Judit
2 °C
7 °C

Elnyelte a föld az MSZP és a Fidesz aláírásgyűjtőit

2010.01.26. 15:40
A Fidesz és az MSZP közötti nyugdíjvita legújabb fejleménye a hétfőn megkezdett aláírásgyűjtés volt. Szerettünk volna tudósítani arról, mennyire sikeres a gyűjtés, mit gondolnak az aláírók és mit az aktivisták, de közel négy órás kutatás után sem sikerült megtudnunk, hol vannak a kihelyezett standok.

Kutatásom reggel kilenckor kezdődött, amikor megpróbáltam utolérni az MSZP sajtósát, hogy megkérdezzem, hol gyűjtik aznap az aláírásokat - sajnos hiába. Negyedórával később újra próbálkoztam, ám sem ekkor, sem a késöbbi hat esetben nem tudtam velük kapcsolatba lépni. Végül délben felvették a telefont, de a vonal másik végén megszólaló fiatalember azt mondta, neki nincs semmilyen kapcsolata az említett párttal.

Nem adtam fel a keresést, ezért már az első két sikertelen hívásom után felhívtam Nyakó Istvánt, a párt szóvívőjét. Ő elsőre felvette, de arra kért, hogy keressem egy óra múlva. 11órakor újra felhívtam - választ azonban nem kaptam. A hívást megismételtem 12-kor is, ám senki nem vette fel. Eközben próbáltam elérni a párt másik szóvivőjét, Budai Bernadettet is. Legkevesebb hétszer hívtam fel, szabályos időközökben, ám a telefont itt sem vették fel.

Mivel nemcsak az MSZP, hanem a Fidesz is gyűjt aláírást, az ő sajtósukat is megkerestem reggel, és sikerült is beszélnem vele. Kérésemet meghallva arra kért, hogy egy óra múlva hívjam vissza, amit én meg is tettem. A megadott számon a párt sajtóközpontja jelentkezett, és visszahívást ígértek. Mivel ez nem történt meg, további két alkalommal hívtam őket, mindannyiszor ugyanazt ígérték. Fél egykor végül újra tárcsáztam a sajtófőnök privát számát, aki azt ígérte, 5 percen belül visszahív - ez azóta sem történt meg.

Hivatalos úton nem sikerült megtudnunk, hol találhatunk aláírásgyűjtőket, ezért tettünk egy kört a főváros nagyobb csomópontjait érintve. A Nyugati pályaudvarnál nyoma sem volt aláírásgyűjtésnek. A tegnapi helyszínen, az Oktogonnál sem találtuk meg a pártok aktivistáit, így továbbmentünk a Blaha Lujza térhez. Itt az aluljárót is megnéztük, de az ellenőrökön, árusokon és szórólaposztókon kívül mással nem találkoztunk.

Körutunkat folytatva érintettük az Astoriát és aluljáróját, de sem ott, sem a Deák Ferenc téren nem találtunk senkit. Így felvetődik a kérdés, hogy a tegnap induló aláírásgyűjtés mikor és hol fog folytatódni - ha folytatódik egyáltalán.

Ugyanazok a kérdések mindkét lapon

A két párt kérdései között szinte semmi különbség sincs. Az MSZP az aláírásgyűjtő íveken három kérdést tesz fel, ezek a következők.

Egyetért-e Ön azzal:

- hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár

- hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíját

- hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.

A Fidesz emellett még egy kérdésre vár választ: egyetérte-e Ön azzal, hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat, így ne lehessen veszélybe sodorni valamennyi magyar ember nyugdíját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?