A kétszeresen gyanúsított MSZP-s visszaléptetését követeli a Fidesz

2010.02.12. 11:22 Módosítva: 2010.02.12. 14:06
Sajtótájékoztatón követelte a fideszes Illés Zoltán riválisa, Hatvani Csaba terézvárosi alpolgármester visszaléptetését. Hatvanit két ügyben is meggyanúsította az ügyészség, mégis jelölt maradhatott. Hagyó Miklóst már a gyanú gyanúja miatt visszaléptették.

A két ügyben is gyanúsított Hatvani Csaba szocialista képviselőjelölt visszaléptetését követelte az MSZP-től Illés Zoltán, a Fidesz VI. kerületi országgyűlési képviselője. Hatvanit, aki Terézváros alpolgármestere is, felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsítják, az ügyészség szerint rávette a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a költségek megfizettetése nélkül szereljék le a kerékbilincset.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hatvani egy másik ügyben, az Andrássy út 47. számú ház áron aluli eladása miatt is gyanúsitott. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke szerint a Hatvani elleni gyanúsítások nem olyan súlyúak, hogy indokolnák a visszaléptetést.

Az egyik esetben szerinte Hatvanit azért vádolták meg, mert több önkormányzati képviselőtársával együtt megszavazott egy előterjesztést. Szerinte még jogászok is aggályosnak tartják, hogy ez önmagában gyanúsítás tárgyát képezheti. A hivatali visszaélés gyanújáról Burány azt mondta, Hatvani "egy panaszos választópolgár ügyében eljárva alpolgármesterként esetének kivizsgálását kérte".

"Ha a Fidesz ezeket az ügyeket olyan súlyúnak tartja, hogy visszalépést követel, akkor kíváncsian várjuk, mikor mondja el a valódi okát a BKV-botrányokkal összefüggésbe hozott Orbán Anita és Kosztolányi Dénes visszaléptetésének" - nyilatkozta Burány. Orbán Anita a Fidesz állítása szerint egészségügyi, Kosztolányi családi okokból lépett vissza. Értesüléseink szerint Kosztolányival a pártközpontnak voltak problémái fegyelmezetlenségei miatt. Orbán Anita férje egykoron egy olyan tanácsadó cégnél dolgozott, amely később többszázmilliós tanácsadói szerződéseket kötött a BKV-val.

Ugyanakkor az MSZP korábban már a gyanú gyanúja miatt is visszaléptette egyik jelöltjét. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes február 2-án lépett vissza - bár őt eddig hivatalosan nem gyanúsította meg az ügyészség. Akkor Burány Sándor, a szocialisták budapesti elnöke azzal indokolta a visszahívást, hogy bár bíznak Hagyó ártatlanságában, de szereplése terhes a párt számára.

"A visszaléptetés nem jogi, hanem politikai döntés. Hagyó helyzete tathatatlanná vált a párt számára" - nyilatkozta most.

A Fidesz már Hagyó visszahívása után két nappal elővette Hatvani ügyét, aki ellen konkrét eljárások vannak folyamatban - azaz Hagyóval szemben őt már hivatalosan is meggyanúsították.