A nyugdíjasok szívéhez szólt az MSZP

2010.01.20. 20:36
Egyebek mellett ingyenes internet, ingyenes utazás, üdülési csekk, kegyeleti támogatás járna a nyugdíjasoknak, ha az MSZP ismét kormányra kerülne. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt az MSZP nyugdíjasoknak tett vállalásairól számolt be szerdán.

Számos konkrét intézkedést ígér a nyugdíjasoknak ismételt kormányra kerülése esetére az MSZP. A szocialisták többek között évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát és kegyeleti nyugdíjat adnának a rászorulóknak.

Az MSZP vállalásairól Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. Kijelentette, az MSZP, ha kormányra kerül, folytatná az idén lejáró nyugdíjkorrekciós programot, annak időtartamát további három évvel meghosszabbítaná, és kiterjesztené a fiatalon megrokkantakra is.

A szocialisták évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát, ez 2010-ben 2,1 milliárd forint, 2011-ben pedig e szerint 4,2 milliárd forint lenne. Az MSZP vállalja, hogy folytatja a nyugdíjprémium rendszerét, illetve rendezi a mezőgazdasági szövetkezeti járulékosok járandóságát.

Ezek mellett a szocialisták idősbarát intézkedéseket is hoznának. Ide sorolta egyebek mellett, hogy az MSZP egyszeri, 75 ezer forintos kegyeleti támogatást adna az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek házastársuk temetési költségeihez. Emellett úgy módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy súlyosbító körülménynek számítson az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmény.

A vállalások között szerepel az időskori aktivitás segítése is: 2011-ben 90 ezer nyugdíjasnak adnának üdülési csekket, és megőriznék a 65 év feletti ingyenes utazási lehetőséget is, sorolta Mesterházy Attila. Elmondta még, hogy kezdeményezik, a következő ciklusban épüljön ki egy képzési kapacitás, amely a nyugdíjasoknak egyebek között kedvezményes internet-hozzáférést biztosít. Az MSZP abban is segítené a nyugdíjas szervezetek, hogy a közmédiában legyenek az ennek a korosztálynak szóló programok.

Mesterházy Attila kiemelte, a program egyes elemei kapcsán Bajnak Gordon miniszterelnöktől is kérnek intézkedést, ilyen a méltányossági nyugdíjkassza megemelése, vagy a kegyeleti járadék bevezetése. Közölte, több nyugdíjasszervezettel konzultált, ezt követően alakult ki az MSZP-s vállalások sora. Kiemelte, a szocialisták szerint a nyugdíjas korosztályoktól nem elvenni kell, hanem adni kell a csoportnak. Mesterházy Attila, ha pártja kormányra került, akkor az MSZP-modellt vinné tovább, azaz megvédenék a nyugdíjasokat.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, ígéreteik finanszírozhatók, reális vállalásokat tartalmaznak. Szerinte természetes, hogy választási kampányban a nyugdíjas réteg megszólítása minden politikai pártnak fontos. Sajnálatos, hogy újfajta Orbán-Bokros-csomag alakul azzal, hogy az "MDF is támogatja azt a rendszert, amelyről a Fidesz 2001-ben döntött is kormányülésen" - emelte ki a szocialista kormányfőjelölt.

Egy másik kérdésre elmondta: az MSZP vállalásai a csütörtöki Idősügyi Tanács ülésén is szóba kerülnek.