Gyengült a Jobbik a második fordulóra

2010.04.25. 21:46
A kisebb második fordulós részvétel csak a szavazatok darabszámára lehet magyarázat, a Jobbik azonban mind a legtöbb észak-magyarországi körzetben, mind az első fordulóban erősebbnek tűnő budapesti külső kerületekben százalékosan is gyengébben szerepelt, mint április 11-én. A fővárosban egyetlen körzet sem maradt, ahol tíz százalék felett maradt a párt támogatottsága, erősíteni Ózdon, Hevesen és Tiszavasváriában tudtak, de a győzelemnek itt sem jártak a közelében.

Az első fordulóban a korábban alapvetően szocialista fellegvárnak számító területeken-körzetekben ért el kiemelkedő, nemegyszer húsz-, néhány helyen  harmincszázalékos eredményt. A párt országos eredménye 16,67 százalék volt, ami a harmadik helyre volt elegendő: bár márciusban még felmerült az is, hogy komoly verseny lesz a második helyért az MSZP és a Jobbik között, a választás előtti napokban készült, április 11-én este bemutatott felmérésekben a közvéleménykutatók már egyértelmű trendként mutatták a szélsőjobb népszerűségének csökkenését.

A folyamat úgy tűnik kitartott a második fordulóra is. A Jobbik nemcsak darabszámra veszített a legtöbb körzetben szavazatot, ami természetesen a kisebb részvétellel magyarázható elsősorban, de a legtöbb körzetben százalékosan is gyengébben szerepelt.

Borsodban több körzetben is a második helyen fordultak a jobbikos jelöltek. Miskolcon az 1-es választókerületben megőrizték ezt a helyet, verték a szocialistákat, de a 27,71 százalékos szavazatarány 23,55-re olvadt (a második fordulós adatok 95 százalék feletti, de nem teljes feldolgozottságúak). A többi miskolci körzetben már csak harmadiknak fordult a jobbikos jelölt, és míg az MSZP több helyütt is növelni tudta szavazati arányát, a Jobbik eredménye például a 2-es miskolci körzetben 22,24 százalékról 15,12-re apadt. Hasonló, néhány százalékos veszteséget mutathatott fel a szélsőjobb a város másik két körzetében is.

Borsod azért erős maradt

Ózdon viszont épp ellenkező volt a helyzet: a második helyen álló jobbikos Kisgergely András nemcsak stabilan megőrizte második helyét, de növelte szavazati arányát, 32-ről 34 százalékra, míg az MSZP eredménye bő öt százalékponttal rosszabb lett a második fordulóban (mindössze 17 százalék). Sajószentpéteren is megőrizte második helyét a Jobbik, de itt is veszített két százaléknyi szavazatot, miközben az MSZP a harmadik helyet szinte hajszálra ugyanolyan eredménnyel érte el.

Kazinzbarcikán hajszálnyi előnnyel volt második a Jobbik április 11-én: 28,84 százalékot kaptak, míg az MSZP 28,51-et (értelemszerűen mindenütt az egyéni képviselőjelöltekre leadott szavazatokról van szó). A második fordulóban fordult a helyzet: a szocialisták 30,93 százalékos eredményükkel elverték a szavazatok 25,85 százalékát elhozó Jobbikot. Szerencsen és Tiszaújvárosban a Jobbik megőrizte második helyét és lényegében szavazatarányát is (erős huszonöt, illetve közel harminc százalék).

Vona is rontott

Heves megyében, Gyöngyösön Vona Gábor pártelnöknek nem sikerült nemhogy a második helyre feljönnie, de szavazatarányát sem megtartania: április 11-én még alig 2,1 százalékkal maradt el az MSZP-s Magda Sándor 28,26 százalékától, a második fordulóban már 34,08 és 20,32 százalék volt az eredmény. Pedig a megye többi körzetében nagyon is jól szerepelt a párt. Hatvanban és Füzesabonyban a párt kis százalékos veszteséggel tartotta helyét, Hevesen is, itt még erősíteni is tudtak, és így valamivel harminc százalék feletti eredményt értek el.

Jászberényben az átlagos kép rajzolódik: a harmadik helyen álló jobbikos jelölt 22 helyett 15 százalékot ért el a második fordulóban. Szolnokon (3. vk) elbukták az első fordulóban elért második helyet, míg az MSZP meg tudta szavazatait növelni, a Jobbik 22,2-ről 19,8-ra rontott. A város másik körzetében (4.vk.) már eleve a harmadik helyről várták a második fordulót, és hasonló szavazatarány-vesztéssel ott is maradtak.

Kunszentmártonban is elbukták az első fordulós második helyet, mind az MSZP, mind a Jobbik mindkét fordulóban a húszszázalékos támogatottság körül táncolt. Mezőtúron viszont huszonöt százalékos eredményt ért el 11-én és most is a Jobbik, ami mindkét alkalommal 2. helyet jelent. Kunhegyesen még erősebb a párt, az első fordulós harmincszázalékos eredmény 26-ra olvadt ugyan, de így is nagyon megverték a 16 százalék körül végző MSZP-t.

Tiszavasváriban országosan is kiemelkedő eredményt ért el a Jobbik az első fordulóban, amit még javítani is tudott: 33 százalékról 37 százalékra tornázta fel szavazati arányát, így nagyon erős második. A másik két nyitva maradt szabolcsi körzet Nyíregyházán van: az 1-es körzetben a Jobbik eleve harmadik volt, némi – 2 százalékpontnyi – szavazatot veszített is, miközben az MSZP erősíteni tudott, így a második forduló eredmény a két párt között 28 és 16 százalék. A 2-es körzetben azonban még 98 százalékos feldolgozottság mellett is fej-fej mellett, a 21 százalékot alulról súrolva állt a két párt.

Budapesten sehol sincs meg a tíz százalék

Budapesten a külső kerületekben eleve bőven a fenti eredmények alatt teljesített a Jobbik. A belső kerületekben több körzetben az LMP is bőven megelőzte a pártot, amelynek jelöltje így nem is jutott a második fordulóba. Az északkeleti országrészhez hasonlóan itt is a szocialista fellegvárnak számító külső kerületekben teljesítettek jobban, a második fordulóban azonban jellemzően itt is visszaestek.

Még az olyan ismertebb nevek is, mint Szegedi Csanád, aki 13 százalék feletti eredménnyel várta a harmadik helyről a második fordulót a IV. kerületben, végül alig nyolc százalékot ért el. Hasonló volt a helyzet a másik hat fővárosi választókörzetben, ahol egyáltalán talpon maradt a második fordulóra a jobbikos jelölt, egyik helyen sem értek el tízszázalékos szavazati arányt sem.