Csereberék a Jobbik soraiban

2010.04.26. 19:30

Kovács Béla, a Jobbik külügyi kabinetjének elnöke válthatja Balczó Zoltán EP képviselőt Brüsszelben. Úgy tudni, a tervek szerint Vona Gábor lesz a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti frakciójának vezetője. A pártelnök a hét második felére ígérte, hogy részletes tájékoztatást adnak a személyi kérdéseikről.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti képviselő-jelölti listáján Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára állt a negyedik helyen. Ám ahogy a Független Hírügynökség informátora fogalmazott: a Jobbik most nem még egy képviselőt küld Brüsszelbe, hanem kimondottan Balczó Zoltán helyére kerestek egy hasonló, megfelelő embert. Kovács Béla tavaly június óta Brüsszelben dolgozik Balczó munkatársaként.

Kovács Béla az I. István Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után Tokióban politológia, 1986-ban Moszkvában pedig nemzetközi közgazdász diplomát szerzett. Japán, angol és orosz felsőfokú nyelvvizsgája van, de társalgási szinten beszéli a lengyelt is. 1988-tól 2003-ig nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban Japánban és Oroszországban. 2003-ban a "Gaszisz" Orosz Állami Akadémia jogtudományi karán végezett befektetési szakjogászként. 2005 decembere óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom Külügyi Bizottságának elnöke, 2006 júliusától alapítóként a párt angyalföldi szervezetének elnöke, illetve 2008 októberétől fővárosi Jobbik-alelnökként dolgozik.

Balczó Zoltán a 2009-es európai parlamenti választásokon, Morvai Krisztina után, a második helyről került az Európai Parlamentbe. Balczó Zoltán a 2010-es parlamenti választásokon a Budapest 2. számú választókerületében indult, a párt országos listájának második helyéről került a Parlamentbe. Balczó Zoltán már az európai parlamenti választások után nem sokkal bejelentette, hogy ha itthon mandátumhoz jut, lemond a brüsszeli munkáról, utódjáról azonban hivatalosan még nem tájékoztatott a Jobbik.

Személycserét hajtott végre a Jobbik a területi listás mandátum-elosztásában Nógrádban is, Palotai Szilárd helyébe Farkas Gergely került. A Jobbik területi listáján már mandátumot szerzett Palotai Szilárd a választás alatt jelentette be visszalépését. Kalocsai Péter, a Nógrád megyei Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese a Független Hírügynökségnek megerősítette: Palotai Szilárd helyébe a Jobbik-lista soron következő jelöltje, Farkas Gergely lép, de a döntés körülményeit nem részletezte.

Nógrád megye négy választókörzetéből háromban, a pásztói, a balassagyarmati és a szécsényi körzetben már az országgyűlési választások első fordulójában eldőlt az egyéni képviselői hely, ott a Fidesz-KDNP jelölt nyert, most vasárnap így csupán a salgótarjáni körzetben küzdöttek a mandátumért. Tizenhat év után itt végül legyőzője akadt Boldvai Lászlónak. Az MSZP egykori pártpénztárnokát csaknem 17 százalékkal, a Jobbik jelöltjét, Bagó Lászlót 33 százalékkal, a szavazatok 50 százalékát megszerezve verte meg a Fidesz jelöltje, Székyné Sztrémi Melinda.