Karsait képtelenség harminc százalék alá nyomni

2010.03.30. 18:17
Elemzéseink szerint az idei választáson 37 körzetben van esélye az MSZP-nek vagy a Jobbiknak arra, hogy megszorongassák a Fidesz képviselőjelöltjét. Az egyik ilyen körzet a mezőkovácsházi, ahol a szocialisták egyik legesélyesebbje, a búzaégető Karsai József indul. Nagy csata várható, a Fidesz mellett az MDF és a Jobbik is erős jelöltet indított, akár mind a négyen bejuthatnak a második fordulóba. Ennek megfelelően el is durvult a kampány, a fideszes Simonka és Karsai kölcsönösen feljelentették egymást.

"Szoros verseny? Nincs itt szoros verseny, itt én győzők" - üvölti a telefonba Karsai József, az MSZP jelöltje a Békés megyei 7-es választókerületben. A búzaégetéseiről, dinnyeborogatásairól és sokat hangoztatott különutasságáról ismert szocialista politikus az egész beszélgetés alatt feszült, végül hat kérdés után, amikor az iránt érdeklődünk, hogy ha ennyire lefutott a verseny, miért folytat ennyire negatív kampányt, lecsapja a telefont.

Simonka GyörgyFotó: Huszti István
Simonka György
Fotó: Huszti István

Amennyire indokolatlan Karsai derűlátása, annyira indokolt idegessége. A békési 7-es az egyik legkiélezettebb körzet az idei választáson. Jól jelzi ezt, hogy Karsai mellett a Fidesz jelöltje, Simonka György pusztaottlakai polgármester - milliomos agrárvállalkozó sem tartja kizártnak az első fordulós győzelmét, de szintén nyerni készül a Jobbik jelöltje, Dévényi Géza medgyesegyházi ügyvéd is. Egyedül a negyedik induló, Medgyesegyháza most az MDF színeiben induló szabad demokrata polgármestere, Nagy Béla nem álmodik győzelemről, ő már tíz százalék körüli eredménnyel is elégedett lenne. Pedig az sem lenne meglepő, ha Nagy is bejutna a második fordulóba - ehhez vagy a harmadik helyet, vagy 15 százaléknyi szavazatot kéne szereznie.

Nagy eddig három választáson szerzett 15 százaléknál több szavazatot, egyszer, 2002-ben, pedig 12,5 százalékot. Minden eddigi alkalommal az SZDSZ színeiben indult, és az első választást leszámítva bőven felülmúlta pártja átlagos eredményét. És bár az SZDSZ mostanra szétesett, Nagy már a totális megsemmisülést hozó EP-választás előtt lemondott megyei elnöki posztjáról, mert a kormányválság idején ő az előrehozott választásokat támogatta.

Erős emberek vidéke

Nagy mellett Karsai a másik veterán. A battonyai gazdálkodó 2002-ben és 2006-ban is nyerni tudott a körzetben, igaz, 2006-ban ehhez kellett Nagy Béla az SZDSZ központjából kikényszerített visszalépése is. Karsai az első fordulóban kevesebb mint 4 százalékkal vezetett a kereszténydemokrata Spiák Ibolya előtt, a második fordulót végül 11 százalékkal nyerte meg. Az is Karsai javára szól, hogy 1990 kivételével mindig a szocialista jelölt nyert a körzetben. 1990-ben Vastagh Pál, aki később a Horn-kormány igazságügyi minisztere is volt, csupán 8,96 százalékot szerzett, de ennél érdekesebb volt, hogy az SZDSZ akkori jelöltje, Hevesi Zsolt a második fordulóban a kisgazda Bakos István javára lépett vissza. Bakos így is elbukta a második fordulót az MDF-es Remport Katalinnal szemben. Bakos később volt a MIÉP jelöltje, most Mezőkovácsháza polgármestere.

Nagy Béla
Nagy Béla

Békés megye, azon belül is a 7-es körzet történelmileg kisgazda körzetnek számít, ám a 7-esben ennél nagyobb jelentősége van annak, hogy helyben ismert személyiség legyen az induló. Jellemző például, hogy a Fidesz jelöltje először 2002-ben jutott be a második fordulóba - 1998-ban az alacsony részvétel miatt meg kellett ismételni a szavazást, de a Fidesz-MDF jelöltje visszalépett a kisgazda Kolcsár Sándor javára. A győzelemhez ez is kevés volt, a szocialista Tóth Sándor annak ellenére duplázni tudott, hogy Nagy Béla (erős helyi emberként) 19,3 százalékot szerzett. Fideszesként elsőként Spiák Ibolyának sikerült 30 százalék feletti eredményt szereznie az első fordulóban - Spiák is helyben beágyazott jelölt, 1994-ben függetlenként is 3,4 százalék szavazatot szerezett egy olyan mezőnyben, ahol a Kisgazdapárt, az MDF és a KDNP jelöltje is öt százalék felett végzett, és a Fidesznek is volt önálló jelöltje.

Dinnyeháborúval indult a csata

Spiák kudarca után a Fidesz újra egy helyben jól beágyazott, ismert, bár ellentmondásos jelöltet indít idén. Simonka György Pusztaottlaka polgármestere, agrárvállalkozó. Neve először 2008-ban válhatott országosan ismertté, amikor is Karsai József vezetésével a helyi dinnyetermesztők az ő felvásárlótelepe előtt is tiltakoztak. A dinnyetermesztők Karsai Józseffel az élen az alacsony felvásárlási ár ellen tiltakozva először az olcsó dinnyét árusító áruházláncok ellen vonultak, az Auchan parkolóját árasztották el dinnyével. A tiltakozás a visszájára fordult, a felvásárlási árak tovább zuhantak, mivel a nagy áruházláncok beszállítói a problémák láttán inkább más országokból kezdték felvásárolni a dinnyét. Ezután vonultak többek között Simonka telepéhez is.

Simonka szerint Karsai ekkor már tudhatta, hogy Spiák nem vállalja újra a jelöltséget, és hogy a környékbeli polgármesterek nagy része őt kapacitálja. Azaz, a tiltakozás célja már ekkor is inkább az ő lejáratása volt. Az mindenesetre beszédes, hogy szerdai magyarbánhegyesi fórumán tucatnyi olyan dinnyetermesztő hallgatta elégedetten, akik két éve még telepe előtt tiltakoztak. Amikor programja bemutatásakor Simonka felvillantott egy diát a tiltakozásról, páran felszisszentek ugyan, de többségükben már Simonka mellett állnak. Vezetőjük, Frank Lajos a helyi Fidesz elnökeként a pódiumon is Simonka mellett ült.

Huncutságok mindenfele

Simonka és Karsai viszonya kifejezetten ellenséges. Karsai fénymásolt levelekben rablónak, tolvajnak nevezi Simonkát, aki önéletrajzaiban maga is elismeri, hogy - ahogy fóruma után, a felvásárlótelep irodájában fogalmazott - "húsz éves koromig követtem el huncutságokat". A harmincas évei végén járó Simonka 14 éves korában az utcára került, saját magát tartotta el, és bolti lopásokba is keveredett. "Tizennyolc évesen követtem el az utolsó ballépést, az orvvadászatot" - meséli. Ezután bevonult, majd a légióba is beállt, 25 éves koráig pedig Szlovákiában, Romániában és Hollandiában próbálta ki szerencséjét. Akkor hazatért, és földeket bérelt a környéken. "Hornék alatt gyakorlatilag ingyen lehetett földet bérelni, annyira rossz volt a helyzet" - meséli. De ekkor jött az Orbán-Torgyán kormány, és a gazdák olcsón juthattak hitelekhez, támogatásokhoz. Ezzel megalapozta az üzletet, mostanra saját állítása szerint ezer embernek ad munkát. Terményfelvásárló, volt sertéstelepe is - ezt be kellett zárnia a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. Az elmúlt években jelentős támogatásokat szerzett Leader-pénzekből is, többek között Pusztaottlakán 37 milliós támogatást szerzett a helyi templom felújítására.

Simonka faültetésen
Simonka faültetésen

Karsai a Leader-pénzek miatt is támadja. Vádjai szerint Simonka a templompénzt is lenyúlta, bár leveleiből nem derül ki pontosan, hogy mire is gondol. Az utolsó levélben azt állítja, hogy a 37 millió forintot Simonka nyolc ember romántanulására fordította (Ottlaka román kisebbségi falu, a templom is, amit szeretnének felújítani, román ortodox). Karsai érdeklődésünkre se fejtette ki vádjait, a telefont akkor csapta ránk, amikor azt kérdeztük, hogy ha állításait igazolni tudja, miért nem tett feljelentést. Utoljára azt mondja, tett feljelentést, rágalmazás miatt, mert Simonka kábítószerbirtoklással vádolja. Nem ez volt a kérdés, feleljük, de már nem hallja.

Karsai azért tett feljelentést rágalmazás miatt, mert Simonka március 23-án kiadott közleményében azzal vádolta, hogy titkosszolgálati módszerekkel félemlítette meg családját és környezetét, valamint arra készült, hogy autójában kábítószert rejtsen el. Karsai szerint tehát kábítószerbirtoklással gyanúsította meg őt, hiszen "száz kiló búzát csak akkor tehetnék az autójába, ha lenne száz kiló búzám".

A Jobbik közbeszólna

Hogy Karsai kemény ellenfél, azt Simonka is elismeri. "Képtelenség harminc százalék alá szorítani" - mondja, amikor az esélyekről faggatjuk. Ennek ellenére bízik az első fordulós győzelemben. Nagy Bélától nem tart, "öt százalékja sem lesz", a Jobbik pedig "legfeljebb az első fordulós győzelmet veheti el".

Vagy annál többet is. Az EP-választáson a Jobbik bőven országos átlaga felett teljesített a körzetben, 22 százalékos eredményével bőven megelőzte az itt 16 százalékot szerző MSZP-t. Ráadásul jelöltjük, Dévényi Géza megfelel a helyi választások legfőbb követelményének - helyben jól ismert család sarja. Ezt maga is hangsúlyozza. "Hatvan éve itt ügyvédkedik nagyapámtól kezdve apám és én is" - mondja. Szoros küzdelemre számít, hiszen a Fidesz "a közvélemény-kutatók szerint nyerő pozícióban van", a másik induló "az MSZP egyik prominense", ráadásul az esetében is számít, hogy helyben jól ismert politikus.

Simonka a lakossági fórumon
Simonka a lakossági fórumon

A két nagy rivális háborújából igyekszik kimaradni. "Ez személyes ellentét a két úriember között" - mondja. Neki anyagi eszközi sincsenek rá, hogy beszálljon a harcukba, de szerinte "a választók sem kíváncsiak erre". Mindenesetre ő mindkét jelölttel közölte, hogy ő egyiküket sem kívánja személyében támadni.

"Tudjuk, hogy zsidók vannak mögötte"

Bár nyilatkozatában jelentékteleníteni próbálta, magyarbánhegyesi fóruma alapján Simonka reális veszélynek érzi a jobbikos jelöltet saját eredményére. Erre utal legalábbis, hogy bár kizárta a szövetségkötést a Jobbikkal, és támadta is a pártot kifejezésmódja miatt, annak gondolataival "teljes mértékben" egyetért. "Én nem tartom náci pártnak a Jobbikot, de Európa annak tartja, és a jobbikos vezetők tesznek is ezért" - mondja.

"Ki kell mondani, hogy ezt tették velünk. El vagyunk zálogosítva, gyarmat vagyunk. […] Tudjuk, hogy a bankok mögött nagyrészt zsidó emberek állnak. Azt is tudni kell, hogy ez egy gazdasági nagyhatalom, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Ezzel a gazdasági nagyhatalommal nem szabad szembe menni. Magyarország érdeke ma is a kiegyezés” - magyarázza hallgatóságának. Ha ugyanis nem sikerül kiegyezni, nem lehet átütemezni az államadóságot, és "akkor ne adja a Jóisten, de államcsőd is bekövetkezhet. Ezt a jobbikosok sem akarhatják."

Dévényi örül, hogy riválisa is egyetért a Jobbik mondanivalójával. "A problémák adottak, ugyanazokkal a gondokkal szembesülünk. A kifejezésmód mássága az, ami a Jobbikot megkülönbözteti. Nem hisszük, hogy egy lassú, finomkodó programmal ezek a problémák megoldhatóak, radikális változás kell" - mondja, hozzátéve, hogy "én személyesen nem szoktam a fideszt piszkálni".

Nem lépnek vissza

Ennek ellenére nem gondolkodott visszalépésen, igaz, ezt nem is érzi saját döntésének. "Nagyon bízunk benne, hogy nem nekünk kell visszalépni, de a döntés az országos vezetésé. A Jobbiknak nemzeti keresztény gyökerei vannak, ebből sok minden levonható" - mondja.

Visszalépésen Nagy Béla sem gondolkodik. Amúgy sem hisz a visszalépésben, 2006-ban is csak felső utasításra lépett vissza Karsai javára. Most, mielőtt elvállalta a jelöltséget az MDF színeiben, kikötötte, hogy ha bejut a második fordulóba, senki javára sem lép vissza.

Két héttel a választás előtt megtippelhetetlen, hogy ki nyeri a békési 7-es körzetet. A két fő rivális egymást gyilkolja, ez pedig a két másik indulónak kedvezhet. Nagy Béla Dévényihez hasonlóan megpróbál kimaradni a vádaskodásokból, mint mondja, mosolygós kampányra készül. Dévényi is inkább saját magával foglalkozik. Simonka és Karsai viszont kölcsönösen feljelentették egymást. Nem ismernek tréfát, gondolnánk, mígnem Simonka beszélgetésünk végén megviccel. "Ha olyan rossz ember lennék, és ezt megírnátok, megkeresnélek benneteket" – búcsúzik nevetve.