Csak a Fidesz és a Jobbik jelentett be külképviseleti megfigyelőket

2010.03.26. 21:08 Módosítva: 2010.03.26. 21:08
A péntek délutáni határidőig a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelentett be külképviseleti megfigyelőket, akik figyelemmel kísérhetik a külképviseleti választási iroda munkáját, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzíthetik észrevételeit, kifogást nyújthatnak be.

Csak két párt, a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelentett be külképviseleti megfigyelőket az áprilisi országgyűlési választásra a péntek 16 órai határidőig. A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a jelöltet állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként és jelölő szervezetenként (független jelöltenként) egy-egy megfigyelőt bízhatnak meg. A külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

A külképviseleti megfigyelőt az OVB-nél március 26-án 16 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően az OVB ellenőrzi a külképviseleti megfigyelő választójogát és ha azt rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi. A Jobbik és a Fidesz-KDNP által bejelentett listán egy-egy bejelentett nem teljesítette a nyilvántartásba vétel feltételeit, így őket nem vették nyilvántartásba.

A külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál: figyelemmel kísérheti a külképviseleti választási iroda munkáját és a szavazás menetét, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek joga van a szavazás lezárását követően a lezárt urnát aláírni.

Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja. A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (pártot vagy független jelöltet) terhelik.