Forsense: Nem bánnák a kétharmadot a magyarok

2010.01.29. 19:33
A leginkább a fideszesek szeretnék, de nem mindenki örülne.

A választópolgárok relatív többsége szerint jót tenne az országnak, ha egy párt kétharmados többséget szerezne a parlamentben és nagyobb mozgástere lenne a törvényalkotásban - a többi között ez derül ki a Forsense januári közvélemény-kutatásából. A választók csaknem fele, 46 százaléka gondolja úgy, hogy a Fidesz kétharmados győzelme jó lehetőség az ország jövője szempontjából, kockázatosnak 34 százalék tartja ezt.

A pénteken közzétett felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede gondolja úgy, hogy a Fidesz már biztos befutója az országgyűlési választásoknak, sőt egyötödük abban is biztos, hogy kétharmados többséget szereznek. Januárban 6 százalékkal többen gondolták úgy, hogy a Fidesz biztos befutó, mint decemberben. Azokon kívül, akik biztosak abban, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, további 28 százalék tart valószínűnek egy ilyen alternatívát.

A megkérdezettek 21 százaléka bizonytalan volt a kétharmados többség megítélésében. 42 százalék viszont úgy gondolta: ha egy párt kétharmados többséget ér el, az jó irányba terelheti az ország jövőjét, mert nagyobb mozgásteret jelent a törvényalkotásban, lehetővé teszi az alkotmány módosítását, nem kényszeríti kompromisszumra a győztes politikai erőt. Ezzel szemben kevesebb mint 38 százalék vélte azt, hogy mindez inkább veszélyeket rejt magában. A legnagyobb arányban, 65 százalékban a Fidesz potenciális szavazói tartották kívánatosnak, hogy valamely párt kétharmados többséget szerezzen a választásokon. Az MSZP szimpatizánsok 28, a Jobbik szavazók 42 százaléka gondolta ugyanezt.

Konkrétan a Fidesz kétharmados győzelmét a válaszadók csaknem fele, 46 százaléka tartja jó lehetőségnek az ország jövőjének szempontjából, míg 34 százalékuk érzi ezt kockázatosnak. A Fidesz-szavazók túlnyomó többsége, 82 százaléka ezt tartaná kedvezőnek, az MSZP-re voksolók csaknem háromnegyede, 72 százaléka viszont veszélyeket lát egy ilyen választási eredményben. A Jobbikosok körében közel azonos méretű a két csoport: 44 százalékuk pozitívnak tartaná, 46 százalékuk kockázatosnak érzi a Fidesz kétharmados győzelmét. A pártválasztásukban bizonytalanok között többségben vannak azok, akik inkább tartanak ettől, mint azok, akik szerint ez jó lehetőség lenne.

A Forsense január 6-a és 16-a között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg, akik nem, kor, régió, lakóhely, településtípus, iskolai végzettség szerint reprezentálták az ország lakosságát.