Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar választásokból nem lehet meggazdagodni

2010.01.26. 14:00
Csak egy fogadóirodánál lehet fogadni a magyar parlamenti válaszásokra, és ott is csak unalmas kérdésekben. A brit és az amerikai politika fanatikus rajongói viszont kedvükre válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között. Ha például Barack Obama szerdai évértékelőjében utal az Avatar című filmre, a szerencsés fogadók ötvenszeres pénzt is nyerhetnek.

Fogadni bármire lehet, például arra is, hogy május 6-án, a nagy-britanniai választás lehetséges napján esni fog-e az eső Londonban. Utánanéztünk, hogy a fogadóirodák mit gondolnak a magyarországi választásokról. Sajnálatos módon jelenleg csak egy online fogadóirodánál, az Unibetnél szerepel a kínálatban a magyarországi választás, és a a nyereményszorzókat elnézve senki sem ebből fog meggazdagodni.

Az Unibet a fogadóiroda szempontjából legbiztonságosabb, a fogadó számára legunalmasabb fogadási típust, az úgynevezett line-t kínálja. Azaz, a fogadóiroda meghatározza, hogy milyen eredményt érhet el a választásokon egy párt, és csak arra lehet fogadni, hogy a vonal (line) fölött vagy alatt végez a valóságban.

Tuti tipp

Az unibet bukmékerei abban nem kételkednek, hogy a Fidesz nyer. Fogadni csak arra lehet, hogy 51,5 százaléknál több vagy kevesebb szavazatot kap-e, és mindkét opció szorzója 1,85. Az oddsok a Jobbik és az MSZP esetében is ugyanezek, a vonalat a Jobbik esetében 12,5, az MSZP-jében 22,5 százaléknál húzták meg.

Az arányok nagyjából megfelelnek az aktuális közvélemény-kutatásoknak. A választási részvétel kérdésében is biztosra mentek, az Unibet 56 százalékot valószínűsít - a változatosság kedvéért itt is 1,85 a nyereményszorzó. Az eddigi választási részvételek alapján ez is biztonsági tipp - a választói aktivitás a felmérések szerint az 1998-ast idézik, amikor az első fordulóban 56,26, a másodikban 57,01 százalék volt a részvételi arány.

Az Unibet 56 százalékos választási részvételt valószínűsít - a változatosság kedvéért itt is 1,85 a nyereményszorzó. Az egyedüli izgalmat az okozhatja, hogy 3,5-nél több vagy kevesebb párt jut be a parlamentbe. A hárompárti parlamentre nagyobb esélyt látnak, 3,5 alatt 1,45, felette 2,55 a szorzó.

Ki az a Nick Clegg?

Pedig a politikai fogadás világa amúgy igen gazdag, de a nagy fogadóirodáknál általában csak brit és amerikai eseményekre lehet fogadni, elvétve ír és svéd politikára. Az amerikai fogadási témák közül a kedvencünk Barack Obama január 27-i évértékelő beszédére vonatkozik, a Ladbrokers például 500:1-hez adja, hogy az amerikai elnök a beszédében valamiért Nick Clegg liberális demokrata képviselőt is megemlíti, akiről mi is most hallottunk életünkben először.

Pillanatnyilag a brit választással kapcsolatos fogadások pörögnek a legjobban. A bukmékerek konszenzusa szerint a választást biztosan a konzervatívok nyerik - rájuk fogadva a legjobb esetben is 25 fontra 3-at lehet nyerni. A Munkáspárt győzelme a legrosszabb esetben is ötszörös pénzt fizet, a legjobb esetben meg minden egyes forintra 6,8-at. Nick Clegg pártjának győzelmével pedig sokan hirtelen nagyon meggazdagodhatnának, a liberális demokraták győzelme minimum hatvanhatszoros, a legjobb esetben pedig 154-szeres pénzt fizet.