Egyik párt, másik párt

2010.04.11. 13:55
Szombaton nulla órától a szavazóurnák lezárásáig, vasárnap este hétig tart a kampánycsend, ezalatt szigorúan tilos befolyásolni a választók akaratát.

A kampánycsend azért van, hogy a választók döntését ne lehessen az utolsó pillanatban befolyásolni. Vannak országok, ahol teljesen ismeretlen, máshol inkább önkorlátozó szokás, de nem törvényi előírás. Magyarországon a választási törvény szigorúan tiltja a kampánytevékenységet a választás vagy népszavazás előtti naptól az urnazárásig, viszont nem bünteti.

A szabályozás elsősorban a pártokat, kampányaktivistákat és a médiát érinti, a választóknak viszont maguknak kell figyelniük arra, hogy ne hagyják magukat befolyásolni. Az óvatosságnak rengeteg mindenre ki kell terjednie.

Ne kezdjen beszélgetésbe a szavazóhelyiség környékén ácsorgó gyanús alakokkal! Ne fogadjon el szórólapot vagy kampányanyagokat, ne hagyja magát befolyásolni az aznap kitett plakátok által! Ne nézzen meg gyanúsan friss videókat a jelöltek viselt dolgairól vagy magánéletéről a közösségi oldalakon, ha túl nagy a csábítás, előbb menjen el szavazni!

Ne fogadjon el gulyáslevest, konfitált libamájat, sört és ingyenszexet aktivistának látszó személyektől! Ha nem akar elmenni szavazni, ne szálljon agitátorok által szervezett kocsiba, buszra, biciklire vagy helikopterre! Ha szívesen szavazott volna, ezért mégis odaviteti magát, ragaszkodjon az eredeti választásához, akármit is hall útközben! És ha bárki befolyásolni próbálja, tegyen panaszt az Országos Választási Bizottságnál vagy a helyi szervezeténél!

Önkorlát

Az Index a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének állásfoglalását követve a kampánycsend időszaka alatt nem közöl a választással, kampánnyal, a jelöltekkel, pártokkal kapcsolatos híreket. A régebbi anyagok elérhetők maradnak, de ilyet a nyitóoldalra nem teszünk ki.

Két napig nem foglalkozunk kedvenc vagy leginkább gyűlölt politikusaikkal: nem idézzük őket, hogy épp mit ígértek vagy hogyan reagáltak egymás nyilatkozataira. A pártokat sem nevezzük néven; ha nagyon muszáj, mert kampánycsendsértésre vagy hasonló hírértékű tettre ragadtatják magukat, „egyik párt”-nak' meg „másik párt”-nak nevezzük őket. Ráadásul ezeket a neveket következetlenül fogjuk cserélgetni.

A kampánycsend az Index fórumaira is érvényes. A hozzászólásokban tilos lesz kampányolni, agitálni, egymás pártjait, politikusait és szavazóit minősítgetni. Ezt jól látható helyen a fórumozók tudomására hozzuk, de hogy ők betartják-e a kampánytilalmat, az rajtuk múlik: mi nem játszunk rendőröset.

A kampánycsendet emailben, sms-ben, falfirkán, füstjelekkel, képeslapon és facebook-státuszüzenetben sem szabad megsérteni. Inkább örüljenek, hogy két napig csend van.