Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a választás az ország mintegy tizenegyezer szavazókörében az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában, este hét óráig valamivel több mint nyolcmillió választópolgárt várnak az urnákhoz. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Így szavazzon!

    Ha szeretne beleszólni, hogy hogyan alakuljanak a parlamenti erőviszonyok az elkövetkező négy évben, itt találja el a szavazáshoz szükséges tudnivalókat.

  • cikkünk a témában:

    Így lesz a szavazatból mandátum

    A magyar választási rendszer összetett és elég bonyolult. A megalkotásakor az volt a cél, hogy egyszerre érvényesüljön a többségi elv és az arányosság. Ezért nem kizárólag pártlistákra vagy helyi kötődésű egyéni jelöltekre szavazhatunk, hanem a kettő kombinációjára.

  • Reggel 7 óráig a választásra jogosultak 1,61 százaléka, 128 505 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában.

    A részvételi arány 7 órakor Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legnagyobb, 1,92 százalék, ami 6153 szavazót jelent. A legkisebb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 1,48 százalék, ebben a megyében 6521-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 1,29 százaléka, 17 302 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

    Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka szavazott 7 óráig. (OVI, MTI)

  • A tűzoltóság áramfejlesztője segítségével sikerült a világítást megoldani reggel hat órára a soproni 21. számú szavazókörben, így a választás ott is időben megkezdődött, közölte a Debreceniné Pócza Márta, a területi választási iroda vezetőhelyettese. A soproni szavazókörben és környékén hajnalban azért nem volt áram, mert egy baleset miatt Sopronkőhidánál kidőlt egy villanyoszlop. (MTI)

  • Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Kilenc óráig a választásra jogosultak 10,23 százaléka, 816 513 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában.

    A részvételi arány 9 órakor Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, 12,46 százalék, ami 39 890 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 8,95 százalék, ebben a megyében 39 365-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 8,4 százaléka, 112 765 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

    Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka szavazott 9 óráig. A 2009-es európai parlamenti választáson 9-kor 6,03 százalék volt a részvételi arány. (OVI, MTI)

  • bokrosszavaz02

    Fotó: Nagy Attila

     

  • Az Országos Választási Bizottság tájékoztatása szerint A Vas megyei Celldömölkön „egy választópolgár az átvett szavazólapokat a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte a szavazóhelyiségből és közölte, hogy a szavazólapokat a nála lévő értesítővel együtt a szavazóhelyiség ablaka alatt elégeti". Az OVB honlapja szerint az incidens „intézkedést nem igényelt". A helyi választási iroda vezetője elmondta: a szavazatszámláló bizottság értesítette a rendőrséget, amely ellenőrizte a helyszínt, de égetésre utaló nyomokat nem talált. (MTI)

  • Fotó: Szémann Tamás
  • Törvénysértés gyanúja miatt a baktalórántházi választókerületi, a területi és az Országos Választási Bizottsághoz fordult a körzet egyik képviselőjelöltje, mivel szervezett szállítást és tiltott szavazói adatbázis használatát észlelte a térség négy településén.

    A jelölt szerint Baktalórántházán gépjárművel viszik a választókat a helyi 1-es számú szavazókörbe, amelytől nem messze, az utcán egy gépkocsiban ülők figyelik és írják fel, hogy kik szavaztak már, és kiket kell még az urnához vinni.

    Nyírjákón is hasonlót észlelt a jelölt, ott „a figyelőautó” egy magánkertben áll. Rohodon ugyancsak szervezettek szállítják a szavazókat. Kemecsén pedig a jelölt szerint „huszonhat autó viszi szavazni a választókat, akik egy adatbázisban biztos pártválasztóként szerepelnek”.

    A képviselőjelölt azt mondta, hogy a szervezett szállításról fénykép- és videofelvételeket készítettek és készítenek, amelyeket a rendőrségre is eljuttatnak majd, ahol feljelentést tesznek. A szállítást végzőknek szombaton Baktalórántházán, a kultúrházban eligazítást is tartottak, amiről szintén van felvételük. (MTI)

  • Fotó: Szécsi István
  • Fotó: Földes András
  • Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az égbolt, a Tiszántúl kivételével többfelé várható eső, zápor, a középső országrészben és a Dunántúl északi felén elszórtan zivatar. Az északi-északkeleti szél nyugaton megerősödhet. Délutánra 9 és 14 °C közé melegszik a levegő. (Időkép)

  • Vasárnap reggelre több óbudai szavazóhelyiség elé festettek náci jelképeket ismeretlenek. A szavazás megkezdéséig ezek egy részét eltávolították, de néhány még délelőtt is látható volt. A kerületi polgárőrök tudósítónknak elmondták, hogy ilyen feliratokat láttak többek között a Kerék utcai, a Vörösvári úti és a Váradi utcai helyiségeknél.

    Fotó: Földes András
  • A választásra jogosultak 24,78 százaléka, 1 979 854 ember ment el szavazni reggel 11 óráig. A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 27,6 százalék, ami 83 611 szavazót jelent. A részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legkisebb, 21,72 százalék, ebben a megyében 95 646-an szavaztak. A fővárosban a szavazók 24,25 százaléka, 326 003 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

    Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka szavazott 11 óráig. A 2009-es európai parlamenti választáson 11-kor 19,4 százalék volt a részvételi arány. (OVI, MTI)

  • Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Vas megyei Egyházashetyén az első tizenkilenc választópolgár csak az egyik szavazólapot vette át és töltötte ki, erősítette meg Molnár Anikó, a helyi választási iroda vezetője. „Tévedést történt, amit úgy próbálunk orvosolni, hogy mind a tizenkilenc választópolgárt személyesen megkerestük, és megkértük, hogy ismét fáradjon a szavazóurnához. Akik nem tudják ezt megtenni, azokhoz mozgóurnát vittünk” – mondta Molnár. Eddig az érintett tizenkulenc választó közül tizenöten szavaztak utólag valamelyik egyéni jelöltre. (MTI)

  • Fotó: Huszti István
  • A délig leadott szavazatok megsemmisítését kéri az a képviselőjelölt, aki vasárnap délelőtt törvénysértés gyanújával már tett bejelentést a baktalórántházi választókerületi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságnál.

    A jelölt azt írta: „Mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért 12,00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat.” A képviselőjelölt újabb települést nevezett meg a beadványában, Székelyt, ahol szerinte tiltott választási névjegyzék alapján nyilvántartást vezetnek a szavazókról. Hasonló ok miatt ismét megemlítette Kemecsét is.

    Korábban a képviselőjelölt szervezett szállítást jelentett be a választókörzetből Baktalórántháza, Nyírjákó, Kemecse és Rohod településekről, ahol állítása szerint gépkocsival vitték szavazni az embereket, és nyilvántartás alapján vezetik, ki szavazott már, és kit kell később elvinni. A baktalórántházi választókerületi bizottság egyelőre nem tudott információt adni a beadványok sorsáról. (MTI)

  • Mesterházy Attila szavaz
  • Rosszul lett egy 58 éves asszony a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban vasárnap, majd a kórházba szállítás közben életét vesztette, tájékoztott Faragó Istvánné, Berhida jegyzője, a helyi választási iroda vezetője.

    Az asszony a szavazóhelyiségben szívinfarktust kapott. Veszprémből mentőt, majd Balatonfüredről mentőhelikoptert hívtak hozzá, a mentők a helyszínen többször is újraélesztették. Ezután a mentőhelikopter a beteggel a balatonfüredi szívkórházba indult, de az asszony szállítás közben életét vesztette, nyilatkozta Somlai Artúr, a Veszprém Megyei Mentőszolgálat ügyeletese.

    Peremartonban a művelődési ház másik, 6-os számú szavazókörében is rosszul lett egy ember vasárnap délelőtt. A Hetven év körüli férfit – ő is szívritmuszavar miatt lett rosszul – mentőkocsival vitték a veszprémi kórházba. A peremartoni 5-ös szavazókörben – ahol az asszony újraélesztését végezték – egy órára felfüggesztették a szavazást. (MTI)

  • Dávid Ibolya szavaz
  • Az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák vasárnap megkezdték a leadott ajánlószelvények megsemmisítését. Az országgyűlési képviselők választásán azok lehettek egyéni jelöltek, akik március 19-ig összegyűjtöttek a választókerületben élőktől 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények érvényességéről az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntöttek.

    A jogszabály szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek március 22-én 16 óráig kellett megsemmisíteniük, az erről szóló jegyzőkönyvet március 25-én 16 óráig kellett eljuttatniuk az illetékes választási bizottsághoz. A leadott ajánlószelvényeket az illetékes választási irodának kell megsemmisítenie a szavazás napján. (MTI)

  • Az Országos Választási Iroda adatai szerint 13 óráig a választásra jogosultak 35,88 százaléka, 2 869 694 ember ment el szavazni. A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legnagyobb, 38,71 százalék, azaz 366 191 szavazó. A legkisebb részvételi arány Zala megyében volt, 32,58 százalék, azaz 76 689-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 39,6 százaléka, 533 366 választó jelent meg 13 óráig.

    Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka szavazott 13 óráig. (MTI, OVI)

  • Egy kampányújságban közzétett keresztrejtvény sorsolásának szombati kézbesítése, nyilvánosságra hozatala miatt kampánysértést állapított meg a Hajdúhadház központú Hajdú-Bihar megyei 4. számú egyéni választókerületi választási bizottság, közölte Vincze András jegyző, választásiiroda-vezető.

    Az ügyben két bejelentés érkezett a választási bizottsághoz, az egyik nem felelt meg a formai követelményeknek, ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A másik bejelentés nyomán azonban megállapították a kampánycsendsértést. Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei területi választási bizottság vezetője elmondta, hogy vasárnap két jelölőszervezet feljelentést tett Debrecenben és Hajdúhadházon a rendőrségen választási plakátok, illetve molinók megrongálásáért. (MTI)

  • A külképviseleteken az elmúlt hét végén leadott szavazatokat legkésőbb vasárnap este 7 óráig megkapják a kijelölt szavazatszámláló bizottságok, hogy a szavazás végén bekeverhessék őket az itthon leadott szavazatok közé, így biztosítva a titkosságukat. A külképviseleti szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem helyben, a külképviseleteken számlálják össze, hanem itthon.

    A külképviseleteken a szavazás végén az urnákat lezárták, és Budapestre szállították, hogy az Országos Választási Bizottság felbonthassa, és egyéni választókerületenként csoportosíthassa az urnákban található iratokat. A szétválogatott iratokat pénteken adták át az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok elnökeinek. (MTI)

  • Seres Mária szavaz
  • Megszüntette egy pártdelegáltja tagságát a szavazatszámláló bizottság Pécsudvardon, mert kiderült, hogy az érintett önkormányzati képviselő is. A területi választási iroda vezetője, Lászlóné Kovács Ilona közölte, hogy egy választópolgár tett bejelentést jelezve, hogy a törvény szerint szavazatszámláló bizottság tagja nem lehet önkormányzati, országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő. Mivel a delegált tagja a Baranya megyei közgyűlésnek, a bizottság megszüntette a tagságát, és megkérte, hogy hagyja el a szavazóhelyiséget.

    A pártdelegált csak annyit jegyzett meg, hogy korábban is előfordult, hogy a két tisztséget egyszerre töltötte be, de akkor ezt senki sem kifogásta. A történtek nem befolyásolják a bizottság munkáját, mert a testületnek maradt elegendő tagja. A távozó delegált pártja új tagot küldhet a bizottságba, munkába állásának azonban feltétele, hogy esküt tegyen Pécsudvard polgármestere előtt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Többórás sorban állás az igazolásos szavazók miatt

    Kígyózó sorok alakultak ki azokban a választókörökben, ahol a helyiek mellett a nem a lakhelyükön szavazó, úgynevezett igazolásos választók is szavaznak. Nekik településenként, a fővárosban kerületenként csak egyetlen szavazókört jelöltek ki. Márpedig például a XI. kerületben kétezer-nyolcszáz átigazolásos szavazó van – a 972 helyin felül. (Bővebben itt.)