Négypárti lesz a parlament

Percről percre

2010. 04. 11., 18:47
103
Fontosabb részletek
Minden Fidesz MSZP Jobbik LMP MDF Videók Eredmények

 Jobbik: Kamaraerdőn csak újságírók vannak

A Jobbik eredményzáró rendezvényének helyt adó újbudai sportközpontban egyelőre háromféle embert lehet látni: újságírókat, gárdista vagy csendőrség feliratú egyenruhásokat és jobbikos politikusokat, szervezőket. Mindenki a terem bő felét elfoglaló elkülönített sajtószekcióban mozog, a másik rész pang az ürességtől. A szimpatizánsoknak, ha megérkeznek, messziről kell majd idegyalogolniuk, a környéki parkolóhelyek megteltek. Eddig a női kézilabdameccset néztük a kivetítőn, most kozmopolita amerikai rockzene szól.

 Jobbik: 47 helyet jósol a DunaTV

A Duna TV április 10-én, háromezer fő részvételével készíttetett közvéleménykutatása szerint a Jobbik 47 mandátumot szerezhet magának a parlamentben. A biztos választók közül a pártot a szavazók 15 százaléka választaná, közülük is leginkább a 18 és 49 közötti korosztály. Lakóhelyüket tekintve a Jobbik szavazói egyenletesen oszlanak meg a különböző településtípusok között, iskolai végzettség szerint a szakmunkások és az érettségizettek támogatják őket leginkább.

 Jobbik: A gárdisták harminc-negyven százalékra számítanak

Pörzse Sándor és Balczó Zoltán kitért a kérdés elől, hogy milyen listás eredményre számít a Jobbiktól, és mivel lenne elégedett. Szegedi Csanád a látóterünkben van, de nem tudunk hozzá közel férkőzni. A helyszínen jelentős számban képviselt gárdatagok és „csendőrök” között végzett gyors, nem reprezentatív közvéleménykutatás szerint a párttól átlagosan harminc-negyven százalékra számítanak. A két szélső érték huszonhat, illetve hetven százalék volt. Elégedettek többnyire harminc százalék feletti listás eredménnyel lennének.

j02
Fotó: Földes András

 Morvai Krisztina szavaz

 Jobbik: Vona győzelemre számít

A HírTV szerint a Jobbik ellenzékben együttműködne a Fidesszel. Vona Gábor azt mondta: remélik, hogy megnyeri a Jobbik a választásokat, és nem az lesz a kérdés, hogy a Jobbik együttműködik-e a Fidesszel, hanem hogy a Fidesz koalíciót köt-e a nyertes Jobbikkal.

A Jobbik a 11. kerület legszélén rendezte be székhelyét, ahol a Magyar Gárda végzi a beléptetést, és a biztonságért is ők felenek. Eddig csupán két képviselő jelent meg, a pártelnököt 10 óra után várják.

j05
Fotó: Földes András

 Szürke marhát sütnek a Jobbiknál

A Jobbik eredményváró helyszínén, a XI. kerületi rendezvényközpontban alkoholt nem árulnak.

 Jobbik: Dúró Dóra fehér lakkcipőben!

A párt szóvivője az eddigi visszafogott, a nőiességét nem hangsúlyozó öltözködési stílusával látványosan szakítva kisminkelve, újnak tűnő frizurával, rózsaszín blúzban, fekete szoknyában és fehér cipőben nyilatkozik. Láthatóan elemében van. A jobbikos férfi politikusok közül eddig mindenkit öltönyben láttunk, ők nem jelzik külsőségekkel, mekkora nap ez a mai a radikális jobboldal életében.

 Autóval üldöztek jobbikos aktivistákat

Autóval üldözték, és megpróbálták leszorítani azokat a jobbikos aktivistákat, akik videóra vettek több olyan buszt, amelyek Vásárosnaményba szállítottak romákat szavazni, közölte Gyüre Csaba, a Jobbik képviselőjelöltje vasárnap sajtótájékoztatón Nyíregyházán. Az ügyben a rendőrség közúti veszélyeztetés megalapozott gyanújával indított eljárást.

A Jobbik politikusa azt állítja, hogy Heves megyéből szervezett formában, több busszal szállítottak romákat szavazni Vásárosnaményba, és ezt a párt aktivistái videofelvételen rögzítettek. Ezután a járművüket egy másik autó megpróbálta leszorítani a 41-es főútról, az autóban ülő jobbikosok telefonon értesítették a rendőröket, akik megállították az üldöző autót, közölte a képviselőjelölt.

Az azonnali rendőri intézkedések eredményeként Baktalórántháza közelében megtalálták a bejelentésben szereplő járművet, vezetőjét előállították, közölték a rendőrségen. (MTI)

 Jobbik: Vona kialudta magát

A pártelnök pártja szerepléséről egyelőre nem nyilatkozik, de végre kialudta magát, és kipihenten várja az eredményeket. Fodrászhoz is volt ideje elmenni, de az inge nem új. Erről ő maga nyilatkozott szemfüles videóstábunknak.

 Jobbik: Erről is a politikusok tehetnek

Sikerült elcsípni Dúró Dóra Jobbik-szóvivőt, akin mégsem rózsaszín, hanem fehér alapon piros csíkos blúz van. A szóvivő szerint a kínos választási fiaskó természetes lezárása az elmúlt húsz évnek, egyben az elmúlt nyolc év politikai bukásának is a szimbóluma, amiről az OVB döntéseit hozó politikusok tehetnek. A Jobbik OVB-s delegáltjának szerepéről viszont azt mondta, hogy ő csak a kampányban került be a testületbe, így neki nincs felelőssége.

Dúró ötven százalék + egy szavazattal lenne elégedett, de reális elvárásáról nem nyilatkozott: „Nekünk nincsenek közvéleménykutató cégeink.”

 Jobbik: Persze, te ártatlan vagy!

A karzaton ülő közönség elégedetlen Halmai Gábor OVB-elnök magyarázatával, amely szerint az elhúzódó szavazásról nem a testület, nem is az Országos Választási Iroda, hanem a jogalkotó, azaz a parlamentben ülő politikusok tehetnek. „Persze, te ártatlan vagy, semmiről sem tehetsz” – kiabálták többen is, némi, Halmai vélt származására való célozgatással megspékelve.

 Képek a Jobbik székházából

 

 

 Pörzse Sándor a Jobbik és a média kapcsolatát elemezgeti

 A Jobbiknál nem tudják az eredményt

Három, a Jobbik-rendezvény belső termeibe bejáratos politikustól próbáltunk megtudni valamit a párt alternatív szavazatösszesítő rendszerének részeredményeiről. Egyikük szerint csak öt-hat szavazókörből vannak eredményeik, de Kelet-Magyarországon jobban állnak. A másik szerint várakozáson felül szerpel eddig a párt, de nem nyilakozik a kampánycsend lefújásáig. A harmadik egyelőre semmilyen értékelhető adatról nem tud. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a tizenegyezer szavazókör adatainak az összesítése még a nemzeti radikálisoknak sem megy annyira flottul, mint gondolták.

 Jobbik: Irány a háromhúszas kenyér

A Jobbik rendezvényére visszatért a szocializmus. Kkétszáz forintért lehet kapni a frissen sütött ökörből, krumplipürével és csalamádéval. Mint kiderült, az önköltséghez hiányzó összeget a párt állja. Ezzel a résztvevők bepillantást nyerhetnek, milyen lenne az élet egy Jobbik-kormány alatt: olcsó, a többiről meg majd valaki gondoskodik. A hús egyébként tökéletes.

 Jobbik: A zsidók machinálnak

A Jobbik rendezvényén kezd elterjedni az a vélekedés, hogy a szavazás elhúzódásáról a zsidók tehetnek. Földes kolléga elvegyült az ökörsütés helyszínén ücsörgő bikerek között, és tőlük tudja, hogy „valakik” majd érvénytelenítik a választást. A kormányváltás elmarad, a szocialisták maradnak kormányon.

 Jobbik: Balczó értékelt

A Jobbiknál Balczó Zoltán értékelt: „A párt eredményeit a 2009. január elsejei 2 százalékhoz képest tudom értékelni. Most a 15 százalékot jóval meghaladó eredménnyel, az MSZP-vel azonos fajsúlyú párt lettünk. Azokat a körülményeket alapul véve, amelyekkel más pártokhoz képest meg kellett kűzdenünk, elégedett vagyok az eredményünkkel, és a parlamentbe bejutásunkkal is.” A közönség üdvrivalgásban tört ki.

A parlamenti együttműködés kérdésében Balczó annyit mondott, van világos progamjuk, azzal összhangban minden olyan javaslatot támogatni fognak, ami a magyar nemzet számára előremutató.

 Jobbik: Alakul a hangulat

„Csak a Jobbik” –  ezt kiabálják a Balczó András élő MTV-s nyilatkozatán felbuzdult pártszimpatizánsok az újbudai rendezvénycsarnokban. A kampánycsend lefújásával kezd választási hangulat kialakulni az eddig meglehetősen rideg hangulatú teremben. A szpíker már parlamenti párt nevében beszélve üdvözölte a megjelenteket. Az MSZP eredményét fütty, az MDF-ét gúnykacaj fogadta. Vona Gábor 11 órára meghirdetett beszédének hírére örömujjongás tört ki a teremben.

 Jobbik: Vona harmadik lett

Vona Gábor harmadik lett Bács-kiskun megyei szavazókörében, 26,10%-kal. Valószínűleg lesz második forduló, úgyhogy a pártelnök még szépíthet. Egyébként általában elmondható, hogy Fejér és Bács-Kiskun megyében harmadikak lettek a jobbikosok.

 Jobbik: Elkezdődött az elempézés

Ahogy mutatják az egyéni választókerületek eredményeit, úgy változik a közönség hangulata. A budapesti belvárosi kerületek eredményei láttán, ahol az LMP meglepetésre 15 százalék fölött végzett, hangos LMP-gyalázás kezdődött a karzaton. A jelek szerint a jobbikos törzsgárda új ellenségképében az LMP meghatározó szerephez jut. Vona Gábor gyöngyösi harmadik helyezésére viszont óriási ováció tört ki. Az OVB ülésén ezeken a pillanatokban közlik a 99,1%-os listás eredményeket, a közönség izgatottan figyel. Vona Sólyom beszéde után fog beszélni a csarnok közönségéhez.

 Jobbik, élő:

 Vona: A magyarok 2/3-a jobbikos

A pártelnök tragikusnak és felháborítónak nevezte, hogy ennyit kellett várni az eredményekre. Ilyen még Botswanában sem fordulhatott elő.
Egyértelmű sikernek nevezte az eredményt: a Jobbik totális, soha nem látott ellenszélben egy év alatt megduplázta a szavazói számát.
„Szerettük volna megelőzni az MSZP-t, de rágalomhadjárat indult ellenünk. Nem jutoittunk el mindenkihez, de a magyarok kétharmada szerintünk továbbra is Jobbikos.”

 Jobbik: Néhol harminc százalék felett

A Jobbik jól szerepelt Észak-Magyarországon. Kiskunhalason a jobbikos jelölt a második lett húsz százalék fölötti eredménnyel. Miskolc 1. választókerületében 27,82%-al Egyed Zsolt második lett, és lekörözte az MSZP-s jelöltet is, a többi jobbikos induló Miskolcon a harmadik helyeken végzett. Ózdon kimagasló, 32,07%-os eredménnyel Kisgergely András második lett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szintén második helyre futottak be a jobbikosok. Edelényben „csak” harmadik, Szerencsen viszont második helyezett lett indulójuk. Tiszaújvárosban Balla Gergő szintén harminc százalék fölötti eredménnyel (30,58%) lett második.

 Jobbik: Riariáznak a szimpatizánsok

A Jobbik elnöke szerint sikerült eltakarítani az SZDSZ-t. Ezt minden eddiginél nagyobb üdvrivalgás fogadta. A köszönetnyilvánításokra hangos riariázás volt a válasz. A teremben a Himnusz és a Székely himnusz eléneklését követően azonnal vesszen trianonozás és budaházyzás kezdődött.

 Vona is vesszentrianonozott

Morvai Kriszitinát kivéve a teljes Jobbik-vezetés boldogan vesszentrianonozott, a budaházyzásba már a pártelnök és Balczó Zoltán alelnök sem szállt be. A Jobbik tortáját gárdisták őrzik, feltehetőleg a kósza LMP-sektől és a Trianonért felelős nemzetárulóktól.

 Jobbik: Ez a nap bevonul a történelemkönyvekbe

Vona Gábor beszédét azzal kezdte, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszak utolsó napja pontosan úgy sikerült, mint amilyen az egész korszakuk volt. „Finoman szólva is furcsa, ami történt. A magyar választók joggal dühösek, és érezhetik magukat becsapva, főleg, hogy kiderült, titkos adatbázisokat készítettek róluk.” Ezután elmondta, hogy a Jobbiknak „totális ellenszélben” is sikerült megdupláznia szavazói számát. Ez a jövőre nézve nagyon bíztató, hiszen a párt tud tovább erősödni. „Sokan voltunk akik jobb eredményre számítottunk, hogy megelőzzük sz MSZP-t, ez sikerülhetett is volna, ha a Fidesz és az MSZP nem folytat rágalomhadjáratot ellenünk. A magyar emberek kétharmada pedig jobbikos, csak még nem mindenki tud róla. Azonban számukra is be fogjuk bizonyítani hogy nem szabad hinni a rágalmakban. A magyar társadalom ne a szavakat nézze végre, hanem a tetteket, ne az ő tetteiket, hanem a mieinket.” A pártelnök szerint amit elértek, az nagyon sok, komoly szerepük lesz az országgyűlésben. „Ez a nap, 2010. április11-e a történelemkönyvekbe nemzeti áttörésként fog bevonulni.”