Andy Vajna is Orbánnak dolgozik majd?

2010.04.29. 07:46
A magyar filmipar átszervezésére kapna mandátumot Andrew G. Vajna, ha megvalósul az az elgondolás, amiért egy elszánt filmes csoport lobbizik a Fidesz vezetésénél. A filmipar egyes vélekedések szerint Matolcsy György gazdasági minisztériumához kerülhetne. Ugyanakkor már biztos, hogy a kulturális államtitkárság Réthelyi Miklós humán tárcájánál lesz majd.

Lobbizás indult a Fidesznél filmes körökben annak érdekében, hogy helyezzék Andy Vajna, az Egyesült Államokból időnként hazatérő producer felügyelete alá a magyarországi filmipart. Bár Andy Vajna az Indexnek azt mondta, hogy egyelőre nem tud konkrétumokról, a Fideszben közismert, hogy van körülötte ilyen próbálkozás.

Vajna támogatói, élükön Kálomista Gábor producerrel, azzal a javaslattal álltak elő, hogy a filmfinanszírozás állami forrásait csoportosítsák át a gazdasági - pénzügyi csúcsminisztérium fennhatósága alá.

Az állami pénzügyi források legnagyobb részét jelenleg a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) osztja szét a hazai filmesek között, és a szervezet most a kulturális minisztériumhoz tartozik. Az elosztás átláthatóságáról állandó viták zajlottak szakmai körökben. Áprilistól új vezetője lett az MMK-nak, Kőrösi Zoltán író, aki átvizsgálásokat és átlátható, korszerű filmes alapítványt ígért.

Andy Vajna
Andy Vajna

Tavaly a szervezet tisztújításán ezért az elnöki posztért Andy Vajna is indult, többek között Kőrösivel és Tarr Béla rendezővel szemben, de a hollywoodi producer az előválasztáson csak egy szavazatot kapott a 25-ből, a többiek Kőrösit támogatták.

A fideszes döntéshozók a jelenlegi MMK-struktúra fenntartását Kőrösi vezetésével nem tartják elképzelhetetlennek: úgy tudjuk, hogy a filmiparban is érdekelt Demján Sándor képviselője és Matolcsy György az elmúlt hetekben tárgyaltak az MMK elnökével arról, hogy milyen utak állnak a magyar filmipar fejlesztése előtt. Itt megállapodtak, hogy továbbra is fontos a külföldi produkciókat Magyarországra csábító adókedvezmény fenntartása. Abban maradtak, hogy folytatják a megbeszéléseket.

Andy Vajna az utóbbi hónapokban többször is megjelent a Fidesz protokolláris eseményein. Az elmúlt években az MSZP-s kormányzattal is gyümölcsöző kapcsolatokat kiépítő filmes a választás mindkét fordulóján ott volt a Vörösmarty téri fideszes eredményváró rendezvényen (ahogyan amúgy az MMK-elnök Kőrösi is), a vasárnapi győzelem után pedig VIP-bulit szerveztek az egyik kaszinójában a Fidesz vezetőinek. Demján alapította az etyeki Korda Filmstúdiót, amit Andy Vajna is jegyzett. A stúdió azonban az elmúlt években nélkülözte a szuperprodukciókat, de ez nem rontotta meg Demján és Vajna viszonyát.

Demján Sándor
Demján Sándor

Ha nem Matolcsy, akkor Szőcs

Sokáig bizonytalan volt az új kormány kulturális terület felelősének személye. Az köztudott volt, hogy Orbán Viktor személyes jó kapcsolatára alapozva Szőcs Géza erdélyi költőt szánta a posztra, ám a kinevezésnek számos ellenzője akadt a párt holdudvarában. (Forrásaink szerint Szőcs elkísérte Orbánt azon az amerikai körúton, ahol a Fidesz-elnök Andy Vajna közbenjárásának köszönhetően találkozott Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóval.).

A Fidesz-elnök választása akkor vált világossá mindenki előtt, amikor tavaly a Somogy megyei Kötcsén a Szőcs elnöklete alatt megtartott kulturális találkozón ismertette gondolatait a nemzeti kultúra és a kormányzat viszonyáról. Az 57 éves Szőcs ezt követően folyamatos kiképzést kapott a kormányzati munka rejtelmeiről, bár kinevezésének ellenzői éppen amiatt fúrták, hogy nem egy fegyelmezett hivatalvezetői karakter.

A humán területek várhatóan Réthelyi Miklós miniszteri irányítása alá kerülnek, és Szőcs kulturális szakállamtitkár lehet. Ám vélhetően a Szőcsöt ért kritikák következtében Halász Jánossal erősítik a területet, aki politikai államtitkári posztot kaphat. Halász Debrecen kulturális alpolgármestereként eddig a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöki tisztét töltötte be.