Bokros nem is akart magyar képviselő lenni

2010.03.22. 12:54
Az MDF nem kötötte a választók orrára, hogy a kampányprogramot készítő miniszterelnök-jelölt nem kívánja választások után feladni brüsszeli EP-képviselői helyét a magyar parlamentért. Vasárnap mégis az MDF-SZDSZ tárgyalások középpontjába került az ügy, mert a liberálisok az ő esetleges országgyűlési mandátumára kezdtek hajtani. Bokros azonban hajthatatlan, és erős szavakkal illette SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest, akit a pártja igyekszik felvetetni az MDF-es listára.

Bokros Lajos befutóesélyes budapesti listás helyéről kezdődött alkudozás az MDF és az SZDSZ vezetése között. Ezzel lényegében bebizonyosodott, hogy az MDF miniszterelnök-jelöltje a parlamenti küszöb átugrása esetén sem lenne az MDF-frakció tagja, hanem továbbra is a brüsszeli uniós parlamentben tevékenykedne.

v2010 plakatok3 30

Bokros Lajos a 2009-es EU-s képviselőválasztáson szerzett mandátumot egyedüliként az MDF számára. Megválasztása után nem sokkal arról volt szó, hogy hamarosan továbbadja helyét az MDF EP-listáján őt követő Habsburg Györgynek, mert húzóemberként szükség lesz rá az országgyűlési választáson. Bokros Lajos lett a Fórum miniszterelnök-jelöltje, a párt az ő nevére alapozta a választási programját, de ő azóta sem adta fel uniós mandátumát.

Az Index információi szerint a Bokros hosszabb tartózkodásra rendezkedett be Belgiumban. A volt pénzügyminiszter családjával együtt költözött ki Brüsszelbe, és állandó lakása van a Schuman tér közelében.

Az MDF szombati országos választmányi ülésén éppen Bokros ultimátumát követően fogadták el a párt országos és budapesti listáját. A volt pénzügyminiszter által javasolt névsorban Dávid Ibolya vezeti az országos, Bokros pedig a fővárosi listát. Mögötte, a második helyen Debreczeni József kapott helyet.

A párt választási szövetségese, az SZDSZ azonban elégedetlen volt azzal, hogy csupán Retkes Attila liberális pártelnök kapott mandátumszerzésre alkalmas helyet az MDF listáin. Az eredeti egyezség ugyanis az volt, hogy Budapesten az SZDSZ-nek jár a listavezetői és a második hely is. A szabaddemokraták tárgyalásokat kezdeményeztek a névsorok módosításáról.

Úgy tudjuk, hogy az SZDSZ főként Debreczeni helyét szeretné megszerezni Ikvai-Szabó Imre számára, mert ha a választási sikert követően Bokros gyorsan visszalép, a fővárosi lista második helyére rangsorolt politikusra szállna a képviselői mandátum.

Az SZDSZ pozícióit rontja azonban, hogy Bokros az MDF elnökségi ülésén súlyos szavakkal illette Ikvait. A volt pénzügyminiszter szerint a főpolgármester-helyettes neve is belekeveredett az önkormányzat cégek körüli botrányba, ezért nem lenne jó ajánlólevél neki sem, ha egymás mellett szerepelnének a listán.

Bokros hétfői pécsi kampányeseményén arra a kérdésre, hogy ha két parlamenti hely, Brüsszel és Budapest között kell választania, melyiket részesíti előnyben, annyit mondott, hogy "az MDF szereplésétől függ, hazajön-e." A brüsszeli lakásáról pedig azt állította, hogy azt nem vásárolta meg, csak bérli.

2+1+1

A pártközi tárgyalás eredményeként hétfőn kora délután bejelentették, hogy nem lesz változás a Magyar Demokrata Fórum fővárosi listájának első két helyén. A szombati választmányon megszavazott Bokros-Debreczeni páros mögé azonban az SZDSZ és a Hit Gyülekezete által delegált jelöltek kerülnek. A lista 3. helyére Skaliczky Andrea, a Szabad Demokraták Szövetsége országos tanácsának elnöke, 4. helyére Iván János XXII. kerületi jelölt került. Az MDF alapszabálya szerint egyébként a budapesti listáról alapesetben a budapesti választmánynak kellene dönteni, ám ezt a döntési kört az országos választmány magához vonta. Az országos választmány szombaton egy csonka verzióról döntött, most csupán az elnökség tagja, Dávid Ibolya és Herényi Károly vettek részt az SZDSZ-szel folytatott tárgyalásokon.