Bajnai kihagyja az évértékelést

2010.02.15. 10:53 Módosítva: 2010.02.15. 10:53
Tizenegy évvel Orbán Viktor első évértékelője után megtörik egy hagyomány. Bajnai Gordon nem fogja értékelni kormánya egyéves munkáját. A jövőbe nem tud mutatni, a múlt értékelése támadási felületet adhatna az ellenzéknek, így inkább a hallgatást választotta.

Bár az MSZP biztos örülne neki, ha Bajnai Gordon napirend előtt ismét felsorolná kormánya eredményeit, a miniszterelnök nem tart évértékelő beszédet a tavaszi ülésszak első ülésnapján. Az évértékelők általában inkább a jövőbeni feladatokat határozták meg, arra pedig jelen esetben nincs lehetőség. A múlt értékelését pedig Bajnai már megtette a múlt év végén, többször is. Legutóbb a költségvetés vitájában ismertette kormánya eredményeit a gazdasági válság megfékezésében.

Bajnai számára talán nincs jelentősége az évértékelőnek, az MSZP számára viszont biztosan lett volna. Ugyanakkor tény, hogy a miniszterelnököt leválasztották a szocialisták kampányáról - Bajnai legfeljebb új projektek átadásán vesz majd részt, a konkrét kampányban nem. Bajnai leválasztásával párhuzamosan az MSZP is úgy kommunikál, mintha nem sok köze lett volna az elmúlt években történtekhez.

Ebből a szempontból akár érthető is, miért nem eröltették a szocialisták sem az évértékelést. Bajnai beszéde csak újabb lehetőséget teremtene az ellenzéknek, hogy rámutasson, a válság a szocialisták kormányzása alatt, és részben az akkor lekövetett hibák miatt sújtotta az országot.

Hiába mutatna rá Bajnai az eredményes válságkezelésre, ha ennek eszköze a megszorítás volt. Összességében az évértékelő kétes kimenetelű lehetett volna mind Bajnai, mind a szocialisták számára, akik így inkább nem is vállalták a kockázatot.

A miniszterelnöki évértékelő intézményét Orbán Viktor vezette be még 1998-ban. A Fidesz elnökének annyira megtetszett a műfaj, hogy 2003-tól, ellenzékbe szorulva is folytatta - és mivel Medgyessy Péter is megtartotta a maga évértékelőjét, az elmúlt nyolc évben évente két évértékelést is hallhattunk. Az idei választási kampányban Bokros Lajosnak, az MDF miniszterelnök-jelöltjének köszönhetően maradt a kettes átlag, de a kormány kiszállt a versenyből.