A Jobbik már csak 12 körzetben gyűjt

2010.03.01. 15:29
A Jobbik 12 körzet kivételével már mindenhol leadta kopogtatócéduláit, de például egyik emblematikus figurája, Hegedűs Lórántné még gyűjti az ajánlószelvényeket. Az MSZP az ország déli és nyugati megyéiben van lemaradva. A Fidesz papíron mindenhol, de csak azért, mert jelöltjeiknek felsőbb utasításra a körzetben fellelhető kopogtatócédulák negyedét kell összegyűjteniük. Az MDF-nek hamarosan Budapesten is lesz már jelöltje.

Szűk három hete maradt a pártoknak március 19-ig, a jelöltállítás határidejéig. A legjobban a Jobbik áll, 14 körzet híján már mindenhol jelöltet állított az április 11-i parlamenti választásra. A 162 regisztrált jelölt mellett Novák Előd alelnök neje, a pártszóvivő Dúró Dóra már leadta az ajánlószelvényeket, de még elbírálásra vár.

01

Elbírálásra vár még a párt EP-képviselője és Szegedi Csanád is, míg a párt színeiben a főváros V. kerületében induló Hegedűs Lórántné, ifj, Hegedűs Lóránt neje viszont még nem adta le ajánlószelvényeit a valasztas.hu nyilvántartása szerint.

Az MSZP 110 jelöltjét vették már nyilvántartásba és a párt Budapesten és Vas megyében már listát is állított. A szocialisták 27 jelöltje már leadta ajánlószelvényeit, de a választási bizottság még nem bírálta el. A legnagyobb nevek a még döntésre várók között Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Iváncsik Imre államtitkár, Tóbiás József és Szanyi Tibor Jenő.

02

A szocialisták az ország nyugati és déli megyéiben vannak elmaradásban, Csongrád, Békés, Vas és Győr-Moson-Sopron megye több körzetében még gyűjteniük kell.

Sovány MDF

Harmadik helyen a Fidesz és az MDF áll 18-18 nyilvántartásba vett jelölttel - a Fidesz jelöltjeinek a száma gyorsan változhat. Az MDF a jelen állás szerint 18 egyéni jelölttel csupán három területi listát állíthat, míg az országos listaállításhoz hét területi listára lenne szükség. Az MDF egyetlen valós esélye a parlamentbe jutásra az országos listaállítás lenne. 18 regisztrált jelöltjük mellett még hét vár bizottsági döntésre. A várakozók között van Iván János, aki az MDF első budapesti egyéni képviselőjelöltje lehet.

 

A Fidesz is csak 18 jelöltet regisztrált eddig, igaz, ez a legnagyobb ellenzéki pártnál taktika, ők egyszerre tervezik leadni reményeik szerint összesen kétmillió kopogtatócédulájukat. 18 jelöltjük mellett az OVB hétfő déli statisztikái szerint 10 vár a választási bizottságok döntésére. Két nyilvántartásba vett jelöltnél, Rétvári Bencénél és Balsai Istvánnál érdeklődtünk, hogy ők miért adták le ajánlószelvényeiket, a többiek meg miért nem. Balsai István Kubatov Gábor pártigazgatóhoz irányaított minket, aki nem reagált megkeresésünkre.

v2010 plakatok2 01

Gyűjtögetnek

Rétvári beszédesebb volt. "Nem rögtön adtuk le az ajánlószelvényeket, a 750 sokszorosát gyűjtöttük össze" - mondta. Ő azután nyújtotta be az ajánlásokat, hogy körzetében összegyűjtötte az összes kopogtatócédula egynegyedét. Szerinte a többi jelölt is ezt teszi, hiszen így lehet meg az összesen nyolcmillió szelvényből a vágyott kétmillió.

A bejutásra esélyes pártok és az MDF mellett még két párt tudott eddig jelöltet állítani. A Munkáspárt a fellegvárának számító Nógrád megyében - ahol 1998-ban még 10,42 százalékos eredményt értek el - és Csongrád megyében tudott jelöltet állítani, az Összefogás Párt pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ez utóbbi nem meglepő, hiszen a pártot gründuló monoki polgármester, Szepesi Zsolt gyűjtötte össze eddig a 750 kopogtatócédulát.