Bokros visszalépéssel fenyegette meg Dávid Ibolyát

2010.02.17. 14:31 Módosítva: 2010.02.17. 14:52
Az MDF miniszterelnök-jelöltje külföldről hazaüzenve, levélben tudatta a párt vezetőivel, hogy visszalép, ha nem tudnak úrrá lenni a szervezetben uralkodó káoszon. Bokros Lajosnak elege lett abból, hogy az MDF-fel kapcsolatban a választási program helyett csak a belső csatározások kerülnek a hírekbe. A pártvezetés statáriumot hirdet, nem lesz magánvélemény.

A Romániában tartózkodó Bokros Lajos kedden emailban visszalépéssel fenyegette meg az MDF vezetőit.

Információink szerint a párt miniszterelnök-jelöltje a hozzáérkező hírek alapján úgy ítélte meg, hogy az SZDSZ-szel tervezett választási megállapodás előkészületei káoszba torkolltak. Bokrosnak elege lett abból, hogy az általa készített és hirdetett választási programról szóló híradások elvesznek a párt belső vitáit és harcait tárgyaló cikkek mellett.

22

Úgy tudjuk, hogy Bokros fenyegetőzésére a pártvezetés azonnal reagált, és drákói szigort ígérő tervekkel meggyőzték a volt pénzügyminisztert, hogy álljon el a lemondástól.

Dávid megígérték Bokrosnak, hogy a péntekre tervezett országos választmányi ülésen gyakorlatilag statáriumot hirdetnek. Forrásaink szerint az elgondolás lényegében az Orbán Viktor által elrendelt nyilatkozatstophoz hasonlít. Ahogy a Fideszben, a jövő héttől az MDF-ben sem lehet összevissza, adott esetben a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozni.

Ha a választmány elfogadja, a határozat megtiltja az egyeztetés nélküli kibeszélést. Akiről bebizonyosodik, hogy nem tartja magát a pártvezetés által kijelölt irányhoz, automatikusan kizárja magát a pártból.

A káoszt, amelyről Bokros Lajos beszélt, azonban már nehéz lesz legyűrni egy szigorú választmányi dekrétummal, az utóbbi hetekben tömegesen fogták menekülőre a párt fontos posztjait betöltő emberek.

Február elején felmondott a komplett sajtóosztály, távozott posztjáról a párt gazdasági igazgatója, korábbi pártigazgatója, Varga Zsolt, valamint felmondott a szakmai kabineteket összefogó Hegedűs Péter is, aki szintén megfordult a pártigazgatói székben. Hegedűs azóta az LMP felkérésére elvállalta, hogy szakértőként segítse az új pártot. Az új gazdasági irodavezető a Fideszből rendőrverés miatt kizárt és meztelen fotóival botrányt kavaró Lengyel Zoltán lett.

Már hosszabb ideje nem működik az eredetileg tizennégy fős szakmai kabinet sem, a párt fő szakértői lényegében nem járnak be a székházba, és többen – mint Sajtos Sándor, az utolsó MDF-es polgármester, az önkormányzati kabinet irányítója kedden – kiléptek a pártból.

A szigor elsősorban a párt budapesti szervezeteinek szólhat. A fővárosi választmány tagjai egy hete megbuktatták a párt budapesti elnökét, és kísérletet  tettek az SZDSZ-es szövetség felrúgására. A pártelnök az akciót törvénytelennek minősítette, és öt kerületi szervezet működését felfüggesztette.

Dávid szerint nemtelen támadás volt a kiszivárogtatás

Dávid Ibolya a párt szerdai sajtótájékoztatón az MDF választási plakátjait tervezte bemutatni, de Bokros levele lett a fő téma. A pártelnök szerint Bokros Lajos továbbra is az MDF miniszterelnök-jelöltje. Dávid kijelentette, szigorúan föllépnek a belső kiszivárogtatások ellen. Azt ígérte, rendet teremtenek a budapesti elnökségben, konkrét döntések a pénteki választmányi ülésen várhatóak. A felfüggesztések is csak addig az időpontig érvényesek. Az MDF elnöke nemtelen támadásnak tartja Bokros magánlevelének nyilvánosságra hozatalt.

Az SZDSZ-el való együttműködésről azt mondta, megkötése csak azokkal a feltételekkel lehetséges, hogy az SZDSZ nem indul sem önállóan, sem listán a választásokon, hiszen így értékes szavazatok vesznének el. Újságírói kérdésre elmondta, semmi közük Mesterházi Ernőhöz, vele semmilyen megállapodásuk, együttműködésük nincs.