Jogvitával folytatódik a Debreczeni-ügy

2010.02.23. 21:55
Nem volt jogsértő Debreczeni József (MDF) felhívása honlapján, ahol megjelölte, mely kávézókban, boltokban lehet leadni rá az ajánlószelvényeket, határozott kedd este a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). Az FVB ezzel egyben elutasította az Országos Választási Bizottság hétfői általános érvényű állásfoglalását, amelyben megállapította, hogy a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekről.

Az ügy előzménye, hogy a főváros 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsága egy magánszemély kifogása nyomán vizsgálta Debreczeni József ajánlószelvény-gyűjtését. Az oevb megállapította, hogy Debreczeni József megsértette az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó szabályt, amikor honlapján közzétette, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat. Az oevb kötelezte Debreczeni Józsefet, semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött (és ezért a törvény erejénél fogva érvénytelen) szelvényeket.

A Választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben".

Az oevb határozata ellen Debreczeni József fellebbezést nyújtott be, és kérte a kifogás elutasítását. Fellebbezésében előadta: szerinte a jogszabályhelyet az oevb teljesen félreértelmezte, a "munkahelyen munkaidőben" fordulat arra vonatkozik, hogy az ajánlószelvény gyűjtése céljából a jelölt vagy megbízottja nem kereshet fel munkahelyet és ott nem gyűjthet a dolgozóktól. Az a fordulat pedig, hogy "munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben" arra vonatkozik, amikor valaki munkát végez (háziorvos, postás), de esetében egyik sem állapítható meg.

Szabad elhatározásból

Szerinte az oevb döntése akkor lenne helytálló, ha a honlapján feltüntetett személyeket kapacitálná arra, hogy a munkahelyükön gyűjtsenek az oda betérőktől ajánlást, de erről sincs szó: a megjelölt helyekre a választópolgár bemehet, hogy szabad elhatározásból leadhatják az ajánlót.

Azzal érvelt, hogy ha az oevb értelmezése lenne helytálló, akkor még a pártirodákban sem lehetne gyűjteni, mert az is valakinek a munkahelye, vagyis nem lehetne a közterületen sem gyűjteni, hiszen az is valakinek a munkahelye (például a köztisztasági dolgozóké illetve a közterületfelügyelők). Vagyis, lényegében sehol sem lehetne gyűjteni, csak az állampolgárok lakásán, ami szerinte "jogértelmezési képtelenség" és hangsúlyozta: nem tilalmazott leadóhelyek létesítése.

Az OVB hétfő este általános érvényű állásfoglalást adott ki a kérdésben, megállapítva, hogy a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekről. Vagyis, "ebből következően a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön".

Nem értenek egyet

Az FVB tagjai kedd este egyhangúlag úgy döntöttek, a kifogást elutasítják, megváltoztatják az elsőfokú határozatot és kinyilvánítják, hogy nem volt jogsértő Debreczeni József felhívása. A határozatban kitértek arra is, hogy csak Debreczeni József felhívása bizonyított, az nem, hogy gyűjtés is folyt ezeken a megjelölt helyeken.

A döntésnél az FVB következetes volt korábbi gyakorlatához, amely szerint különbséget tesz egy felhívás és egy befejezett cselekmény értékelése között.

Az FVB tagjai az ülésen kifejtették, nem értenek egyet az OVB, a munkahely és munkaidő meghatározását "nagyon szűkítő" értelmezésével. A testület egyik tagja szerint az OVB most kiadott állásfoglalása olyan, "mintha már súrolná a jogalkotás határát".

Az ügy végére felülvizsgálati kérelem esetén a bíróság tehet pontot.