Az SZDSZ kiütötte az MDF-es Csapodyt

2010.03.23. 13:08 Módosítva: 2010.03.23. 13:27
Utólagos átalakításokkal sikerült beszuszakolni az MDF szombaton elfogadott, elvileg megváltoztathatatlan listájára az SZDSZ kettesszámú jelöltjét, Ikvai-Szabó Imrét. A pártközi egyezkedés vesztese Csapody Miklós lett, aki hosszas hezitálás ellenére sem lépett vissza a jelöltségtől, ezzel lehetővé tette a párt számára a budapesti lista felállítását, de mégis kihagyták a listáról.

Sikerült megbontatnia az MDF országos listáját az SZDSZ-nek. A liberálisok a hétfői tárgyalásokon próbálták elérni, hogy Retkes Attila pártelnök mellé még legalább egy szabad demokrata vezetőt benyomjanak az MDF-es lista elejére.

Csapody (középen)
Csapody (középen)

A tárgyalások után kiderült, hogy a korábbi egyezkedéseken az SZDSZ-nek ígért fővárosi listán nem tudják hátrébb szorítani a Bokros Lajos mögé rangsorolt Debreczeni Józsefet. A hírek szerint Dávid Ibolya kitartóan ragaszkodott a közíró befutó esélyes pozíciójához, és Bokros Lajos sem akart egy listán szerepelni a botrányoktól sújtott fővárosi vezetésben résztvevő Ikvaival.

A hétfői tárgyalások után Kajdi József MDF szakpolitikai kabinetvezetője bejelentette, hogy visszalép. Szombaton őt még az országos lista harmadik helyére szavazta meg a párt választmánya.

A kedden nyilvánosságra hozott új országos listán a kiesett Kajdi után az eredetileg 7. Retkesig mindenki egy helyet előre lépett, és Retkes helyét kapta meg Ikvai.

Az MDF és az SZDSZ közös közleménye szerint 1. Dávid Ibolya, 2. Herényi Károly, 3. Makay Zsolt, 4. Pusztai Erzsébet, 5. Karsai Péter, 6. Retkes Attila, 7. Ikvai-Szabó Imre, 8. Nagy Tamás, 9. Somogyi Zoltán, 10. Juhász Zoltán.

A szombati választmány után híre ment, hogy a rendszerváltás óta MDF-frakciótag Csapody Miklós is szeretett volna befutóesélyes pozíciót kieröltetni magának az országos listán. Érdekérvényesítési potenciálját növelte, hogy visszalépése esetén nem lett volna a pártnak elegendő képviselőjelöltje ahhoz, hogy budapesti listát állíthasson. Csapody a végsőkig lebegtette esetleges visszalépését, ám végül nem akadályozta meg a listaállítást. A most nyilvánosságra hozott névsor szerint azonban támogatása hiábavaló volt, neve nem került be az első 20 közé sem.

Eötvös Mihály kilépett az MDF-ből

Eötvös Mihály MDF-alelnök, a párt visszalépett salgótarjáni képviselőjelöltje bejelentette, hogy megszüntette MDF-es tagságát. Bokros Lajos európai parlamenti képviselő-jelöltségével rossz folyamatok indultak el az MDF-ben, és ezt a politikát már nem tudja felvállalni, indokolta döntését.

Szerinte az MDF legfeljebb hat mandátumot tud szerezni, ha átlépi a parlamenti küszöböt, ezért fontosnak tartotta volna, hogy az országos listán az első hat helyre olyan MDF-es politikusok kerüljenek, akik már bizonyítottak a pártban, de nem ez történt. Eötvös Mihály 1988-ban lépett be az MDF-be, 1990-től töltött be különböző tisztségeket helyi illetve megyei szinten. (MTI)