Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Facebookon kívánta Orbán halálát egy MSZP-s jelölt

2010.02.10. 12:04 Módosítva: 2010.02.10. 15:46
A Fidesz azt követeli az MSZP-től, hogy ne jelölje képviselőnek Oroszvári Pétert, a Societas elnökhelyettesét a parlamenti választásokon, miután a politikus Orbán Viktor halálával ironizált a Facebookon. Oroszvári Péter szerint a diktatúra ott kezdődik, ahol a rendszerből eltűnik a humorérzék. Hosszú és egészséges életet kívánt Orbán Viktornak. A fideszes Bagó Zoltán múlt héten ugyanezzel a szöveggel humorizált, csak Bajnai és Gyurcsány kárára.

Tavaly elhunyt hírességek sorába kívánta a Facebookon Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a párt miniszterelnök-jelöltjét Oroszvári Péter, a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének elnökhelyettese, hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Fidelitas elnöke.

„Mennyei Atyám! Miután az elmúlt esztendőben kedvenc zenészemet, Michael Jacksont, kedvenc színészemet, Patrick Swayzet, kedvenc színésznőmet, Farrah Fawcettet és kedvenc írómat, Mario Benedettit magadhoz vetted, szeretném tudatni Veled, hogy kedvenc politikusom Orbán Viktor, és már február közepe van!!!” - posztolta a közösségi oldalra Oroszvári, aki a szocialisták országos listájának 83. helyén szerepel, illetve Vas megye 5. számú választókörzetének egyéni jelöltje.

fb

Ágh Péter megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy egy MSZP-s jelölt nyilvánosan Orbán Viktor halálát kívánja, szerinte ez nem pusztán vicc, ez egy súlyos kijelentés. A Fidesz ezért követeli, hogy a politikus kérjen bocsánatot, a szocialisták határolódjanak el Oroszváritól, és léptessék vissza egyéniben és az országos listáról is.

Ágh Péter azt mondta, hogy ha az MSZP nem tesz az ügyben azonnali lépéseket, azzal elismeri, hogy teret enged a gyurcsányi gyűlöletpolitikának, ami egyben bizonyíték arra is, hogy mocskos kampányra készülnek, mert végső kétségbeesésükben már nem tudnak mit csinálni.

A bejegyzéshez a Facebookon kommentet fűzött Szabadai Viktor, az SZDSZ Új Generációjának elnöke. Azt javasolta Oroszvárinak, hogy törölje a posztot, mert „ez már túl van az elfogadhatóságon”. Oroszvári erre csak annyit reagált: „Viktor, szerintem érted Te az iróniát”. Szerda délelőtt fél 11-kor a posztot még el tudtuk érni a Facebookon.

Oroszvári Péter közleményben válaszolt Ágh Péternek, melyben azt írja, hogy egy mondás szerint a diktatúra ott kezdődik, ahol a rendszerből eltűnik a humorérzék. A facebookos bejegyzésben olvasható szöveg állítása szerint emailben terjed, afféle városi vándorvicc.

„Elismerem, hogy nem jó vicc, de mégiscsak vicc. Izzadságszagú vállalkozás ebből halálos fenyegetést kreálni. A valóság ugyanis természetesen az, hogy Orbán Viktor elnök úrnak hosszú és egészséges életet kívánok, még akkor is, ha rövid és kevés kárt okozó politikai pályát” – vélekedik Oroszvári.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kérdésünkre azt mondta, hogy a pártban nem született semmiféle olyan döntés, ami Oroszvári visszaléptetéséről szólna.

Szerkesztőségünk délután kapott egy mailt, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy ugyanaz a szöveg, amit Oroszvári Péter a Facebookra posztolt, múlt héten Bagó Zoltán fideszes politikus honlapján szerepelt. A különbség csak annyi volt, hogy Bagó Zoltán Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet nevezte meg kedvenc politikusaiként.

A szöveget azóta eltávolították az oldalról, de a Societas archiválta, mi meg rákerestünk, és az eredmény azt bizonyította, hogy a szöveg korábban valóban szerepelt a honlapon.