Hiába szavaztak a tokiói magyarok

2010.04.09. 16:05
Két boríték közül a rosszat íratták alá a tokiói külképviseleti szavazáson a választókkal, ezért szavazatuk érvénytelen. Az OVB elnöke nem adott választ arra, hogy ha ugyanez Londonban történik, ahol több mint 1500-an szavaztak, akkor vajon az ő szavazatukat is ki kell-e dobni.

A tokiói külképviseleti szavazáson részt vevő 48 választópolgárból 47 szavazata önhibáján kívül érvénytelen lett, miután a helyi választási bizottság vezetője rossz borítékot íratott alá vele. (Ha valaki külföldön szavaz, akkor a szavazólapját beleteszi egy lezárt borítékba, azt pedig egy másik, nagyobb borítékba helyezi. A külső borítékot köteles az aláírásával is érvényesíteni, ugyanis így tudják majd azonosítani a magyarországi szavazókörében, hogy valóban az a személy szavazott, aki arra jogosult.)

A tokiói követség kétfős választási bizottságának elnöke véletlenül a belső borítékot íratta alá a választókkal, ezzel az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint jogszabályt sértett. Az OVB - működése során eddig egyedülálló módon – sajnálkozását fejezte ki, amiért a választópolgárok a választási szervek munkatársainak mulasztása folytán feltehetően érvénytelen szavazatukkal nem tudtak hozzájárulni az országgyűlési képviselők választásához.

A bizottság csütörtöki ülésén arról is döntött, hogy fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeznek az eset miatt. A vitában felmerült a szavazás megismétlésének lehetősége, de ezt - mivel kivitelezhetetlen - a testület végül elvetette.

Megkérdeztük az OVB elnökét, Szigeti Pétert, miért nem ismétlik meg a szavazást Tokióban. „Az elsődleges ok az, hogy nem biztos, hogy ugyanazok a választópolgárok tartózkodnak Tokióban” – mondta az elnök, majd hozzátette, valóban bajos, hogy a törvény nem gondolt az ilyen esetekre.

Így gyakorlatilag 47 szavazat elveszik a rendszerből, ami nem tűnik soknak, de ha például ugyanez a galiba a londoni nagykövetségen történt volna meg, akkor 1527 szavazat veszett volna el. Szigeti Péter arra a kérdésre, hogy ha Londonban lett volna ugyanez, a nagyobb szavazatszám befolyásolta volna-e az OVB döntését, csak annyit mondott, hogy nem létező problémákról, hipotetikus esetekről nem nyilatkozik.

„Valóban nincs elvarrva a külképviseleti szavazások megismétlési lehetősége a törvényben. Ez is egy nagy hibája a külképviseleti szavazásoknak, amelyek például igen drágák is. 27 ezer forintba kerül egyetlen szavazat, szorozzuk be ezt 8400 szavazattal, ami az egész világ külképviseleteiről összejön” – fogalmazott.

A bizottság a 47 érintett borítékot az egyéni választókerületekhez küldi a jogszabály szerint, és ezeket ott az OVB által megállapított szabálytalanság miatt vélhetően nem fogják majd érvényesnek elfogadni.

A második fordulót azért megtartják Tokióban, mondta az Indexnek Benkő István, az Országos Választási Iroda munkatársa. „Ötvenen jelentkeztek a második fordulóra, amit attól függően tartanak meg, hogy azokban az egyéni választókörzetekben, ahonnan ez az ötven személy jelentkezett, érvényes és eredményes-e az első forduló” – mondta.