Az MSZP és a Jobbik gyűri egymást

2010.05.11. 12:25 Módosítva: 2010.05.11. 12:32
Újabb tárgyalási forduló kitűzésével zárult a parlamenti frakciók keddi egyeztetése, ahol az ellenzéki bizottsági posztokról próbáltak megállapodni. Az MSZP nem tűnik meggyőzhetőnek, az ország érdekeit félti a Jobbiktól. Az Országgyűlés pénteki alakuló üléséig meg kell állapodniuk, különben a kormánypárti alelnökök látják el majd az ellenzéki elnökök helyett a feladatokat, a Fidesz ugyanis nem akar dönteni az MSZP, a Jobbik és az LMP helyett.

Eredménytelenül zárult a kedd délelőtti egyeztetés a parlamenti frakciók között, ahol a bizottságok ellenzéki elnöki és alelnöki posztjainak elosztásáról próbáltak megegyezni. A pártok alapvetően arra törekszenek, hogy az Országgyűlés pénteki alakuló üléséig megállapodjanak, hiszen a gördülékeny működéshez már akkor el kéne fogadni a bizottságokról szóló határozati javaslatot.

A korábban még vitatott arányokról rögtön a tárgyalás elején megegyezés született azzal, hogy az LMP egy plusz alelnöki posztért cserébe lemondott egy elnökiről, így a bizottsági elnöki posztok a megszerzett mandátumoknak megfelelően oszlanak meg az ellenzéki pártok között 3:2:1 arányban.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A három párt közül az LMP esete a legegyszerűbb, ők a fenntartható fejlődés bizottság elnöki posztját kapják. Az MSZP megpróbálta elérni a Fidesznél, hogy a külügyi bizottságot ellenzéki képviselő vezethesse, de mivel nem járt sikerrel, rástartolt a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottságra kategórikusan leszögezve, hogy mindkettő ugyanolyan fontos számukra. Harmadikként a foglalkoztatási bizottságot nevezték meg.

A Jobbik szintén a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottságra tartana igényt, de ők annyit engedtek, hogy a költségvetési és az ifjúsági bizottságért cserébe lemondanak a nemzetbiztonságiról. A hat ellenzéki bizottság közül az eddigi 18 mellé újonan felvett fogyasztóvédelmi bizottság lett a mostohagyerek, ezt egyik párt se tette a preferenciái közé. Az LMP-s Jávor Benedek szóvá is tette, hogy ha egyik párt sem jelzi igényét, ők készen állnak a feladatra, és akkor maradhat a 2:2:2 arányú felosztás.

02

Az MSZP a keddi egyeztetésen látványosan abba az irányba próbálta terelni az eseményeket, hogy ellenzéki konszenzus hiányában a parlament szavazzon, amivel a gyakorlatban a Fidesz kezébe adja a döntés jogát. Ennek lehet az az oka, hogy így muníciót szerezve folyamatosan támadhassák a Fideszt a demokrácia megcsorbításával, de az is, hogy a Jobbikkal összemossák a kormánypárt tevékenységét.

Erre utalnak Lendvai Ildikó szavai, aki azt feszegette, hogy a Fidesz és a Jobbik közt létezik egy háttérmegállapodás, amivel a legtöbb ellenzéki mandátummal rendelkező MSZP-t akarják gyengíteni. Azt mondta, érti, hogy a Fidesz hideglelést kap a gondolattól, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöke jobbikos legyen, ezért alakítják úgy a tárgyalásokat, hogy a Jobbik a költségvetési bizottságot szerezhesse meg, és így az MSZP kompromisszumra kényszerüljön.

Mesterházy Attila a nemzeti érdekkel érvelt, arra szólította fel a Fideszt, hogy hagyja abba a színjátékot, és józan ésszel mérje fel, hogy a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjaira nem kerülhetnek egy olyan párt képviselői, amelyik az EU értékrendjének ellentmondó álláspontot hangoztat egy olyan időszakban, mikor a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal kéne Magyarországnak tárgyalnia. Szerinte a Fidesz éknek használja a Jobbikot az ellenzéki pártok között. Az MSZP egyértelművé tette, hogy ennek a két bizottságnak a kérdésében nem fog tudni megállapodni a Jobbikkal.

08

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kitartott amellett, hogy az bizottságok ellenzéki posztjainak elosztásába a Fidesz nem szól bele, de ha a pártok nem akarnak élni ellenzéki jogosultságaikkal, ezt megtehetik. Ebben az esetben viszont az ezekben a bizottságokban alelnöki tisztséget szerző kormánypárti politikusok gyakorolják majd az elnöki jogkört és látják el a feladatokat, hiszen az is nemzeti érdek, hogy az Országgyűlés működőképes legyen.

A 16 ellenzéki alelnöki posztról sem tudtak megállapodni, egyelőre csak annyi dőlt el, hogy 6:6:4 arányban osztják meg egymás között. A legnagyobb vita itt is az MSZP és a Jobbik között zajlik. Mostohagyerekek itt is voltak, a tétek megtételekor a sport, a kulturális és az alkotmányügyi bizottságokra nem startolt rá egyik párt sem.

A majdnem 3 órás egyeztetés az MSZP javaslatára végül egy újabb tárgyalás időpontjának kitűzésével zárult, hogy a szocialisték tárgyalódelegációja egyeztetni tudjon a frakcióval. A bizottsági posztokról szóló vitát tehát kedd délután fél 3-kor folytatják. Lázár János azt mondta, reméli, hogy a szocialisták délutánra felébrednek, és nem rajtuk múlik majd a bizottsági struktúra felállítása.