Forsense: A magas részvétel árt a Fidesznek

2010.04.09. 20:05 Módosítva: 2010.04.09. 20:05
A vasárnapi választáson akár négyszázalékos különbség is lehet az MSZP eredményében, amennyiben a választók 50 százaléka vagy 70 százaléka megy el szavazni. A Fidesz a szocialistákkal szemben az alacsonyabb részvétellel járna legjobban, a Jobbik eredményét jelentősen nem befolyásolja a részvétel, míg az LMP várhatóan mindenképpen bejut a parlamentbe, derül ki a Forsense elemzéséből.

A Forsense legfrissebb választási becslése szerint a listás szavazáson a Fidesznek az 50 százalék körüli, míg az MSZP-nek a 70 százalékos választási részvétel hozná a legkedvezőbb eredményt az első fordulóban. Az elemzés készítői úgy látják, hogy a Jobbik a szavazók számától függetlenül 17 százalék körüli eredményben reménykedhet, miközben az LMP a biztos kiesőnek tűnő MDF-fel szemben a parlamentbe kerüléshez elegendő szavazatot szerezhet.

A Forsense szerint a Fidesz 52,5 százalékos támogatottságot szerezhetne, amennyiben a választásra jogosultak fele menne el szavazni, míg 60 százalékos részvételnél a listás szavazatok 51,9 százalékára, 70 százalékos választási hajlandóságnál pedig 49,7 százalékára számíthat.

A szocialisták ezzel szemben az 50 százalékos részvételi aránnyal járnának a legrosszabbul, 18,6 százalékos támogatással, míg 60 százalékos részvételnél ez az arány már 20,7 százalékra, 70 százalék esetén pedig 22,7 százalékra emelkedhet.

A Jobbik 50 és 65 százalékos részvételnél is 17 százalékos támogatottságot szerezhet, míg 70 százalékos részvételnél 17,5 százalékára számíthat.

A Forsense becslése szerint az LMP a valóban szavazó választók számától függetlenül parlamenti résztvevőnek mondhatja magát az első fordulós listás szavazatok alapján. Az LMP-nek a Fideszhez hasonlóan 50 százalékos részvétel felelne meg a leginkább, ebben az esetben ugyanis 7,1 százalékot, míg 70 százalékos részvétel esetén 6,1 százalékot érhetnének el.

A választási hajlandóság az MDF listás eredményeire lehet a legkisebb hatással, ugyanakkor ez a párt számára legkedvezőbb, 50 százalékos részvételi arány esetén is csak a szavazatok 2,6 százalékát jelentheti.