A rendőrség vizsgálja az LMP-s Viant Zsolt ajánlószelvényeit

2010.04.21. 11:35 Módosítva: 2010.04.21. 12:50
Egy feltehetően hamis aláírással ellátott ajánlószelvény került a Lehet Más a Politika zalaegerszegi jelöltjének ajánlószelvényei közé.

Egy hamisnak tűnő ajánlószelvény miatt vizsgálja a rendőrség a Lehet Más a Politika (LMP) valamennyi zalaegerszegi ajánlószelvényét, amelyeket még a megsemmisítés előtt le is foglaltak, közölte a párt zalai szóvivője szerdán. Paksy Zoltán azt mondta: az LMP négytagú zalai választmányát, a párt tíz zalaegerszegi tagját már kihallgatták a még márciusban indított nyomozás során, de tudomása szerint olyanokat is beidéztek, akik szelvényeikkel támogatták a zalaegerszegi jelöltet, Viant Zsoltot.

A szóvivő hozzátette, csak a beidézések kapcsán értesültek arról, hogy vizsgálják az ajánlószelvényeket, mert a helyi választási bizottság két olyan cédulát talált közöttük, amelyeken azonos név, de eltérő aláírás szerepelt.

Az LMP 800 ajánlószelvényt adott le Zalaegerszegen, de a kitöltött cédulák között ők nem fedezték fel a névazonosságot. A szelvény kitöltőjét a pártban nem ismerték, de úgy értesültek, hogy támogatójuk a nyomozás során is közölte, a szabályosan kitöltött ajánlószelvény tőle származik - fejtette ki Paksy Zoltán.

Arról nincs információjuk, hogy a vélhetően hamis aláírással ellátott szelvény miként került az LMP-hez, feltételezésük szerint valaki a gyűjtőládájukba dobhatta bele. Hogy tévedésről vagy provokációról van-e szó, azt nem tudják.

A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta: magáról a nyomozásról akkor értesültek, amikor Viant Zsolt rendőrségi kihallgatásra kapott idézést; addig sem a város jegyzője, sem a rendőrség nem közölte, hogy szabálytalanságra bukkantak. A vizsgálat kezdete óta ugyanakkor kaptak már olyan jelzést támogatóiktól, hogy ha tudják, milyen kellemetlenségek érik őket, nem adták volna oda ajánlószelvényeiket - fűzte hozzá.

Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán azt mondta: a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, miután az LMP zalaegerszegi jelöltjére leadott kopogtatócédulák között két azonos névre kitöltött szelvényt találtak. A nyomozás még március 19-én indult a zalaegerszegi jegyző feljelentése alapján, a vizsgálat miatt nem semmisítették meg az LMP zalaegerszegi ajánlószelvényeit, azokat a rendőrség lefoglalta.

Schiffer András szerint sem az LMP jelöltjei, sem a párt aktivistái nem követtek el semmilyen törvénysértést Zala megyében. A Lehet Más a Politika listavezetője egy kérdésre válaszolva beszélt erről szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: felháborította őket a rendőrség velük szemben indított eljárása. Schiffer András kijelentette, hogy az LMP zalai aktivistáit, illetve azokat a megyében élő választókat, akik nekik adták az ajánlószelvényeiket, március közepe óta folyamatosan zaklatják. Mint mondta, nem hiszi, hogy bármilyen törvénytelenséget fel tud tárni a vizsgálat. Hozzátette, más pártok esetében, más körzetekben is előfordult ilyen eset, ilyenkor egyszerűen érvénytelenné válik az adott ajánlószelvény.