Röpke egyeztetés a parlament alakuló üléséről

2010.04.30. 10:52 Módosítva: 2010.04.30. 11:06
Az Országházban és az Országos Választási Bizottság irodájában is zajlanak pénteken az események.

Megkezdődött és fél óra alatt véget is ért a parlamentbe jutott pártok képviselőinek egyeztetése az új összetételű törvényhozás alakuló ülésének előkészítéséről az Országházban péntek délelőtt.

A parlamentbe jutott pártok képviselői röviddel a kezdés után úgy döntöttek, beengedik a sajtó képviselőit a megbeszélésre. A döntés nyomán plusz székeket kellett bevinni a találkozónak helyet adó Delegációs terembe, hogy az újságírók is elférjenek.

A Fidesz-KDNP javaslatára május 5-én folytatódik a parlamenti pártok közötti egyeztetés az új Országgyűlés alakuló üléséről. Lázár János bejelentette: a "nemzeti együttműködés jegyében" várják az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban. Mint mondta, a "nemzeti együttműködés" jegyében, a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben. "Más rendszer lesz a jövőben" - fogalmazott.

A gyorsan véget is ért megbeszélés elején a pártok csupán arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, kilenc legyen a titkos szavazáshoz szükséges jegyezők száma, az alakuló ülésen már csak a hiányzó mandátumokat igazolják, és hogy a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi bizottsági tagok mindegyikét vessék alá "C-típusú" átvilágításnak.

A tárgyaláson a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) Tari Sándor hivatalvezető képviselte. A Fidesz részéről Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János, a frakcióvezetői poszt várományosa, az MSZP-től Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető vett részt a megbeszélésen. A Jobbikot Vona Gábor elnök-frakcióvezető, Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke, valamint Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató, a KDNP-t Harrach Péter leendő frakcióvezető, Rubovszky György és Latorcai János, az LMP-t Schiffer András, Jávor Benedek és Szabó Tímea képviselte. Az egyeztetésen részt vettek az Országház vezetői is.

A KEH hétfőn közölte, hogy az államfő május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, feltéve, hogy a parlamenti választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások lezajlanak addig.

Az OVB is dolgozik

"Lényegesen kevesebb jogorvoslati kérelem érkezett az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) az országgyűlési képviselő-választás kapcsán az idén, mint négy éve" - közölte Szigeti Péter, a testület elnöke pénteken újságírók kérdésére Budapesten, a külképviseleti urnák bontása és az onnan érkező szavazatok szétválogatása közben. 2006-ban, az akkori parlamenti választás napján és másnapján mintegy 120 kampánycsendsértés volt, most pedig mindössze hat.

Feltehetőleg már péntek estére meglesz a választás végeredménye, miután a külképviseletekről az Országos Választási Központba érkezett szavazatokat az egyéni választókerületek kijelölt szavazóköreiben bekeverik a még a felbontatlan urnákban lévő szavazatok közé. 100 százalékig hivatalos eredmény azonban csak a jogorvoslati határidők lezárulta után lesz. Május 14-ig - az Országgyűlés tervezett alakuló üléséig - nagy valószínűséggel befejeződnek a jogorvoslati eljárások, és ekkorra már jogerős lesz az eredmény.

A jogorvoslatokat elbíráló szervek (választási bizottságok és a végső soron eljáró bíróságok) gyorsíthatják a folyamatot, ha ezek a testületek a háromnapos jogorvoslatoknál nem várják meg a döntéssel a harmadik napot.