Az államfőválasztás lesz a parlament első dolga

2010.04.12. 06:51 Módosítva: 2010.04.12. 10:36
Feszített tempójú munka vár az új Országgyűlésre, amelynek egyik első dolga a köztársasági elnök megválasztásának kellene lennie - írta a Napi Gazdaság. Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, ezért július 5-ig elvileg meg kell választani utódját.

A lap hétfői számában tekinti át az új parlament legsürgetőbb feladatait, amelyek között több már beterjesztett jogszabályt is felsorolnak, például az Alkotmánybíróság által július elsejei hatállyal megszüntetett önkormányzati parkolási rendeleteknek alapot adó, törvényi felhatalmazást.

Sólyom László köztársasági elnök beszédet mond az OVB ülésén
Sólyom László köztársasági elnök beszédet mond az OVB ülésén

Sólyom László köztársasági elnök ötéves mandátuma a Napi Gazdaság téves közlése szerint június 7-én jár le, s az alkotmány szerint az új köztársasági elnököt ez előtt 30 nappal, elvileg május hetedikéig meg kell választani. A lap szerint  ez technikailag lehetetlen, hiszen addig az új országgyűlés összehívására sem kerülhet még sor. A köztársasági elnök leghamarabb május közepére hívhatja össze.

Sólyom László köztársasági elnök államfői mandátuma augusztus 5-én jár le - cáfolta a Napi Gazdaság hétfői számában megjelenteket Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. A mandátum lejárta előtt legalább harminc nappal kell az Országgyűlésnek új elnököt választania.

A cikkben megemlítik még, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) sincs egyetlen választott vezetője sem: két alelnöki szék lassan szűk egy évtizede üresen árválkodik, ugyanis a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatással bíró jelölteket nem sikerült megtalálnia az MSZP-Fidesz tandemnek. Kovács Árpád ÁSZ-elnök mandátuma pedig tavaly decemberben járt le, ő az elnöki jogkörök egy részét a főtitkárra testálta. A jövő évnek viszont a jelenlegi felállással már nem mehet neki az ÁSZ, vagyis az új számvevőszéki vezetés megválasztása nem halasztható az év végén túl.