Döntöttek a jelöltek költségvetési támogatásáról

2010.04.02. 16:30

Megállapította a jelölő szervezetek és a független jelöltek részére járó, a választási kampányra fordítható költségvetési támogatást az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén: egy jelölt 48 804 forint állami támogatást kap a kampányához.

A választáson induló jelöltek kampányára 100 millió forintot különített el az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) még januárban. Ezt az összeget a tavaszi országgyűlési választáson induló valamennyi jelölt között egyenlő arányban osztják fel, és ezt a költségvetési támogatást a jelöltek kizárólag kampánycéljaikra fordíthatják.

Az egyéni választókerületekben 795 egyéni jelölt méreti meg magát, 887 jelölt területi listán, 348 országos listán szerepel, vagyis ez összesen 2030 pártjelölt, ezen felül további 19 független jelölt is indul az egyéni választókerületekben, azaz összesen 2049 jelölt között kellett felosztani a 100 millió forintot.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szerint "minden jelölőszervezet, amely a választásokon jelöltet állít, a jelöltállítással arányos központi költségvetési támogatásra jogosult. A független jelöltek a jelölőszervezetek jelöltjeivel azonos mértékű költségvetési támogatásban részesülnek. A költségvetési támogatásra országosan fordítható pénzeszköz összegét az Országgyűlés állapítja meg".