Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A kivárás csak Szilinek nem áll érdekében

2010.04.27. 11:12
Az önkormányzati választásokig nem kéne bolygatni a pártot, ebben egyetért a jelenlegi vezetés és a legerősebb belső ellenzéki frakció, Gyurcsány Ferenc és köre. Az azonnali teljes tisztújítást tulajdonképpen csak a pártvezetésből kiszorult Szili Katalin pártolja. A többiek kiegyeznének a szervezeti megújulást követő tisztújítással. Az MSZP most tartja elnökségi ülését.

Egyelőre még nem tisztázták a szocialisták, hogy milyen formában szeretnék végrehajtani a megújulásnak nevezetett folyamatot. A második forduló éjszakáján Lendvai Ildikó bejelentette lemondását, de ezzel nem okozott meglepetést, eleve is csak a választásokig vállalta tavaly a párt vezetését. Az elnökség csak részben vállalt felelősséget a kudarcért, nem mondott le, csak felajánlotta lemondását a kongresszusnak - amit a tervek szerint június elején tartanának.

Lemondás a választás éjszakáján
Lemondás a választás éjszakáján

A lemondás felajánlása hatalomtechnikai trükk. A júniusi kongresszusig esély sincs a teljes tisztújítás lebonyolítására, így ugyanazok a küldöttek dönthetnek az elnökség lemondásának elfogadásáról, akik megválasztották őket. A kongresszus persze dönthet a teljes tisztújításról is, ez esetben valószínűleg szeptemberben, de mindenképp még az őszi önkormányzati választások előtt újabb kongresszust tartanának, ahol immár új küldöttek választanának új pártvezetést és elnököt. Ha nem így döntenek, a teljes tisztújítás és az új alapszabály kidolgozása az önkormányzati választások utánra halasztódna.

Ez utóbbi megoldás látszólag a jelenlegi vezetés érdekeit szolgálja, de valójában a belső ellenzék sem siettetné a tiszújítást. A pártellenzék egyik prominense még a második forduló előtt, de a Fidesz kétharmados győzelmének biztos tudatában arról beszélt, hogy az októberig hátralevő időben a párt megújítása helyett még a kampányra kéne koncentrálni, megpróbálni kihozni a legtöbbet a helyzetből. Hogy erre van késztetés a pártban, azt jól jelzi, hogy már az országgyűlési választások második fordulójának másnapján megjelentek a fővárosban Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt plakátjai, melyeken az MSZP majálisára invitálják a híveket. A városligeti nagyréten tartott rendezvény főszónoka maga Horváth lesz.

johir

A jelenlegi pártvezetésnek egyértelműen a döntés elnapolása áll érdekében. Tisztújítás előtt egy még barátságos kongresszus dönthet mandátumukról, és reménykedhetnek benne, hogy az önkormányzati választásokon javítani tudnak. A lázadóknak sem áll feltétlenül érdekében máris átvenni a pártot. Ha teljes tisztújításra kerül sor, szeptemberig belső harcok kötnék le a szervezetet, így pedig nehéz lenne az önkormányzati választásra koncentrálni, egy újabb katasztrofális vereség pedig azonnal elsöpörhetné az új pártvezetést is.

Lendvai lejozefinistázta Gyurcsányt

Lendvai Ildikó hétfői nyílt levelében egyértelműen kritizálta Gyurcsányt, újabb frontot nyitva ezzel: "Már pedig ha felülről jön az "áldás", nehéz azt áldásnak tekinteni. Helyes volt, hogy szembenéztünk azzal, az intézményrendszer újjászüli az egyenlőtlenséget, hogy többet kaphat az oktatás, az egészségügy közszolgáltatásaiból, akinek eleve több van pénzből, kapcsolatból, információból. A reformok szélesíteni akarták az igazi demokráciát, de ezer okból a "felvilágosult abszolutizmus", egyfajta népoktató baloldali jozefinizmus útjára szorultak."

Ráadásul a pártellenzék megosztott. A vasárnapi eredményhirdetésről a pártszékházból hiányzó Gyurcsány Ferenc hétfői, az MTI-nek adott interjújában - amellett, hogy megjegyezte, távozása után félmillió szavazott vesztett az MSZP - arról beszélt, hogy külön kéne választani a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot. Ezzel egyértelműen üzent a mindkét pozícióra bejelentkező Mesterházy Attilának. Azt is mondta, hogy most összefogásra van szükség. (A frakcióvezetői posztra a Népszabadság szerint a leköszönő kancelláriaminiszter, a gyurcsányista Molnár Csaba az esélyes.) Az összefogás pedig a tavalyi EP-választási kudarc után létrejött kiegyezéshez hasonló helyzetet eredményezhet. Akkor Lendvai Ildikó elnökké választása mellett Mesterházy Attila miniszterelnöki jelölésében és frakcióvezetői megbízatásában egyeztek ki, Mesterházy pedig kormányfőjelöltként a párt a választási évben de facto vezetőségként működő országos választási bizottságát is vezette.

Gyurcsány másik lényegi mondata szerint az új vezetés megválasztása előtt kéne végrehajtani a tisztújítást és a szervezeti átalakulást, ez megint csak az önkormányzati választások utáni átalakulást vetíti előre.

Szili Katalin
Szili Katalin

A belső ellenzék másik szárnyának vezére, Szili Katalin viszont a teljes elnökség háttérbe vonulását követelte a választások második fordulója után kiadott közleményében. Mivel Szili a tagok körében népszerű, a vezetésben viszont nincsenek szövetségesei, neki valóban a teljes tisztújítás áll érdekében. (Ott van viszont a választások második fordulójában nagy valószínűséggel mandátumot szerző, ezzel tekintélyt kivívó Szanyi Tibor, aki részt vett Szili Katalin novemberi zászlóbontásán.)

Az MSZP elnöksége kedden tanácskozást tart, ezen a kongresszus lebonyolításának technikai és ügyrendi kérdéseiről egyeztetnek és dönthetnek az új frakcióvezetőről is.