Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Elnyelte a föld az MSZP és a Fidesz aláírásgyűjtőit

2010.01.26. 15:40
A Fidesz és az MSZP közötti nyugdíjvita legújabb fejleménye a hétfőn megkezdett aláírásgyűjtés volt. Szerettünk volna tudósítani arról, mennyire sikeres a gyűjtés, mit gondolnak az aláírók és mit az aktivisták, de közel négy órás kutatás után sem sikerült megtudnunk, hol vannak a kihelyezett standok.

Kutatásom reggel kilenckor kezdődött, amikor megpróbáltam utolérni az MSZP sajtósát, hogy megkérdezzem, hol gyűjtik aznap az aláírásokat - sajnos hiába. Negyedórával később újra próbálkoztam, ám sem ekkor, sem a késöbbi hat esetben nem tudtam velük kapcsolatba lépni. Végül délben felvették a telefont, de a vonal másik végén megszólaló fiatalember azt mondta, neki nincs semmilyen kapcsolata az említett párttal.

Nem adtam fel a keresést, ezért már az első két sikertelen hívásom után felhívtam Nyakó Istvánt, a párt szóvívőjét. Ő elsőre felvette, de arra kért, hogy keressem egy óra múlva. 11órakor újra felhívtam - választ azonban nem kaptam. A hívást megismételtem 12-kor is, ám senki nem vette fel. Eközben próbáltam elérni a párt másik szóvivőjét, Budai Bernadettet is. Legkevesebb hétszer hívtam fel, szabályos időközökben, ám a telefont itt sem vették fel.

Mivel nemcsak az MSZP, hanem a Fidesz is gyűjt aláírást, az ő sajtósukat is megkerestem reggel, és sikerült is beszélnem vele. Kérésemet meghallva arra kért, hogy egy óra múlva hívjam vissza, amit én meg is tettem. A megadott számon a párt sajtóközpontja jelentkezett, és visszahívást ígértek. Mivel ez nem történt meg, további két alkalommal hívtam őket, mindannyiszor ugyanazt ígérték. Fél egykor végül újra tárcsáztam a sajtófőnök privát számát, aki azt ígérte, 5 percen belül visszahív - ez azóta sem történt meg.

Hivatalos úton nem sikerült megtudnunk, hol találhatunk aláírásgyűjtőket, ezért tettünk egy kört a főváros nagyobb csomópontjait érintve. A Nyugati pályaudvarnál nyoma sem volt aláírásgyűjtésnek. A tegnapi helyszínen, az Oktogonnál sem találtuk meg a pártok aktivistáit, így továbbmentünk a Blaha Lujza térhez. Itt az aluljárót is megnéztük, de az ellenőrökön, árusokon és szórólaposztókon kívül mással nem találkoztunk.

Körutunkat folytatva érintettük az Astoriát és aluljáróját, de sem ott, sem a Deák Ferenc téren nem találtunk senkit. Így felvetődik a kérdés, hogy a tegnap induló aláírásgyűjtés mikor és hol fog folytatódni - ha folytatódik egyáltalán.

Ugyanazok a kérdések mindkét lapon

A két párt kérdései között szinte semmi különbség sincs. Az MSZP az aláírásgyűjtő íveken három kérdést tesz fel, ezek a következők.

Egyetért-e Ön azzal:

- hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár

- hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíját

- hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.

A Fidesz emellett még egy kérdésre vár választ: egyetérte-e Ön azzal, hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat, így ne lehessen veszélybe sodorni valamennyi magyar ember nyugdíját.