Dávid Ibolya nem tűri a lázadást

2010.02.12. 13:13 Módosítva: 2010.02.12. 13:35

Dávid Ibolya felfüggesztette az MDF öt, a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerületi szervezetének működését. Az MDF elnöke döntését indokolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy csütörtökön, állítása szerint alapszabály-ellenesen összehívták a párt budapesti választmányának ülését.

Mint mondta, megengedhetetlennek tartja, hogy "a választási kampány közepén, a folyamatosan kisebbségben maradók támadást intézzenek az MDF testületi döntései és politikája ellen". Ezt a politikát ugyanis nagy többséggel fogadta el az MDF budapesti, majd az országos választmánya is. "Ennek betartása minden MDF-tag kötelezettsége" - mondta Dávid Ibolya.

A testület ülésén tizenhárman igennel szavaztak arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltánt, az MDF fővárosi választmányának elnökét. Szegner László, III. kerületi alpolgármestert választották új elnöknek. Az új összetételű budapesti elnökség arról is döntést hozott, hogy a jövő héten átírja a fővárosi listát, ami gyakorlatilag a Dávid Ibolya nevével fémjelzett SZDSZ-es választási szövetség végét jelentheti.

Dávid Ibolya szerint az alapszabály-ellenesen összehívott ülésen csak alapszabály-ellenes döntések születhetnek, ezért azok senkire sem kötelező érvényűek. Az MDF elnöke szerint az ülést nem az arra jogosult Lévai Zoltán hívta össze, és olyan személy is szavazott, akinek nincs szavazati joga. A választmány nem minden tagját hívták meg az ülésre, és az összehívó az összehívás alapvető formai követelményeinek sem tett eleget, tette hozzá.

Az öt kerületi szervezet felfüggesztését azzal indokolja, hogy a csütörtöki "szabálytalansághoz, felesleges botrányhoz hasonló eset újra elő ne fordulhasson".

A csütörtöki ülésen részt vett a 26 tagú testület 14 tagja, ami pontosan megegyezik a választmány három héttel ezelőtti részvételi arányával, amikor a testület a pártvezetés elvárásainak eleget téve Lévai irányításával megszavazta az SZDSZ-szel való együttműködést. A döntés azonban akkor is nehezen ment át, három órát kellett várni, hogy meglegyen a választmány határozatképessége. A helyzetet akkor Csapody Miklós mentette meg Dávid Ibolya számára. Csapody azonban időközben váltott, és a mostani rendkívüli ülésen is igennel szavazott, de most Lévai menesztésére.

A történtek előzményéhez tartozik, hogy január 25-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be az MDF több budapesti választmányi tagja a párt fővárosi elnöksége ellen, szerintük az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködése kapcsán az MDF budapesti elnöksége nem a párt érdekeit képviselte.