Egy siket, három élsportoló és 34 nő kerülhet a parlamentbe

2010.04.07. 19:29
A Fidesz 107, az MSZP hat újonc képviselőt küldhet a parlamentbe, derül ki a Republikon Intézet elemzéséből. Becslésük szerint a 176 egyéni körzetből négy helyet az MSZP, egyet a Jobbik szerez meg, a többi, 171 helyet a Fidesz-KDNP nyeri meg. A jelenlegi négy roma képviselő helyett a következő parlamentnek csak három roma tagja lesz.

Kétharmados többsége lesz a Fidesz-KDNP-nek az új Országgyűlésben a Republikon Intézet elemzése szerint. Az intézet teljes listát készített, eszerint 176 képviselő először kaphat helyet a 386 tagú parlamentben, a nők száma pedig 43-ról 34-re csökkenhet.

A Fidesznek jó eséllyel a kereszténydemokrata politikusok nélkül is kényelmes többsége lesz 2010-től; a párt 237 tagú képviselőcsoportja az utóbbi húsz év legnépesebb parlamenti alakulatának ígérkezik, a 30 bejutó kereszténydemokrata képviselővel pedig meglesz a kétharmados támogatottsága. A szocialisták viszont jelenlegi képviselői helyeik kétharmadát elveszíthetik, így frakciójuk 62 tagú lehet a következő ciklusban.

A Republikon - a Nézőpont Intézet legutóbbi elemzéséhez hasonlóan - azzal számol, hogy a Fidesz-KDNP-n és az MSZP-n kívül a Jobbik és az LMP juthat mandátumhoz az áprilisi országgyűlési választáson, egyikük 47, másikuk 10 tagú frakciót alakíthat. Az intézet becslése szerint a Fidesz-KDNP a 176 egyéni körzetből 171-et nyer meg, négy helyet az MSZP, egyet a Jobbik szerez meg.

A Republikon számításai szerint csak heten maradnának azok közül, akik 1990 óta folyamatosan tagjai az Országgyűlésnek: Vitányi Iván (MSZP), Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos, Németh Zsolt (Fidesz), Salamon László (KDNP) , valamint az MDF-ből való kizárása óta ugyancsak a Fideszben politizáló Balsai István. A Fidesz 107, az MSZP viszont csak hat újonc képviselőt küldhet a törvényhozásba.

A legnagyobb ellenzéki párt nagy számban küldi a parlamentbe a 2006-ban hivatalba lépő polgármestereit, önkormányzati képviselőit. A modell alapján továbbá a jelenlegi négy roma képviselő helyett csak három jutna be a parlamentbe.

Az elemzés szerint a Jobbik öt kelet-magyarországi megyében előzheti meg az MSZP-t, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében pedig akár a szavazatok 30 százalékát is begyűjtheti. A nevesebb politikus-újoncok között valószínűleg lesznek médiaszemélyiségek is: Pálffy István televíziós műsorvezető a KDNP, Pörzse Sándor újságíró a Jobbik színeiben ülhet a parlamenti patkóba.

Először juthat képviselői helyhez a Fidesz színeiben Tiffán Zsolt borász, és - a párbajtőröző olimpiai bajnok Schmitt Pálon kívül - két korábbi élsportoló: Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere, valamint Bohács Zsolt ötszörös kenuvilágbajnok. Tapolczai Gergely, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének korábbi főtitkára személyében pedig első alkalommal szerezhet országgyűlési mandátumot siket ember.

A Republikon Intézet mandátumbecslését a Medián és a Szonda Ipsos februári és márciusi közvélemény-kutatási adataira támaszkodva számította ki.