Négypárti lesz a parlament

Percről percre

2010. 04. 11., 18:44
103
Fontosabb részletek
Minden Fidesz MSZP Jobbik LMP MDF Videók Eredmények

 MDF: Hova tűnt Bokros Lajos?

Ebben a pillanatban futott be Somogyi Zoltán kampányfőnök (volt Political Capital-igazgató) az MDF Szilágyi Erzsébet fasori, kastélynak is beillő székházába. Rajta kívül egyelőre a párt egyetlen prominens képviselője sincs jelen, senki sem tudja, mikor fut be Bokros Lajos és Dávid Ibolya. A helyszínen amúgy hatvan újságíró van, teljesen betöltik a termet.

 MDF: A Bombagyár az MDF-székházba költözött

Bombagyár az MDF-székházban: Tomcat is itt ül a sajtószobában, egy árpádsávokkal díszített laptopon írogat.

 MDF: Nincs internet, csak pogácsa és kávé

Megérkezett Pusztai Erzsébet, Dávid Ibolyát és Bokrost 19 órára várják. Nincs semmilyen hangulat, az újságírók pogácsaevéssel és kávézással ütik el az időt. Nagyon nehezen lehet internetezni, mert rengeteg ember próbál egyszere mobilnetet használni.

mdf05
Herényi Károly érkezik (Fotó: Nagy Attila)

 MDF: Somogyit nem érdeklik a közvélemény-kutatások

A közvélemény-kutatások 4 évvel ezelőtt és 8 ével ezelőtt is a parlamenti küszöb alá mértk az MDF-et, nyilatkozta Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke. Azt mondta, a mostani választáson csak azt lehet az előzetes felmérések alapján biztosan látni, hogy a Fidesz és a Jobbik uralhatja majd az új parlmantetet, de arra már nem vállakozott, hogy megbecsülje, pártja bejut-e, és ha igen hány képviselővel az országgyűlésbe. Meg kell várni a hivatalos eredményeket, mert „más számítógépeken lejátszani egy Real Madrid – Barcelona-meccset, és más ha élőben tényleg összecsapnak a csapatok”.

 MDF: Debreczeni menekül a sajtó elől

Megérkezett Debreczeni József, de a meghosszabbított kampánycsendre hivatkozva nem akart semmit mondani, hanem felmenekült a villaház első emeletére.

 MDF: Hibázhatott az OVB

Dávid Ibolya és Bokros Lajos továbbra sem érkezett meg, Pusztai Erzsébet, Debreceni József és Herényi Károly vezetésével néhány tucat MDF-es jelölt és szimpatizáns nézi a tévéműsort az újságíróktól elzárt szobában. Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke annyit mondott, hogy az előzetes eredményeket továbbra sem kívánják kommentálni, az MDF kampányfőnökeként pedig nem is tiszte arról nyilatkozni, hogy a párt politkájában és a vezetésen milyen követkemzményekkel járhat ha nem jutottak be a parlamentbe.

Somogyi úgy vélte “a szavazás meghosszabításával kapcsolatban egyelőre nincs elégséges információ, de ha az OVB már délelőtt tisztában volt azzal, hogy a szavazás 7 óra után is elhúzodhat, akkor hibáztak, amikor csak 7 óra előtt tájékoztatták erről a közvéleményt.”

 MDF: kint is bent is

Feltehetőleg a kötelező optimizmus táplálta azt a pletykát, miszerint a szavazókörökből érkező első adataok szerint akár meg is lehet az MDF öt százaléka. Bár a székházba érkeztek ilyen hírek, az itt levő MDF-esek rezignáltan vették azt is tudomásul, hogy más információk szerint országosan csak három százalékon áll az eddigi, nyilván alacsony feldolgozottságú adatok mellet a párt. Kivárás, Bokros és Dávid nélkül.

 MDF: kevés a delegált, nincs információáramlás

Az MDF-ben arra panaszkodnak, hogy kevés delegáltjuk van a választókörzetekben, így közvetlenül még „titokban” is alig kapnak információt az eredményekről. Ami hír jön, az inkább különböző más pártoknál levő ismerősöktől érkezik, és egyelőre mind egyértelműen azt jelzi, hogy nem lesz meg az öt százalék.

 Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke nem tippel

 MDF: Befutott Bokros és Dávid Ibolya

Bokros Lajos és Dávid Ibolya megérkezett. Az eddigi megismert nem hivatalos eredményeket a kampánycsendre hivatkozva egyikük sem kivánta kommentálni. Dávid Ibolya, a párt elnöke arra a kérdésünkre, hogy ha elbukják a parlamenti küszöböt, lemond-e, csak annyit mondott: „Várjuk ki azt a fél órát, egy órát, amíg hivatalos eredmények lesznek.” A korábbi, még 7 óra előtti tervek szerint egyébként fél 11-kor terveztek hivatalos sajtótájékoztatót.

 

 MDF: Bokrosék már csak a budapestiekben bíznak

„Nem vagyok matematikus, nem tudok számokat mondani. Bízunk abban, hogy a budapesti eredmények fel fogják javítani ezt az eredményt – nyilatkozta a vezérkar helyett Kerék-Bárczi Szabolcs szóvivő a nemhivatalos adatok után. – Kapitalista, piacbarát programmal álltunk a szavazók elé, de rendkívül ellenséges kampányban vívtuk a magunk küzdelmét.”

 Csalódott, de még remél az MDF

Kerék-Bárczi Szabolcs szerint a pártja egyedül képviselt egy piacbarát programot, és még remélik, hogy a választók közül ezt többen értékelték. Fél tizenegy után még csak 30 százalékos feldolgozottságról beszélt, és úgy vélte, pártja erős ellenszélben volt kénytelen kampányolni, egy őket támadó nagykoalíció ellen. A kérdésre, hogy saját politikájukban, kampányukban keresik-e a hibát, azt mondta, ezt folyamatosan megtették eddig is. Azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti küszöb elbukásának milyen következményei lehetnek a párton belül, türelmet kért, majd észlelve, hogy időközben az adatok már jóval magasabb feldolgozottságúak, mint amiről tud, átmenetileg visszavonult.

 MDF élő sajtótájékoztatója:

 MDF: Dávid Ibolya lemond

A választási eredmény mindig a győztest igazolja, gratulálunk az első forduló győzteseinek, mondta Dávid Ibolya. Csalódott, súlyos vereségnek tartja az MDF eredményét, noha leszögezte: hisztérikus roham folyt például a választási adminisztratív eljárásokban pártja ellen. Emiatt nem a választóikhoz jártak, hanem beadványokat fogalmaztak, pénz és média nélkül ennyit tudott az MDF teljesíteni. Dávid Ibolya ugyanakkor elismeri saját felelősségét, és lemond a pártelnökségről. A győztesektől mértéktartást és visszafogottságot kért, a veszteseknek, a Fórum tagjainak pedig azt üzeni, ma sírni kell, ki kell sírni az elmúlt időszak nehézségét. A holnap az elemzésé, a holnapután pedig már az újrakezdésé, az építkezésé.

mdf este09
Dávid Ibolya vállalta a felelősséget a vereségért és bejelentette lemondását

 Somogyi: Voltak hibák

Az MDF kampánya Bokros Lajosra és a piacbarát program épült, de elsősorban külső körülmények miatt, a kampányban ennek bemutatására kaptak a legkevesebb lehetőséget, mondta Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke. Az eredeti tervek szerint egy nyitottabb, nem kizárólag gazdasági programra építő kampányt terveztek, de ezt sem sikerült megvalósítani. Az SZDSZ-szel kötött szövetség politikai döntés volt, amelyet mint nem is párttag, nem kívánt kommentálni, de elismerte, érzékelhető volt, hogy a volt SZDSZ-es szavazók egy része azért nem akar egykori pártjára szavazni, mert az összeállt a fórummal. Kérdésünkre elmondta, hogy a szervezeti felépítésükkel kapcsolatos problémák, hiányosságok is hozzájárulhattak a kudarchoz. Hangsúlyozta, hogy kell néhány nap a hibák feltárására, az eredményük elemzésére, miközben az okok részletezése nélkül azt el kell már most ismerniük, kudarcot vallottak.

 MDF: Dávidék visszavonultak

A kudarc és a lemondás bejelentésére felsorakozott Dávid Ibolya mögé az MDF jelenlegi vezérkara, de a sajtótájékoztatón kérdésekre nem kívántak válaszolni. A pártelnök gratulált a győztesnek, elismerte a kudarcot, és lemondott, majd a politikusok azonnal visszavonultak a pártház emeletére, és jelezték, hogy semmilyen további nyilatkozatot nem kívánnak adni.