Kornélia
-1 °C
15 °C

Az MCF nem politikaként tekint a választásra

2010.02.09. 11:03
Kötelességtudatból és becsületből méretteti meg magát az MCF Roma Összefogás Párt a 2010-es országgyűlési választásokon - közölte a roma tömörülés elnökhelyettese az MTI-vel kedden.

Ifj. Bogdán János úgy fogalmazott: a roma párt az április 11-re kiírt választást nem politikai kérdésként, hanem becsületbeli ügyként kezeli, éppen ezért a 2006-os országgyűlési és a 2009-es EP-választás után harmadik alkalommal is kötelességének érzi a választáson való megmérettetést.

Megjegyezte, etnikai alapon szerveződött párt az MCF-en kívül eddig nem tudott országos listát állítani, és véleménye szerint az előző voksolások alkalmával összegyűjtött 20 ezer ajánlószelvény is azt jelzi számukra, ez az igazi út, annak ellenére, hogy a választási eredményük nem ezt tükrözte.

(Az MCF 2006-ban mintegy 5.000 szavazatot kapott, míg az EP-választáson 13.500 ezer voksot tudhatott magáénak.)

Az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese azt mondta: önként vállalt kötelességüknek tekintik a magyarországi roma közösségek érdekvédelmét, érdekképviseletét, és ehhez nem célként, hanem eszközként kívánják betölteni a  törvényhozásban a legnehezebb feladatokat.

"Nem engedhetjük tovább, hogy húsz évvel a rendszerváltás után döntsenek rólunk, helyettünk és nélkülünk, ezért valamennyi egyéni választókörzetben jelölteket kívánunk állítani, mert senkit nem hagyhatunk magára, akár a fővárosban, akár vidéken él" - tette hozzá, arra kérve romákat és nem romákat egyaránt, ajánlószelvényeikkel, önkéntes aktivista munkájukkal segítsék őket törekvéseikben.

Kolompár Orbán, a párt elnöke korábban bejelentette: mintegy 150 egyéni választókerületben kívánnak jelöltet állítani a 2010-es országgyűlési választásokon, és az ötszázalékos küszöb biztos átlépése, illetve a hazai cigányság hathatós képviselete érdekében minden demokratikus roma és nem roma párttal szövetségi tárgyalásokat, illetve programegyeztetéseket kezdeményeznek.

Az MCF Roma Összefogás Pártot február 4-én vette jelölőszervezetként nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság.