Az MDF megszakította kapcsolatait az SZDSZ-szel

2010.04.16. 18:09
A jövőben elképzelhetetlennek tart bármiféle együttműködést a szabad demokratákkal az MDF elnöksége. A testület lesújtó véleményt fogalmazott meg a a Political Capital és a Konzervatív Intézet kampánymunkájáról és személyes bírálta Somogyi Zoltán kampányfőnököt is, aki hosszú éveken keresztül határozta meg az MDF kommunikációját.

A Magyar Demokrata Fórum Elnöksége megállapítja, hogy a szabad demokratákkal kötött megállapodás nem szolgálta a párt sikeres kampányát és szereplését. Az MDF ezért április 11-i hatállyal mindennemű kapcsolatot megszakítottnak tekint a szabad demokratákkal és a jövőben elképzelhetetlennek tart velük bármiféle együttműködést - jelentette be péntek este közleményben az MDF elnöksége.

A katasztrofális választási vereséget (2,67 százalék) értékelő elnökség a Political Capital és a Konzervatív Intézet kampánymunkáját rendkívül gyengének minősítette, amely "a párt parlamenti kiesését eredményezte". Külön kitérnek Somogyi Zoltán kampányfőnökre, a Political Capital volt vezetőjére, "akinek a felelőssége e tekintetben kettős, mert nemcsak a kampányban, hanem hosszú éveken keresztül hosszútávon határozta meg az MDF kommunikációját."

Somogyit januárban kérte fel az MDF elnöksége kampányfőnöknek egyhangú szavazással. Korábban már több kampányban adott tanácsokat az MDF-nek és Dávid Ibolya pártelnöknek.

A közleményt a vasárnap éjjel lemondott Dávid Ibolya helyett Viniczai Tibor alelnök írta alá. Bejelentették azt is, hogy a párt "lezár egy korszakot, amely belső feszültségekről és kizárásokról szólt, és egyúttal egy új külső-belső konszenzusra épülő politikát hirdet meg" és ismét meghirdették a visszatérést az antalli értékek szelleméhez.

Mint arról már beszámoltunk, az az MDF választási bukását meg sem várva eresztették szélnek a Fórum tanácsadói csapatát. A Konzervatív Intézet kutatói a múlt héten, már a szavazás első fordulója előtt megkapták felmondásukat.