Fasizmus ellen tüntettek Budapesten

2010.02.13. 19:35
Az antifasiszta demonstráción a szónokok arról beszéltek, hogy Magyarországon megjelent a verbális fasizmus, ami ellen minden demokratikusan gondolkodó embernek tiltakoznia kell.

Az újjáéledő fasizmus, a szélsőséges megnyilvánulások elleni tiltakozásul tartott megmozdulást több antifasiszta szervezet szombat délután a fővárosban, az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában, amelyen több vezető szocialista politikus is megjelent.

A sok rendőr által biztosított rendezvényen jelen volt Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és több szocialista országgyűlési képviselő, valamint több fővárosi politikus és közéleti személyiség.

A két éve a Hollán Ernő utcában felgyújtott jegyiroda előtt felállított színpadon Hirschler Tamás, a Magyar Antifasiszta Liga elnöke beszédében azt mondta: itt az idő felismerni, hogy új helyzet állt elő; a szélsőjobboldal már nyíltan vallja és vállalja fasiszta, irredenta nézeteit, és cselekszik is ezek szellemében. Szerinte minden demokratikus gondolkodónak a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd törvényi szankcionálásának megteremtését kell sürgetnie.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője az elmúlt nyolc év kudarcáak látja azt, hogy az antifasiszta rendezvényeken egyre kevesebben jelennek meg. Az okot abban látja, hogy tudomásul vették az emberek, kigúnyolhatják, bántalmazhatják őket, és rossz kompromisszumokkal azt hitték, nem is kell ott lenniük egy ilyen jellegű megmozduláson. Olyan hatalom készül Magyarországon, amely elsöpri a párbeszéd lehetőségét - tette hozzá.

Mesterházy Attila azt mondta az MTI-nek, hogy a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen összefogással kell fellépni. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sem fideszes politikusok, sem más pártok vezetői nem jelentek meg. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerinte azért nem voltak ott, mert nem akarják elriasztani azokat a szavazókat, akikkel összekacsintanak.

A Fasisztákkal nincs párbeszéd! nevű rendezvényt a Magyar Antifasiszta Liga, a Baloldali Feminista Hálózat, az Új Szocialisták Mozgalma és a Civilek A Szélsőjobb Ellen Mozgalom szervezte. Céljuk, hogy hazánk területéről kiűzzék a szélsőjobboldal szervezeteit", a kitörés napját ugyanis évek óta újfasiszta csoportok ünneplik meg a Hősök terén. Több szónokok viszont azt hangoztatta: nem a "becsület napi náci felvonulás" ellentételezéseként tartották a megmozdulást Budapest felszabadításának napján.