Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A magyar választásokból nem lehet meggazdagodni

2010.01.26. 14:00
Csak egy fogadóirodánál lehet fogadni a magyar parlamenti válaszásokra, és ott is csak unalmas kérdésekben. A brit és az amerikai politika fanatikus rajongói viszont kedvükre válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között. Ha például Barack Obama szerdai évértékelőjében utal az Avatar című filmre, a szerencsés fogadók ötvenszeres pénzt is nyerhetnek.

Fogadni bármire lehet, például arra is, hogy május 6-án, a nagy-britanniai választás lehetséges napján esni fog-e az eső Londonban. Utánanéztünk, hogy a fogadóirodák mit gondolnak a magyarországi választásokról. Sajnálatos módon jelenleg csak egy online fogadóirodánál, az Unibetnél szerepel a kínálatban a magyarországi választás, és a a nyereményszorzókat elnézve senki sem ebből fog meggazdagodni.

Az Unibet a fogadóiroda szempontjából legbiztonságosabb, a fogadó számára legunalmasabb fogadási típust, az úgynevezett line-t kínálja. Azaz, a fogadóiroda meghatározza, hogy milyen eredményt érhet el a választásokon egy párt, és csak arra lehet fogadni, hogy a vonal (line) fölött vagy alatt végez a valóságban.

Tuti tipp

Az unibet bukmékerei abban nem kételkednek, hogy a Fidesz nyer. Fogadni csak arra lehet, hogy 51,5 százaléknál több vagy kevesebb szavazatot kap-e, és mindkét opció szorzója 1,85. Az oddsok a Jobbik és az MSZP esetében is ugyanezek, a vonalat a Jobbik esetében 12,5, az MSZP-jében 22,5 százaléknál húzták meg.

Az arányok nagyjából megfelelnek az aktuális közvélemény-kutatásoknak. A választási részvétel kérdésében is biztosra mentek, az Unibet 56 százalékot valószínűsít - a változatosság kedvéért itt is 1,85 a nyereményszorzó. Az eddigi választási részvételek alapján ez is biztonsági tipp - a választói aktivitás a felmérések szerint az 1998-ast idézik, amikor az első fordulóban 56,26, a másodikban 57,01 százalék volt a részvételi arány.

Az Unibet 56 százalékos választási részvételt valószínűsít - a változatosság kedvéért itt is 1,85 a nyereményszorzó. Az egyedüli izgalmat az okozhatja, hogy 3,5-nél több vagy kevesebb párt jut be a parlamentbe. A hárompárti parlamentre nagyobb esélyt látnak, 3,5 alatt 1,45, felette 2,55 a szorzó.

Ki az a Nick Clegg?

Pedig a politikai fogadás világa amúgy igen gazdag, de a nagy fogadóirodáknál általában csak brit és amerikai eseményekre lehet fogadni, elvétve ír és svéd politikára. Az amerikai fogadási témák közül a kedvencünk Barack Obama január 27-i évértékelő beszédére vonatkozik, a Ladbrokers például 500:1-hez adja, hogy az amerikai elnök a beszédében valamiért Nick Clegg liberális demokrata képviselőt is megemlíti, akiről mi is most hallottunk életünkben először.

Pillanatnyilag a brit választással kapcsolatos fogadások pörögnek a legjobban. A bukmékerek konszenzusa szerint a választást biztosan a konzervatívok nyerik - rájuk fogadva a legjobb esetben is 25 fontra 3-at lehet nyerni. A Munkáspárt győzelme a legrosszabb esetben is ötszörös pénzt fizet, a legjobb esetben meg minden egyes forintra 6,8-at. Nick Clegg pártjának győzelmével pedig sokan hirtelen nagyon meggazdagodhatnának, a liberális demokraták győzelme minimum hatvanhatszoros, a legjobb esetben pedig 154-szeres pénzt fizet.