Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elmeszelték az MDF budapesti listáját

2010.03.24. 19:18 Módosítva: 2010.03.24. 20:40
A Fidesz, az MSZP és a Jobbik delegáltjának szavazataival elutasította az MDF budapesti listáját a Fővárosi Választási Bizottság. A párt fellebbez.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listáját, a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben.

Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője elmondta, a párt az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordul jogorvoslatért. Közölte, az elutasítást a fideszes delegált javasolta, ezt a jobbikos és a szocialista delegált is támogatta.

Kajdi József úgy fogalmazott: a jogász szakma szégyene, ami a Fővárosi Választási Bizottság ülésén történt. "A demokrácia legmélyebb bugyraiba sikerült eljutni" - mondta.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, és ha kell, bíróságra viszik az ügyet.

Veszélyben a bejutás

Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi választáson. A párt fő bázisa Budapest, amennyiben itt nem állíthat területi listát, országosan 7-8 százalék körüli eredményt kellene elérnie.

Információink szerint az FVB saját hatáskörben felülbírálta Slosár Gábor XII. kerületi és Király Zoltán III. kerületi jelölt képviselői regisztrációját, melyeket először a helyi választási bizottságok elutasítottak, majd a fellebbezés után elfogadtak. A Magyar Televízió híradójának információi szerint nem volt elég ajánlószelvényük. Slosár kopogtatócédulái közül a helyi választási bizottság 219-et nem talált érvényesnek.

Az FVB úgy ítélte meg, hogy Csapody Miklós visszalépése még a beadott fővárosi lista jogerőre emelkedése előtt történt.

Ebből az következik, hogy az MDF-nek nincs meg a fővárosi listaállításhoz szükséges nyolc képviselőjelöltje, hanem csupán hét hivatalosan is regisztrált jelölttel rendelkezik Budapesten.

Ha az MDF-nek nem lesz fővárosi listája, gyakorlatilag reménytelenné válik a parlamenti bejutás. Lista nélkül ugyanis Budapesten nem szerezhet töredékszavazatokat a párt országos listája, pedig a korábbi választások tapasztalatai szerint az MDF-es szavazatok 20-25 százalékát a főváros adta.

További csapás lehet Dávid Ibolya számára, hogy megtámadták a párt hétfőn regisztrált Nógrád megyei listáját is. A megyében a szükséges kettő helyett egy jelöltje maradt az MDF-nek, mert a megyei elnök, Eötvös Mihály a szombati választmányi ülés után kilépett a pártból és visszaadta jelöltségét. A megyei választási bizottság első körben úgy ítélte meg, hogy a listaállítást nem befolyásolta a visszalépés.

Az LMP fővárosi listáját elfogadták, míg az MSZP, a Fidesz-KDNP és a Jobbik listájának nyilvántartásba vételéről már korábban döntöttek.