Gorillakölyök Orbán ellen

2010.04.08. 23:02
Finisébe ért a plakátkampány, a választás első fordulója előtt összeszedték magukat a pártok és ki-ki képességeihez mérten új plakátokkal rukkolt ki. A legfontosabb fejlemény, hogy találtunk kimondottan SZDSZ-es plakátot, és meglett a legnagyobb plakát győztese is. A vasárnapi választásig már nem vadászunk plakátot, de utána jön még két hét kampány, kíváncsian lessük, lesznek-e újak.

Nincs tovább, az országgyűlési képviselőválasztás első fordulójáig már csak órák vannak hátra, végéhez ért a plakátkampány első, fő szakasza is, így jelen cikkünkkel fontos állomásához érkezett plakátfigyelő sorozatunk. Elöljáróban annyit, hogy a legutóbbi írásunk óta eltelt két hétben a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Civil Mozgalom kivételével mindegyik országos listát állító párt jelentetett meg új óriásplakátot, a Fidesz-KDNP pártszövetség, a Magyar Demokrata Fórum; a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika is belehúzott a kampány végére.

Mindez azonban eltörpül a rendkívüli hír mellett, hogy találtunk végre egy igaz SZDSZ-es plakátot is: a 19. választókerületben, SZDSZ-MDF-es színekben egyéni jelöltként induló Tarján András egyedi plakátjával egy választási paravánon szembesültünk.

A plakáton a kék szín dominál, a háttérben virágzó gyümölcsfa is kék, de a bal alsó sarokban húsz évnyi szabaddemokrata fájdalommal ránk tekintő, petrigyörgyös arc is enyhe kék árnyalatban ázik. Ami legfontosabb képi elem és igazán jelzés értékű, az a rég látott madaras logó a plakát jobb felső tájékán: egyértelműen a párt haldoklására utal, hogy a korábban zárt alakzatban, egymás szoros takarásában repülő szabad madarak immár szétszéledőben vannak, nem alkotják már azt a szabadelvű egységet, ami a plakát jobb alsó sarkában látható logón még megvan.

Az utolsó napokra a Fidesz új, de meglehetősen kevés változást mutató óriásplakátokkal jött ki. Gyakorlatilag az előző, második hullámban megjelent plakátok maradtak meg, csak eltűntek róluk a "Védjük meg..." "Mentsük meg..." kezdetű szlogenek, hatalmasra, a plakátok felét eltakaró méretűre  nőtt ellenben a "Csak a Fidesz!" csatakiáltás.

Kissé mások a kisebb méretű (hirdetőoszlopi, citylight) plakátok, amikre felkerült egy kiegészítő üzenet is: "Minden szavazat számít! Szavazzon a Fidesz listájára és jelöltjére!" Mindezek alapján kissé önző, már-már kapzsi hatást keltenek a Fidesz-KDNP pártszövetség harmadik generációs hirdetései.

Az elkeseredett utóvédharcokat folytató MSZP-től is telt még egy utolsó - sorjában negyedik - megjelenésre: visszatért Mesterházy Attila az óriásplakátokra, a második plakátkörben látott arckép mellett drámai a szöveg: "Nagy a tét. Szavazzon az MSZP-re!" Ezen kívül nem láttunk más új MSZP-s óriásplakátot, illetve néhány egyéni jelöltnek maradt annyi a kampánypénzből, hogy újra kibérelhettek saját plakátjaiknak olyan plakáthelyeket, amiken az előző körben a párt üzenetei voltak olvashatók, visszaidézve ezzel a tavaszi kampány kezdetét.

Mint a bevezetőben említettük, a kis pártok közül a Jobbiknak már nem futotta újabb körre, az azonban mindenképp említésre méltó, hogy a Jobbiknak köszönhetően találkoztunk nemrég a kampány feltehetőleg legnagyobb felületű óriáshirdetéséhez, Budapesten, a Szentendrei úton, a Csillagvár bevásárlóközpont északi sarokhomlokzatán.

Míg az előző körből az MDF kimaradt, az utolsó két hétre duplát dobott: megjelentek egyfelől "Az államfüggőség gyógyítható!" üzenetű plakátjaik (amiből állítólag kétféle is van, de mi csak a kijózanodásra intő, három pártra utaló verziót láttuk az utcákon, a kis műbalhét kavaró cigarettásat nem), másfelől a párt ismert arcait, a pártlistán szereplő neveket bemutató óriásplakátok is látható. Ez utóbbiakon új szlogen olvasható: a "Csak az ország!" kétséget kizáróan a Fidesz önző szlogenjára adott altruista válasz.

Az MDF változatos eszköztárára jellemző, hogy Bokros Lajos és Herényi Károly esetében kisteherautóra szerelt verzióval is találkoztunk.

Nem utolsó sorban az LMP is kipréselt még magából egy - feltételezhetően - utolsó óriásplakátot: az új plakáton a párt négy legismertebb arca: Jávor Benedek, Szabó Tímea, Schiffer András és Szabó Rebeka látható, bár a nevek valamiért nem kerültek fel a plakátra, így a választók többségének csak négy ismeretlen, bár szimpatikus fiatalt jelent a csoportkép.

Az óriásplakátok sorában megemlítendő még a rejtélyes ÍTÉLETIDŐ - 2010. április 11. feliratú plakát is, amiből elég sok található az utak mentén, szerte a városban. A bőszen sárgálló repcemező, a felhőtlen kék eget balról jobbra átívelő szivárvány komplex üzenetét és főként forrását megfelelő háttérinformációk nélkül nehéz megfejteni, de ha kezünkbe kerül a CBA magazin áprilisi száma, akkor világosabb lesz a kép.

A plakáttal egyező címlappal kiadott magazin köszöntőjében így ír Baldauf László, a CBA elnöke: "Azt hiszem, rengetegen – sok millióan – vannak hozzám hasonlóan, akik visszaszámolva várják az április 11-i választásokat. Nem tűrhetjük tovább, hogy országunkat hazug, jellemtelen gazemberek vezessék, akik Magyarország számára jelentős visszafejlődést hoztak. Az elmúlt időszakban már elkezdődtek a felelősségre vonások, azaz sok, jelenleg kormányon lévő politikusra minden bizonnyal ítéletidő vár. Az iránymutatásom által elkészült címlap erre utal."

Végezetül nem hagyhatjuk említés nélkül a választási hangulatot kihasználó egyéb plakátokat. Több kereskedelmi célú hirdető is úgy gondolja ezekben a hetekben, hogy jó marketingstratégia, ha valamiképp a választás tematikájára húzza fel saját kampányát. "Válassza a minőséget", "Van jó választás", "Válassza ezt a terméket", "A választás esélyese" stb. - ilyen és hasonló reklámszlogenekkel lehet úton-útfélen találkozni.

E típusú plakátok közül a legkiemelkedőbb a Fővárosi Állat- és Növénykert személyi jövedelemadónk 1 százalékáért kilincselő plakátja, amiről egy narancssárga alapon kedvesen mosolygó gorillakölyök néz ránk, a következő szöveggel: "Válaszd az állatokat! Jó program, szimpatikus képviselők." Ami rendkívül érdekes, hogy az önmagában is megmosolyogtató plakát rengeteg helyen a Fidesz plakátjainak közelébe, közvetlen szomszédságába lett kirakva: az így előállt plakátkonstellációk  új értelmet adnak a plakátszövegeknek. "Válaszd az állatokat! Csak a Fidesz!" egyrészt ez a jelenlegi utcakép fő tudattalan üzenete, no meg az, hogy nem könnyű választani a kedvesen mosolygó Orbán Viktor és egy édesded gorillakölyök közt.

Gyűjtsük együtt!

Látott valahol eddig sosem látott választási plakátot? Vicceset, humorosat, frappánsat, jól elhelyezettet? Ezúton biztatnánk a kedves olvasókat, hogy segítsenek a választási kampány plakátjainak gyűjtésében az utókor okulására. Ha látnak környezetükben megörökítésre érdemes politikai hirdetést, fotózzák le, és választás2010 taggel töltsék fel az Indafotóra, hogy megjelenhessen az alábbi válogatásban:

Korábbi, plakátkampánnyal foglalkozó cikkeink:

  1. Hosszú hajrába kezdett az MSZP
  2. A Fidesz is megkezdte a plakátkampányt
  3. Utcai szocialista szlogenparádé
  4. Mesterházy Attila, a plakátok ura
  5. Jogász Ibolyával, teremtő Lajossal kampányol az MDF
  6. Plakátkampány: beindult az úthenger