Felszedni a mások által eldobott kotont

2010.04.01. 06:52
Ha sikerül bejutnom, beülök, mondta az Indexnek Kukorelly Endre, a Lehet Más a Politika képviselőjelöltje a pomázi művelődési házban, miközben arra vártunk, hadd jöjjenek lakosok a lakossági fórumára. Nem jöttek, ám ebből nem kell következtetéseket levonni arról, átlépheti-e a parlamenti küszöböt az LMP.

A parlamenti választások jövő heti első fordulójának egyik érdekes kérdése, hogy bekerülhet-e az Országgyűlésbe egy párt, amelynek gyakorlatilag egyáltalán nincsenek országosan jegyzett politikusai. Amikor az LMP az EP-választások előtt belevágott, elég sok, elsősorban a kultúrából ismert személyiség sürgölődött körülötte – ott volt a listáján Cserhalmi György és Lovasi András is –, de hamar kiderült, a hajtást, amivel egy kampány jár, kevesebben vállalják. Így Kukorelly Endre  babérkoszorús és lovagkeresztes költő-író-esszéista lett az, akit a párt legismertebb jelöltjeként helyes emlegetni. Az íróember a szentendrei központú egyéni választókörzetben méredzkedik meg.

Képek az LMP pomázi lakossági fórumáról

Kis párt egyéni jelöltjének lenni nem könnyű, munkával, lemondással jár, és különös helyzetek is előállhatnak. Kukorelly pomázi lakossági fórumát például nem sikerült jól előkészíteni. Sepsei Gergely pilisbudavidéki LMP-koordinátor szerint az lehetett a gond, hogy Pomázon nem túl erősek, nagyjából egy aktivistájuk van, az is pont külföldre utazott.

Így történhetett, hogy a jelölt után előbb az Index futott be két fővel, majd Sepsei, jött a dettó kétemberes Origo-team, majd sokáig senki. Legalább volt időnk tisztázni Kukorellyvel, honnan ismerjük egymást: egyszer rengeteg bort ittunk együtt Heimann Zoltán szekszárdi pincéjében, nagyobb társasággal, és nem keveset beszélgettünk fontos dolgokról szenvedélyesen. Hogy miről, azt nem sikerült felidéznünk. Persze lehet, hogy akkor, azaz az aznap másnapján sem ment volna.

Amikor negyedóra elteltével már azon gondolkodtunk, mi legyen, átalakuljon-e a fórum sajtótájékoztatóvá – ennek nem örültünk volna –, egyszer csak megjelent a lakosság. Egy emberként. Nem sokkal később érkezett még egy lakosság, a művház képviseletében, vizespoharakkal, bölcsészlányos lelkesedéssel. Kialakult a perfekt felállás: két politikus, két újságíró, két fotós, két lakos. Kezdődhetett az aktus.

Kukorelly elmesélte, azért csinálja, mert lelki-szellemi paradigmaváltásra van szükség. Hogy jobb legyen az országban élni. Változtatni kell a hangulaton. Ki kell lépni a spirálból. A politikának a közös ügyek rendezéséről kell szólnia. Mindenkit ugyanúgy érintenek a közügyek. Magyarország normális hely. Mégis a negatív dolgok artikulálódnak.

Meg azért is csinálja, mert addig rágták a fülét – először régi ismerőse, a miskolci Mile Lajos, aki negyedik az országos listán, másodszor meg a jelen lévő Sepsei, aki még régebbi ismerőse –, amíg rá nem beszélték.

Megtudtuk még a jelöltről, hogy az oktatásról, a kultúráról, a hajléktalankérdésről, a környezetvédelemről és a vasúti sínek mentén látható szemétről van igen markáns véleménye. Ez utóbbi egy részének eltakarítására konkrét akciókat tervez, mert ha gumikesztyűben is, de fel kell szedni a mások által eldobott kotont.

Klikk a képre!

A létszám és a felállás azért is bizonyult ideálisnak, mert a beszéd már-már észrevétlenül torkollhatott kérdezz-felelekbe. A jelölt és a lakosság megtalálta a fonalat. Igaz, a vége felé, a cigányság integrálása kapcsán a művházas bölcsészlány átvette az irányítást, úgyhogy némi töprenkedés és vívódás után nekünk mennünk kellett.

Kukorelly és Sepsei még a műsor előtt azt mondta, alig néhány nap alatt simán összeszedték a több mint nyolcszáz ajánlószelvényt, háromszáz maradt is, ezeket megsemmisítették, és Pomázról sem csak kettőt kaptak. Egyébként pedig Szentendrén, a Szamos cukrászdában csütörtökön fórumoznak. Szebb a hely, és sokkal több lesz az érdeklődő. Menjünk mi is, hívtak. Nem megyünk, mert nem tudunk, de elhisszük.

Lehet-e képviselő Kukorelly Endre?

A korábbi választásokon rengeteg jelölt kapott kevesebb szavazatot, mint ahány cédulát összegyűjtött. Simán megtörténhet azonban, hogy LMP-vonalon minden másképp lesz. Ez a párt mindenekelőtt protestszavazatokat fog kapni. SZDSZ nincs, az MSZP mellé húzni az ikszet képtelenség, a Fidesz túlzás lenne, az MDF röhejes, a Jobbik szóba sem jön – nem biztos, hogy vékony a réteg, amely így gondolkodik. Kukorelly Endre egyéni jelöltként nem nyerhet, az országos listán 38., az sem befutó hely. A Pest megyei LMP-listát viszont vezeti. Az EP-választásokon két század híján 3 százalékot szereztek a megyében, átlag felett teljesítettek. A kétemberes pomázi fórum ellenére tehét nem reménytelen a helyzete. Ha sikerül bejutnom, beülök, mondta az Indexnek arról, csak húzónév akart-e lenni, vagy képviselő.