Elmarad a forradalom

2010.05.04. 07:41
Nincs kellő támogatottság a párt gyors átvételéhez, vonták le a következtetést Gyurcsány Ferenc hívei Mesterházy Attila egyhangú frakcióvezetői jelöléséből. Mesterházyval nyilvánosan hangoztatott álláspontja ellenére értesüléseink szerint az elnökség sem maradéktalanul elégedett. Mégis, a körülmények különös együttállása miatt egy katasztrofális vereség után is simán pártelnökké választhatják.
SZT 8845v

Erőtlen és rezignált párt benyomását kelti az MSZP. Bár a választások előtt sokan forradalmi változásokat jósoltak a pártban - Gyurcsány Ferenc kilépéséről, önálló párt alapításáról szóltak a hírek -, a jelenlegi pártvezetés, illetve a Gyurcsány köréhez tartozókkal folytatott beszélgetések alapján úgy tűnik, a forradalom elmarad.

"Az elitben és a középben a mostani pártvezetésnek stabil többsége van" - ismerte el egy neve elhallgatását kérő, Gyurcsány közvetlen környezetében dolgozó forrásunk. Úgy vélte, hogy a kongresszusi küldöttek között már kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, de egyelőre sem nekik, sem a pártnak nem áll érdekében az önkormányzati választások elé hozni a teljes tisztújítást - márpedig az elnökséget, bár lemondását felajánlotta, az alapszabály szerint csak ennek árán lehetne leváltani.

Állításait alátámasztani látszik, hogy a választások utáni első nyilvános erőpróba a pártvezetés teljes sikerével zárult. Április 27-i ülésén az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attilát, a párt bukott miniszterelnök-jelöltjét ajánlotta frakcióvezetőnek - hétfőn, az MSZP frakciójának alakuló ülésén hivatalosan is megválasztották. A döntéssel szemben az elnökséggel párhuzamosan ülésező megyei elnökök tanácskozásán sem hangzott el ellenvetés. Az elnökség múlt keddi ülése előtt felmerült még egy gyurcsányista, Molnár Csaba neve is, de róla hivatalosan nem esett szó - hétvégi, a Hírszerzőn megjelent interjújában Molnár azt állította, többen is megkeresték, és gondolkodott is a felkérésen, de kisebbségben maradt azon véleményével, hogy előbb a politikai irányt kéne kitalálni, aztán személyeket keresni.

Bár Gyurcsánynak a megyei elnökök között vannak támogatói, többük helyzete megrendült. Például Oláh Lajos hajdú-buhari és Baracskai József zalai elnöké. A Jobbik mindkét megyében le tudta győzni a szocialistákat, Baracskai egyéniben is kikapott a szélsőjobboldali jelölttől. Ezzel nem csak személyükben gyengültek meg, de egy felmenő rendszerű tisztújítás során megyéjük kongresszusi mandátumaránya is csökkenni fog. Ebben a helyzetben nem áll érdekükben markánsan konfrontálódni a pártvezetéssel, főleg mert Gyurcsány maga sem készül erre.

"Kritikát meg fogunk fogalmazni, de nem lesz lázongás. Megszavazzuk a javaslatokat, ha felkérnek valamire, azt elvállaljuk" - fogalmazott gyurcsányista forrásunk. A múlt hét közepén folytatott háttérbeszélgetéseink után a gyurcsányisták meg is fogalmazták kritikájukat. Vadai Ágnes lemondott elnökségi tagságáról, mondván az elnökség megújítása nélkül nem lehet megújítani a pártot. Molnár hasonló szellemben nyilatkozott a Hírszerzőnek.

A volt miniszterelnök környezete már abban is elbizonytalanodott, hogy Gyurcsánynak egyáltalán lesz-e lehetősége a visszatérésre. Bár Gyurcsány a következő hetekben-hónapokban konzultációsorozatot tart és bázisát építi, abban is gondolkodnak, hogy esetleg másik jelöltet kéne felépíteniük. A posztra több fiatal is pályázhat, például Monár Csaba volt kancelláriaminiszter - az ő neve frakcióvezetőként is felmerült egyesekben -, vagy Ficsor Ádám.

Az ő sorsuk viszont részben a mostani pártvezetés jóindulatán is múlik - ezért is valószínűtlen, hogy hangosan lázonganának majd. Gyurcsány környezete szerint a jelenlegi vezetést egyedül saját egzisztenciájuk megtartása vezényli, a háttérben már kiegyezést sejtenek a Fidesszel. Saját pozícióik biztosítása érdekében pedig "áldozati bárányként bárkit odadobhatnak, Ficsor például államtitkárként 1300 milliárd forintról rendelkezett, biztos elő tudnak kotorni olyan szerződést, amihez találnak öt szakértőt, akik azt mondják, hogy túlárazott", fogalmazott Gyurcsány köréhez tartozó forrásunk.

03

A jelenlegi pártvezetés egyik prominensének neve elhallgatását kérő munkatársa úgy véli, hogy a pártbeli szerepeket a választási szereplés alapján kéne leosztani, hogy "olyan vezetőink lehessenek, akik mögött tényleges támogatás áll". Ebből a szempontból a gyurcsányisták valóban nem állnak jól, Molnár Csaba az első fordulóban vereséget szenvedett, Ficsor Ádám 16 százalékot szerzett a második fordulóban, míg Kiss Péter országosan a hetedik legjobb szocialista egyéni eredményt hozta második fordulós 37,8 százalékával.

De a pártvezetés sem akar leszámolni. "Kiss Péter végig a kormány tagja volt, nem támadhatja élesen Gyurcsányt" - vélekedett egy, a pártvezetéshez közeli forrásunk. Ugyanezt Szekeres Imréről is el lehet mondani, bár ő csak a második Gyurcsány-kormányban kapott helyet.

Az önkormányzati választások előtt mindkét oldal szerint öngyilkosság lenne kinyitni a vitás kérdéseket. Ugyan arra pillanatnyilag nem látszik esély, hogy az MSZP jelentősen növelni tudná támogatottságát az önkormányzati választásokig, ha koncentrált kampány helyett belső harcokra pazarolnák megmaradt energiáikat, még a parlamenti választásnál is katasztrofálisabb vereséget szenvedhetnek. Főleg úgy, hogy Orbán Viktor első sajtótájékoztatóján világossá tette, már az őszi választások előtt keresztülviszik a kétharmados önkormányzati törvény módosítását és felére csökkentik a képviselőtestületek létszámát.

A testületi létszám megfelezése már a mostani erőviszonyok mellett is a vidéki szocialista bázis teljes felszámolását eredményezheti. Vegyük példaként Balatonfüredet. A 13 000 lakosú településen már egyéni körzetekben választanak képviselőket, a jelenlegi rendszerben kilencet. További öt helyet kompenzációs listáról töltenek fel. A kisvárosban így jelenleg 5 szocialista képviselő van. A felezés után ebből eleve legfeljebb kettő maradna, a párt jelenlegi támogatottságát nézve valójában inkább csak egy.

Bár a Fidesz terve racionálisan végiggondolva akár saját konszolidációjukat is szolgálhatja - a pártnak már a legutóbbi választáson sem volt elég kádere, a csökkentés után feleannyi éhes szájat kell majd el-, illetve kordában tartani -, szocialista forrásaink szerint effektíve az MSZP vidéki hálózatának felszámolását eredményezheti.

HI  7491

Az MSZP-nek tehát egzisztenciális kérdés az önkormányzati szereplés. Ebből pedig az az egyszerű következtetés adódik, hogy a június 6-ra meghirdetett elnökválasztó kongresszuson a teljes tisztújítást elnapolják, Mesterházy Attilát pedig még a gyurcsányisták is támogatni fogják - annak ellenére, hogy nincsenek túl nagy véleménnyel a bukott miniszterelnök-jelöltről. "Gondolatai és ambíciói nyilvánvalóan nincsenek" - jellemezte egy gyurcsányista forrásunk Mesterházyt, aki szerinte "a hatalomtechnikát viszont kitanulta". "Ügyesen kötött szövetségeseket" - véli a pártvezetéshez közeli forrásunk, aki nem csak ebben ért egyett Mesterházy gyurcsányista jellemzésével. Bár a vezetés őt szemelte ki, azért érte bírálat a kampányban nyújtott teljesítményét, nevezetesen azt, hogy bár az első forduló után a körzetek felszántását ígérte, gyakorlatilag semmilyen kampányt nem folytatott. Mégis, a vereség utáni enerváltság, az alternatívák hiánya és az erőviszonyok sajátosságai miatt egy katasztrofális vereség után is átveheti a párt vezetését.