Őszig még kihúznák az MSZP vezetői

2010.04.19. 17:01
Hivatalosan senki sem kívánt reagálni az MSZP vezetéséből a Népszabadságban megjelent értesülésre, miszerint a választások után csak elnököt cserélnének, a tisztújítást elhalasztják. Értesüléseink szerint a felvetés a párt jelenlegi vezetőinek az ötlete, Gyurcsány szövetségesei viszont az elnökség leváltásában érdekeltek. A teljes tisztújítást, azaz az alapszervezeti és megyei elnökök cseréjét viszont mindkét fél az önkormányzati választások utánra halasztaná.

Szokás szerint előre egyeztetett forgatókönyv alapján zajlik majd a választások második fordulója után az MSZP megújulása. A Népszabadság és a párt ügyeiben általában jól értesült atv.hu szerint eldöntött tény, hogy Lendvai Ildikó - aki amúgy is csak a választásokig vállalta a párt vezetését a tavalyi kongresszuson - lemond, helyét pedig Mesterházy Attila veszi át. Mesterházy a két lap információi szerint élvezi a pártvezetés támogatását. Értesüléseink szerint azonban a támogatás biztosan nem egységes, ha egyáltalán született ilyen döntés.

Kiss Péter és Szekeres Imre egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. Lendvai Ildikó pártelnök Mesterházy Attilával közösen hétfőn sajtótájékoztatót tartott, de érdemben nem reagáltak a felvetésre.

A "Hét nap a demokráciáért, hét nap a teljhatalom ellen" című sajtótájékoztatón Mesterházy már az elején közölte, hogy lázas. Röviden beszélt a Fidesz kétharmados többségének veszélyeiről, majd Lendvai Ildikó hazaküldte, még mielőtt kérdezni lehetett volna tőle. Lendvai sem volt sokkal konkrétabb. "Megtisztelő, hogy a sajtót ennyire érdekli a pozícióm" - mondta, de a választási kampány végéig nem kíván reagálni semmilyen személyi kérdésre. Azt ugyan elismerte, hogy lesz tisztújítás, de részletekbe nem bocsájtkozott.

Forgatókönyv készült

A Népszabadság értesülései szerint a választások után csak elnököt cserélne a párt, a teljes tisztújítást az önkormányzati választások utánra halasztanák. Ez lenne amúgy a dolgok normális menete is, a párt alapszabálya szerint az általános választások évében csak a választások után lehet teljes tisztújítást tartani. És mivel az általános választási években parlamenti és önkormányzati választásokat is tartanak, az időpont megjelölése ez utóbbira vonatkozik.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az viszont kérdés, hogy a vereség után demoralizált pártban keresztül tudja-e vinni tervét a párt jelenlegi vezetése. A testületben érzékelhetőek törések. A megosztottságra utal az LMP javára történő egyoldalú visszalépések megosztott támogatása is. Az országos elnökség 8:5 arányban támogatta csak Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt ötletét. Az MTI nem cáfolt értesülései szerint ellenezte a javaslatot Ficsor Ádám - Gyurcsány volt kabinetfőnöke -, Molnár Csaba - Győr-Moson-Sopron megyei elnökként 2004-ben ő jelölte Gyurcsányt miniszterelnöknek -, Hiller István - ő az MSZP elnöke volt Gyurcsány miniszterelnöksége és a 2006-os választási győzelem idején -, Ujhelyi István - akit nem szoktak egyértelműen Gyurcsány emberei közé sorolni, de a pártban és a parlamentben általában az elsők között támogatta javaslatait -, valamint Botka László, aki a tavalyi EP-választást követő generációs lázadás egyik vezére volt.

Levegőt se vehetnének

Ötük közül Botkát nem lehet Gyurcsány emberei közé sorolni, de ellenfelük közös, a párt jelenlegi felső vezetése. A döntés a visszalépésekről azonban azt mutatja, hogy egyelőre nincs többségük a párt vezetésében. Gyurcsány Ferenc, aki a választás első fordulója előtt gyakorlatilag saját visszatéréséért kampányolt, április 9. óta hallgat, még blogbejegyzést sem írt - az eredményeket sem értékelte. Egyetlen nyilvános fellépése Daróczi Dávid volt kormányszóvivő temetése volt, ahol ő mondta az egyik búcsúztatót.

Botka megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a híreket. "Választási kampány van, én a választásokkal vagyok elfoglalva. A szocialisták jelenlegi helyzetének egyetlen pozitív hozadéka, hogy rengeteg időnk van a történtek értékelésére és a döntéshozatalra" - mondta. Ficsor és Molnár nem reagáltak megkeresésünkre.

A teljes tisztújítás elhalasztásában értesüléseink szerint egyetértenek a párt jelenlegi vezetői (Lendvai, Kiss és Szekeres) és a lázadók. "Az önkormányzati választásokig nem kéne eröltetni a tisztújítást, kampányolni kéne" - mondta egy forrásunk. Mesterházy elnökké választását és az elnökség megújításának elmaradását viszont  határozottan ellenzik. Az elnökségnek szerintük "ahhoz sincs legitimációja, hogy levegőt vegyen". "2004-ben egy legitimebb pártvezetésnek sem sikerült keresztül vinnie az előre megírt forgatókönyvet" - mondta egyikük, aki állítása szerint jól ismeri az alapszervezeti tagok hangulatát.

3

Gyurcsány körei forrásaink szerint azt tartanák megoldásnak, ha a teljes elnökség lemondana. A Népszabadságban megszellőztetett javaslatot a jelenlegi pártvezetés akciójának tartják. "Szegény Attila hatalmi ambícióiba csomagolva mentenék át hatalmukat" - mondta egyikük.

Meghalnak, ha nincs erő

Gyurcsány reakciója nem az egyetlen bizonytalansági tényező. Kérdéses a tagság reakciója is, főleg a teljes tisztújítás elmaradására. Bár az elnökség az alapszabály szerint jár el, az atv.hu értesülései szerint "számos vélemény szerint a rosszul teljesítő megyei elnököktől is szabadulni kellene". Egy teljes tisztújítással egybekötött kongresszus kimenetele pedig nehezen jósolható meg.

Tovább bonyolítja a képet, hogy a választások eredménye a kongresszusi erőviszonyokat is átrendezheti. Jelenleg Borsod és Szabolcs megye küldöttségei Budapest mellett a legerősebbek, de míg Budapesten a párt hat százalékkal  felülmúlta az országos átlagot, Szabolcsban 4,5 százalékkal, Borsodban 0,4 százalékkal elmaradt ettől, és vereséget szenvedett a Jobbiktól. A harmadik erős megyében, Baranyában átlagon felül szerepeltek ugyan, de a szocialista iparváros, Komló kivételével már az első körben elbukták az összes választókerületet.

A megújulás akadálya lehet a szocialisták parlamenti frakciója is, amely jellemzően a régi vezetés tagjaiból, illetve az elmúlt nyolc évben már aktív, vezető szerepet betöltöttekből áll. Hiába újul meg esetleg a párt akár teljes vezetése, az MDF és az SZDSZ sorsa jól mutatja, hogy a frakció ellenében nehéz politizálni. Egy, a teljes megújulást támogató forrásunk szerint ugyanakkor létezik "instruktív példa" is, a kisgazda 36-ok esete - Antall József kormányzása idején a kisgazdapárt frakciója és a párt vezetése kettévált, a harcból végül annak ellenére Torgyán József került ki győztesen, hogy a parlamentben kisebbségbe szorult.

"Akinek ereje van, az csinálja a politikát. Ha senkinek sincs ereje, akkor meghalunk" - mondta, hozzátéve, hogy "ha van gondolat, legyártja magát a megoldás".

Eldobnák a nevüket

A Népszabadság cikkében felmerült, hogy a párt nevet is változtatna - variációként az Új Baloldal merült fel. Ezt egyelőre nem sikerült megerősíttetnünk, de a felvetés nem új, Hiller István már az előző választás előtt felvetette a szimbolikus változtatás, a név- és székházváltás lehetőségét, melyből az utóbbi már meg is valósult.

2

Tény az is, hogy a szocialisták állva maradt jelöltjei közül Budapesten az egyetlen első fordulós első, az angyalföldi Tóth József és az Újbudán állva maradt Molnár Gyula második fordulós kampányanyagairól teljes egészében eltűntek az MSZP-re utaló szövegek és vizuális jelek. Molnár szórólapja dizájnban leginkább a Magyar Turizmus Zrt. az országot népszerűsítő reklámanyagaira emlékeztet, szlogenként pedig a választásokon felemelkedett, a baloldali űr betöltésére alkalmas LMP szlogenjét használja: TÉNYLEG LEHET MÁS A POLITIKA, hirdeti csupa nagybetűvel.

"Nem hiszem, hogy létezik ember, aki ne tudná, hogy Molnár Gyula szocialista" - reagált Lendvai sajtótájékoztatóján a szórólapokra vonatkozó kérdésre. Szerinte az LMP jogtalanul jelentette fel őket az Országos Választási Bizottságnál, "nem attól lesz más a politika, ha levédenek szavakat".

Elmaradt a szántás, nem lesz aratás

Mesterházy Attila a választási vereség éjszakáján még az el nem dőlt választókerületek "felszántását" ígérte, ezt Szekeres Imre alelnök a "képletes és jó értelemben vett" jelzőkkel egészítette ki. Ehhez képest a múlt héten semmi jele sem volt annak, hogy az MSZP kampányolna, a párt sajtóosztálya pénteken még "a jövő hét elejére" ígért választ kérdésünkre, hogy mikor és hol kívánják felszántani az országot. Hétfői megkeresésünkre még nem érkezett válasz. Mesterházy a vereséget elismerő sajtótájékoztatója óta Lendvai Ildikóval közös sajtótájékoztatóján mutatkozott először nyilvánosan - bár kérdésekre itt sem válaszolt.