a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Nonus Kft. vásárolhatja meg az Apor Vilmos téri Hegyvidék Bevásárló Központot. A kikiáltási ár 450 millió forint volt, ennél 100 millióval ajánlott többet végül a vevő.

A tiltakozó bérlők korábban kilátásba helyezték, hogy ők is indulnak a liciten, és összeadják az önkormányzat által megszabott kikiáltási árat, ám végül nem pályáztak. Ajánlatot az önkormányzat nem tudta volna elfogadni, hiszen így a liciten kialakult vételárhoz képest 100 millió forintot bukott volna.

Az épületet értéke miatt amúgy is csak nyílt licites pályázaton lehetett értékesíteni az ingatlant.