Fidesz, Jobbik, LMP az Index-olvasók kedvence

2010.02.25. 10:49
Több mint 25 ezer olvasónk töltötte ki azt a kérdőívet, amelyben a Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDI) a választásokkal kapcsolatos gondolatokat mérte fel. A vizsgálat az Indexet a felmérés pillanatában olvasó internetezők közösségén kívül semmilyen más létező közösségre sem reprezentatív, ezért inkább egyfajta gondolatkísérlet. Elemzésünk azon elmélkedik: mi lenne, ha 30 év körüli, iskolázott, nagyvárosi, internetező férfiak döntenének az ország sorsáról. Ez esetben a szavazási topsorrend: Fidesz, Jobbik és LMP lenne, a kiábrándultak és bizonytalanok pedig szinte kivétel nélkül a baloldali-liberális értékrendű szavazók közül kerülnének ki.

Az Index-olvasók imádnak szavazni: a válaszadók 78 százaléka mondta, hogy ha a kérdőív kitöltését követő vasárnap lennének a választások, biztosan elmenne, és csupán 4 százalék mondta, hogy biztosan nem. A maradék 18 százalék bizonytalan. Nagyobbik részük (az összes válaszadó 13 százaléka) valószínűleg elmenne, 4 százalékuk pedig valószínűleg nem.

És hogy kire szavaznának? Az Index-olvasók pártpreferenciája nem mondható a magyar szavazókat leképező átlagos preferenciának, ahogy az Index-olvasó sem egy átlagos magyar: sokkal inkább egy fiatal, városi, munkavégző, iskolázott férfi.

A kérdőívet kitöltő több mint 25 ezer olvasónk 81 százaléka férfi, 88 százaléka Budapesten vagy más városban lakik, 57 százalékuk 35 éves vagy annál is fiatalabb és 71 százalékuknak felsőfokú végzettsége van. Az Index-olvasók közül majdnem mindenkinek van munkája, aki épp nem dolgozik (4 százalék), főként GYES-en vagy GYED-en lévő kismama.

Fidesz - Jobbik LOVE

Ha most vasárnap lennének a választások, a nagy közvélemény-kutatók elemzéseivel megegyezően az Index-olvasók is a Fidesz-KDNP listára szavaznának a legtöbben, és a legtöbb kérdőívkitöltő (91 százalékuk) szerint ez a lista kapná a legtöbb szavazatot. Azonban más előrejelzésektől eltérően, ebben a populációban egyáltalán nem volna kétharmada a legerősebb pártnak, még a Jobbikkal együtt sem.

 

A kérdőívet kitöltő Index-olvasók saját magukat az konzervatív - liberális és a baloldali – jobboldali tengelyen is elhelyezték. Két különböző, tízes skálán kellett saját értékrendjüket elhelyezni, az egyiken az ultrakonzervatív 1-est, az ultraliberális 10-est, a másikon a szélsőbal 1-est, a szélsőjobb 10-est jelentett. Az derült ki belőle, hogy az átlagos kérdőívkitöltő jobboldali érzelmű, azonban válaszadóink között felülreprezentáltak a liberálisok is, ők főként a kiábrándultak és a bizonytalanok között tűnnek fel.

 

Liberális kiábrándultak

Megvizsgáltuk annak a 2100 (9 százaléknyi) válaszadónak a pártpreferenciáját is, akik azt mondták, nem biztos, vagy biztos, hogy nem mennének el a választásokra. Legnagyobb részük hajthatatlan: akik azt a választ adták, hogy „biztosan nem mennék el szavazni” ragaszkodtak hozzá, hogy egyszerűen nincs olyan párt, amit akár hipotetikusan is támogatnának. Az idén biztosan nem szavazók fele notórius, 2006-ban sem ment el választani. Másik felük legutóbb szavazott, így ők feltehetően a mostani kormányból ábrándultak ki annyira, hogy a továbbiakban nem akarnak a politikával foglalkozni. A biztosan nem szavazók jelentős hányada saját magát a liberális és baloldali értékrendhez kötötte.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a biztosan nem szavazók egyharmada - ha nagyon muszáj lenne szavaznia -, az LMP-t vagy az MDF-SZDSZ-t támogatná. De hiába, hiszen kiábrándult: úgysem menne el.

De náluk, a hajthatatlanoknál izgalmasabbak azok, akik azt mondták, valószínűleg nem mennének el, tehát megvan a lehetősége annak, hogy mégis. Ők is politikailag kiábrándult Index-olvasók, és ahogy az alábbi ábrán láthatjuk, náluk is a liberális értékrendszert magukénak valló pártok állnak első helyen.

 

Bizonytalanok: még nem tudják

A kiábrándultak mellett az az 1943 fő (7,7%) bizonytalan is különösen izgalmas, akik szavaznának, de egyelőre nem tudják, kire. Közöttük vannak azok, akik magukat inkább a baloldali, és emellett a legszélsőségesebben liberális értékrenddel párosítják.

Rákérdeztünk náluk is, hogy ha nagyon muszáj lenne, vajon kit támogatnának. Több mint egyharmaduknak senki sem szimpatikus, a maradék elsősorban az LMP-t és az MDF-SZDSZ szövetséget támogatná.

 

Azt is vizsgáltuk, hogy az öt legnagyobb párt mennyire szimpatikus a kérdőívet kitöltő Index-olvasóknak. Az alábbi ábrán látható, hogy a legrokonszenvesebbnek az LMP-t tartják, a népszerűségi lista végén pedig az MSZP áll.

 

A rokonszenv listát szemlélve azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a magyar internetezők elsősorban városi fiatalok, akik az MSZP szimpatizánsai között, így a kérdőív eredményeiben is csekélyebb arányban láttatják magukat. Az ITHAKA WIP2009 tavaly tavaszi felmérése szerint az MSZP szavazók körében az internethasználók aránya jóval átlag alatti, míg a Fidesz szavazók esetében átlagos, a Jobbiknál pedig jóval átlag feletti.

 

Februári pártpreferencia adatok a politikai kutatóintézeteknél

A Forsense legutóbbi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága 59 százalék, míg az MSZP 18 százalékon áll. A Jobbik a 14 százalékos eredményével biztos bejutónak számít, az LMP pedig a februári felmérések szerint a Forsense-nél ismét elérte az 5 százalékos küszöböt. Az MDF azonban a januári erősödés után februárra visszatért a decemberben mért 2 százalékra.

A Századvég és a Kód intézet közös februári felmérése szerint a teljes népességen belül 33 százalékot kapna a Fidesz, 15-öt az MSZP, 5-öt a Jobbik, míg az MDF és az LMP 3-3 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet februári eredményei szerint valamennyit csökkent a Fidesz támogatottsága. Adataik szerint az ellenzéki pártra "most vasárnap" az aktív szavazók 43 százaléka, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka szavazna.

A Medián februári vizsgálata szerint a három biztos bejutónak látszó párton (Fidesz, MSZP, Jobbik) kívül a parlamentbe kerülésért ringbe szálló további pártoknak a kampány beindultával, az ajánlócédulákért folytatott küzdelem közepette sem sikerült megvetniük a lábukat az 5 százalékos küszöb közelében. Egyelőre az MDF-nek és az LMP-nek is be kell érnie 1-2 százalékos támogatottsággal.