Az MDF nem készül kormányzásra

2010.01.22. 19:28
Bokros Lajos magával hozta ugyan az MDF kormányprogramját, de a sajtónak nem mutatta meg; azt csak a jövő héten fogják bemutatni. A programon kívül szóba került a süketek párbeszéde, a kampány finanszírozása és a nyugdíjkérdés is.

Megalakulása alkalmából sajtótájékoztatót tartott a Bokros Lajos baráti kör. Kocsis Richárd, a baráti kör alapító tagja elmondta: a kört 13 egyetemista alapította – Bokros Lajos Facebook profiljából merítve ihletet. Céljuk elsősorban az, hogy az általuk csak "professzorként" emlegetett Bokros nézeteivel egyetértő fiatalokat aktívabb politikai szerepvállalásra sarkallják.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Jövő héten jön a program, februártól maga Bokros is

A jeles eseményt személyesen megtisztelő névadó szerint a spontán diákkör ötleteivel javíthatja az MDF kormányprogramját, melyet a párt jövő héten hoz nyilvánosságra. Bokros szerint az MDF befogadó, nyitott programot készített: "mindenki hozzá tud adni a jövő Magyarországához". „Patikamérlegen fogunk megvizsgálni minden egyes gondolatot ami ahhoz járul hozzá, hogy Magyarországot gazdaságilag fejleszteni tudjuk.”

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-MDF együttműködés létrejötte esetén a Retkesék elfogadják-e az MDF – vagyis Bokros – programját, vagy közös programot alkotnak, a miniszterelnök-jelölt azt mondta: nem lesz közös program, az SZDSZ egyszerűen elfogadja az ő programjukat. Bokros szerint ezt annál is inkább megtehetik, hiszen személye garancia egy felelőtlen ígérgetések nélküli programra.

A miniszterelnök-jelölt brüsszeli munkáját és a kampányt ugyan nehezen, de össze tudja egyeztetni. „Más EP-képviselők is vannak hasonló helyzetben. Én most hetente jövök haza az egyetemi tanóráim miatt, februárban még kint leszek, de úgy tervezem, hogy a márciust már itthon töltöm, mert a legtöbb választókerületbe szeretnék személyesen is elmenni, hogy az MDF helyi jelöltje mellett kampányoljak.”

„Az MDF anyagi helyzete nehéz – ha őszinte akarok lenni, nagyon nehéz – mondta. Ez azért van így, mert a párt igyekszik betartani a kampányfinanszírozással kapcsolatos törvényeket. Az üzleti köröktől távolságot tartanak, az egyes vállalkozók helyett inkább a "vállalkozói osztály" érdekeit szeretnék nézni. „Nap mint nap kapok ajánlatokat vállalkozóktól, de én utálom azt a kapitalizmust, ami oligarchiára épül. Lehet, hogy ez rövidtávon hátrányt jelent a versenyben, de számomra fontos a tisztakezűség, és van türelmünk kivárni, hogy ezek a gondolatok szárba szökkenjenek.”

Társadalmi kérdések

Hosszúra nyúlt beszédében Bokros érintette a Fidesz és az MSZP között kialakult nyugdíjvitát is. A volt tőzsdeelnök elmondta: egyetért a svéd modellel, csak az a baj, hogy „Magyarországon süketek párbeszéde folyik, mert nem ismerik és nem is értik igazán ezt a modellt.” Véleménye szerint tisztában kell lenni azzal, hogy Magyarország fogyó és öregedő társadalommal, a jelenlegi nyugdíjrendszer ezért így már csak 1-2 évig tarható fenn.

03

A fiatalok politikai apátiája ellen szerinte lehet és kell is tenni. „Nem hagyhatunk itt egy intellektuálisan kiszáradt és parlagiasodott országot. Aktívan be kell vonni a fiatalokat a társadalmi és gazdasági problémákba, a diákságot felnőttszámba kell venni. Hazudni pedig nem érdemes nekik, mert az nagyon gyorsan visszaüt.” Véleménye szerint a fiatalok egy része lenézi a jelenlegi politikai elitet. „Itt mondhatnak butaságokat a politikusok, nem veti ki őket a közvélemény. Ez nagyon nagy baj.”

Nem lesz miniszterelnök

Beszéde végén meglepő fordulattal kijelentette: nem készül kormányzásra, nem hiszik, hogy az MDF alkotná a kormány gerincét. „Az MDF szinte bizonyosan ellenzékben lesz, de tisztességes és határozott ellenzék leszünk. Ha szélsőséges eszmék is bekerülnek a parlamentbe, akkor még fontosabb, hogy legyen egy józan hang, aki felszólal a populizmus ellenében.” Bokros Lajos ezért akkor is szerepet fog vállalni a magyar politikai életben, ha nem ő lesz a következő miniszterelnök.