Bokros több órás előadást tartott az MDF-nek

2010.01.30. 16:31 Módosítva: 2010.01.30. 17:05
A MDF országos választmánya szombaton elfogadta a párt választási programját, de előtte közel három órán át hallgatta a miniszterelnök-jelölt, Bokros Lajos összefoglalóját. Ez volt a könnyebbik rész, a jelöltállítás körül ugyanis nem sikerült rendezni az ülésig a pártban a belső vitákat, lista nincs, csak felhatalmazás.

 
05

A szombatra kitűzött választmányi ülés volt hivatott meghozni az MDF választási felkészülésének végső döntéseit. A decemberben meghirdetett nyitás politikája, a különféle szervezetek, legfőképp az SZDSZ beszervezése azonban az utóbbi hetekben egyre kaotikusabb állapotokat eredményezett a pártban. A 176 egyéni körzet jelöltjeinek véglegesítésére meghirdetett esemény előtt derült ki, hogy a Somogyért döntése miatt Somogy megyében hiányzik a jelöltek nagy része, több megyében és fővárosi kerületben pedig fellázadtak az SZDSZ-szel való szövetség miatt, ezért várhatóan fel fogják oszlatni az alapszervezeteket.

 
Fotó: Huszti István / INDEX
Fotó: Huszti István / INDEX

A koncepcionális zavart mutatta az is, hogy pártelnökségnek néhány órával az ülés előtt közleményben kelllett helyreigazítani a Dávid Ibolya által meghívott külsős celebjelöltet, Debreczeni Józsefet, aki egy csütörtöki vitaesten felvetette, hogy a választások második fordulója előtt minden olyan körzetet meg kell vizsgálni, ahol az MDF jelöltjeinek érdemes lenne visszalépniük a szocialisták javára. Az elnökség szerint az MDF nem szándékozik jelöltjeit egyetlen párt javára sem visszaléptetni.

A hóhelyzet és belső viták miatt erősen foghíjas választmány hallgatta végig a miniszterelnök-jelöltet, és nem is problémázott sokat a párt választási programjával. Az egyetemi előadásokhoz szokott Bokros Lajos az Index információi szerint közel háromórás előadását követően a választmány rövid vita után elfogadta az anyagot, amely egyetlen ellenszavazatot kapott.

 
02
 

A régi MDF-es plakátoktól lecsupaszított székházban zárt ajtók mögött lezajlott ülésen a jelöltállítás gerjesztett komolyabb vitákat, és a végén kiderült, hogy teljes jelöltlista nincs. Makay Zsolt választmányi elnök azt mondta, a testület jóváhagyta a névsort, és csak néhány helyen hiányzik a megfelelő ember. Makay szerint azokban a körzetekben az elnökség jelöli ki a jelöltet. A választmány után nem hozták nyivánosságra a listát, mert a megyei, illetve a fővárosi szervezetek maguk fogják bemutatni a jelölteket a helyi nyilvánosság előtt.

 
07
 

Az együttműködési politikát, és az SZDSZ-es szövetséget végül a 98 fős testület 68 jelenlevő tagja közül 42-an szavazták meg, és 12 utasították el. 14-en tartózkodtak.

Az Index információi szerint szombaton reggel az MDF budapesti választmányi elnöksége is ülésezett, ahol a fővárosi választmányi elnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt módosították a csepeli jelöléseket.Az indítvány miatt az egyik jelöltet levették, és a helyet maga Lévai Zoltán, fővárosi választmányi elnök foglalta el.