Alig volt Jobbik-Fidesz vegyes szavazó

2010.04.12. 00:58
Saját előző teljesítményéhez képest a Jobbik javított a legtöbbet. A párt észak-keletet a legerősebb és Budapesten a leggyengébb.

Nem történt meg az, amitől a Fidesz nagyon aggódott. Nem szavaztak sokan listán a Jobbikra és egyéniben a Fidesz jelöltjére.

A Jobbik szimpatizánsainak elsöprő többsége mindkét szavazatát kedvencére adta: listán 847 ezer, egyéniben pedig 830 ezer szavazatot kapott a párt.

Magához képest a legjobb

A Jobbik saját magához képest messze a legjobban szereplő párt lett. Míg 2006-ban a MIÉP-pel közösen indulva 119 ezer listás szavazatot (2,2%) kaptak, addig most majdnem 850 ezret (16,69%). Ez óriási növekedés. A radikális jobboldal eddig 1998-ban érte el a legjobb eredményét, a MIÉP 248 ezer szavazatával, ennek a Jobbik most több mint háromszorosát kapta.

A lemaradt vidékeken szeretik legjobban

A Jobbik egyértelműen az ország keleti, észak-keleti területein érte el a legjobb eredményeit. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kapta arányosan a legtöbbet, itt listájuk 27,2 százalékot kapott. Hevesben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Nógrádban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kaptak még 20 százalék fölötti támogatást.

Budapesten van a legkevesebb jobbikos, itt csak 10,77 százalékot kaptak. Vasban, Győr-Moson-Sopronban és Baranyában kaptak még jóval az országos alatti, a 13 százalékot sem elérő listás szavazatot.

Egyértelmű, hogy a Dunántúlon sokkal kisebb a radikálisok támogatása. Az ország legszegényebb és munkanélküliségtől leginkább sújtott területein pedig jóval az országos átlag feletti eredményt értek el.

Egyéni jelöltjeik közül 60 végzett a második és 89 a harmadik helyen. A 176-ból csak 27 választókörzetben szorultak le jelöltjeik a dobogóról, ezekben a jórészt fővárosi körzetekben az LMP előzte meg jelöltjeiket.