A jobbikos és LMP-s jelöltek nagy része újonc

2010.03.22. 13:57
Az LMP egyéni képviselőjelöltjeinek több mint kilencven százaléka újonc, a Jobbik indulóinak csaknem ötöde azonban már négy éve is megmérette magát a parlamenti választásokon - ez derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet hétfőn tettek közzé. A két parlamenten kívüli párt politikusainak életútját vizsgálták. A kutatás szerint a Jobbiknak 55, az LMP-nek pedig 11 egyéni jelöltje politizált korábban másik pártban.

Az elemzés leírása szerint a Republikon Intézet részletes kutatást folytatott az LMP és a Jobbik jelöltjeiről. Ehhez az életrajzok mellett más forrásokat is felhasználtak, a hivatalos választási adatoktól a pártok saját közlésein át "az eseti információs lehetőségekig", országos és helyi sajtóhírekig.

A kutatás készítői megállapították: nincs olyan rendszerezett adatbázis a választáson induló egyéni jelöltekről, amely mindenkire kiterjedő, valós információkat nyújtana róluk. Egy politikusról most szinte csak az tudható, amit maga közölni kíván - fogalmaznak.

Az elemzés szerint a politikai rutinnal rendelkező jobbikosok kétharmada a MIÉP-ben kezdte a pályafutását. 55 jelölt más pártban is politizált korábban, öten pedig két pártot is megjártak már. A mostani jobbikos jelöltek közül 33-an a MIÉP és a Jobbik választási szövetségében indultak a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon. Nyolc jobbikos jelölt a rendszerváltáskor az MDF tagja volt, öt pedig a Független Kisgazdapártban kezdte pályafutását. Tizenegy jobbikos képviselőjelölt életrajza utal arra, hogy korábban a Fidesz tagjai voltak. 121 jelölt - bemutatkozásuk alapján - újonc a politikában.

Ennek alapján országszerte számos választókerületben előfordulhat, hogy a négy éve még a MIÉP és a Jobbik választási szövetségének kötelékében alig néhány százalékot szerző jelölt most ötször, sőt, helyenként akár tízszer annyi szavazatot gyűjt. Vagyis okkal feltételezhető, hogy a Jobbik esetében nem a személyi állomány a siker kulcsa, hanem azt inkább a párt átalakulásában, valamint a választók politikai véleményének megváltozásában kell keresni - olvasható az elemzésben.

Az LMP 176 egyéni jelöltjei közül körülbelül tucatnyian nem az LMP-ben kezdték politikai pályafutásukat - igaz, többségük csak önkormányzati szinten vagy a rendszerváltáskor vállalt közéleti szerepet.

Ivády Gábor és Máté Mihály indult az előző országgyűlési választásokon - Ivády Gábor az MDF, Máté Mihály az MCF Roma Összefogás Párt színeiben. Parlamenti képviselő korábban mindössze egyetlen LMP-s jelölt volt: a miskolci Mile Lajos az első ciklusban a rendszerváltás után az MDF színeiben politizált.

Kiss Kálmán Tibor a legutóbbi három választáson három különböző párt színeiben indult: 12 éve az SZDSZ, nyolc éve a Centrumpárt, négy éve pedig az MDF jelöltje volt az önkormányzati választáson, de 2002-ben a Centrum parlamenti képviselőjelöltje is volt, és körülbelül 2 százaléknyi szavazatot szerzett. Öt LMP-s jelölt számol be életrajzában arról, hogy valaha a Fidesz tagja volt. Schiffer András, a párt listavezetője 1990-től két éven át az Ifjú Szocialisták nevű baloldali mozgalom ügyvivője volt.