Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bokros több órás előadást tartott az MDF-nek

2010.01.30. 16:31 Módosítva: 2010-01-30 17:05:03
A MDF országos választmánya szombaton elfogadta a párt választási programját, de előtte közel három órán át hallgatta a miniszterelnök-jelölt, Bokros Lajos összefoglalóját. Ez volt a könnyebbik rész, a jelöltállítás körül ugyanis nem sikerült rendezni az ülésig a pártban a belső vitákat, lista nincs, csak felhatalmazás.

 
05

A szombatra kitűzött választmányi ülés volt hivatott meghozni az MDF választási felkészülésének végső döntéseit. A decemberben meghirdetett nyitás politikája, a különféle szervezetek, legfőképp az SZDSZ beszervezése azonban az utóbbi hetekben egyre kaotikusabb állapotokat eredményezett a pártban. A 176 egyéni körzet jelöltjeinek véglegesítésére meghirdetett esemény előtt derült ki, hogy a Somogyért döntése miatt Somogy megyében hiányzik a jelöltek nagy része, több megyében és fővárosi kerületben pedig fellázadtak az SZDSZ-szel való szövetség miatt, ezért várhatóan fel fogják oszlatni az alapszervezeteket.

 
Fotó: Huszti István / INDEX
Fotó: Huszti István / INDEX

A koncepcionális zavart mutatta az is, hogy pártelnökségnek néhány órával az ülés előtt közleményben kelllett helyreigazítani a Dávid Ibolya által meghívott külsős celebjelöltet, Debreczeni Józsefet, aki egy csütörtöki vitaesten felvetette, hogy a választások második fordulója előtt minden olyan körzetet meg kell vizsgálni, ahol az MDF jelöltjeinek érdemes lenne visszalépniük a szocialisták javára. Az elnökség szerint az MDF nem szándékozik jelöltjeit egyetlen párt javára sem visszaléptetni.

A hóhelyzet és belső viták miatt erősen foghíjas választmány hallgatta végig a miniszterelnök-jelöltet, és nem is problémázott sokat a párt választási programjával. Az egyetemi előadásokhoz szokott Bokros Lajos az Index információi szerint közel háromórás előadását követően a választmány rövid vita után elfogadta az anyagot, amely egyetlen ellenszavazatot kapott.

 
02
 

A régi MDF-es plakátoktól lecsupaszított székházban zárt ajtók mögött lezajlott ülésen a jelöltállítás gerjesztett komolyabb vitákat, és a végén kiderült, hogy teljes jelöltlista nincs. Makay Zsolt választmányi elnök azt mondta, a testület jóváhagyta a névsort, és csak néhány helyen hiányzik a megfelelő ember. Makay szerint azokban a körzetekben az elnökség jelöli ki a jelöltet. A választmány után nem hozták nyivánosságra a listát, mert a megyei, illetve a fővárosi szervezetek maguk fogják bemutatni a jelölteket a helyi nyilvánosság előtt.

 
07
 

Az együttműködési politikát, és az SZDSZ-es szövetséget végül a 98 fős testület 68 jelenlevő tagja közül 42-an szavazták meg, és 12 utasították el. 14-en tartózkodtak.

Az Index információi szerint szombaton reggel az MDF budapesti választmányi elnöksége is ülésezett, ahol a fővárosi választmányi elnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt módosították a csepeli jelöléseket.Az indítvány miatt az egyik jelöltet levették, és a helyet maga Lévai Zoltán, fővárosi választmányi elnök foglalta el.