Ha levágják a kezeinket, lábon fogunk mászni

2010.04.08. 20:10
A Jobbik vezetőinek nincs kétsége afelől, kik nyerik a választásokat. Ők. Ennek ellenére a Fidesztől tarthatnak még, kampányzárójuk felében a választás fő esélyesének szapulásával voltak elfoglalva. A maradékban programjuk ezerszer elismételt lényegét foglalták össze és szép képzavarokat alkottak.

Ragyogó napsütésben, négyszáz szimpatizáns részvételével tartotta kampányzáró gyűlését a Jobbik Budapesten, az Erzsébet híd lábánál, a Petőfi-szobornál. A tér, ahol az elmúlt húsz évben Demszky Gábor tartotta a főváros hivatalos március 15-i megemlékezéseit, többször is megihlette a szónokokat. A műsorvezető, aki nem mutatkozott be, például azt mondta, hogy jövőre, Demszky távozása után visszaveszik a teret és meg is tartják. Pörzse Sándor pedig a hetvenes évek eleji március 15-ékre emlékezett, amikor - miként szerinte most is - rendőrök vizslatták minden lépését. Amúgy azokat a március 15-éket is Demszky Gábor szervezte.

De nem Pörzse volt az első szónok, hanem a Jobbik EP-képviselője és budapesti listavezetője, Balczó Zoltán. Ő számadatok ismertetésével kezdte, megtudtuk, hogy a Jobbik a január 16-i kampánynyitó óta közel négyezer lakossági fórumot tartott. Ezt Pörzse később azzal egészítette ki, hogy ő 7700, Vona Gábor pedig több mint 12000 kilométert vezetett, Vona ezután már csak azt tette hozzá, hogy többmillió szórólapot is nyomtattak.

Balczó beszédében részben a Jobbik programját ismertette a multik adókedvezményének megvonásától - "Ha emiatt elmegy néhány, és lesznek, akik munkanélkül maradnak, az szomorú" - az "izraeli bevonulás" elleni küzdelmen át - "ez nem antiszemitizmus" - a magyar föld megvédéséig, aminek a részleteit nem fejtette ki. Beszéde másik hangsúlyi eleme a Fidesz bírálata volt, jelezvén, hogy a harc egy ideje már a Fidesz jobbszéléhez tartozó szavazókért folyik.

A Fidesz bírálatát egy Bajnai-idézettel vezette fel: "A hasonló a hasonlónak örül". Ezt a miniszterelnök parlamenti búcsúbeszédében mondta, amikor is arra utalt, hogy az MSZP-ben és a Fideszben minden nézeteltérés ellenére több a közös vonás, mint a Fideszben és a Jobbikban. "Nem teszek egyenlőségjelet a Fidesz és az MSZP közé, de látok hasonlságokat" - mondta, majd az "úgynevezett rendszerváltásról", a privatizációról, az EU-csatlakozásról és a lisszaboni szerződésről beszélt, ezeket mind a közös bűnök közé sorolva. "Megszavazták a bankmentő csomagot" - zárta a Fidesszel szembeni érveket.

"Amikor a kormányra kerülésről beszélünk, melldöngetésnek hangozhat, pedig nem kommunikációs technikáról van szó. Valójában is ezt érezzük" - mondta beszéde végén Balczó, amit egy képpel zár. Szerinte az ország olyan, mint a jéghegynek tartó Titanic, így ha lassabb is az az út, amit ajánlanak, mégiscsak irányt kéne váltani. "Adjon az Isten iránytűt!"

Pörzse Sándor képviselőjelölt, mint mondta, inkább csak érzéseit és élményeit jött megosztani. Nosztalgikus hangulatában nem csak a 70-es évek Demszky féle márciusait idézi fel (ő persze nem beszél róla, hogy azokat is Demszky szervezte), hanem azt is, hogy 2006 novemberében itt ismerkedett meg Vona Gáborral is, aki a Horthy-bevonulás évfordulójának megünnepléséhez kérte segítségét. A nosztalgia után ő is a Fideszt üti. Pintér Sándor és Gergényi Péter kapcsolatáról, meg a "Kubatov-gate-ről" beszél, a végén pedig egyrészt azt állítja, hogy egész tévés karrierje alatt nem látott annyi kamerát, mint a mostani kampányban, másrészt azt, hogy a tévék elhallgatták a Jobbikot.

Az est utolsó szónoka Vona Gábor volt, aki elől Balczó ellopta a show-t. Így beszéde nagy részében csak elismételte az alelnöke által már ismertetett programpontokat, illetve lelkesítő mondatokkal tüzelte apránként fogyatkozó hallgatóságát. Ezek legfőbb eleme a Magyar Gárda melletti kiállás. Szerinte a gárda és a Jobbik még sosem volt olyan közel egymáshoz, mint a kampány alatt került. "50-100 év múlva a történészek azt fogják mondani, hogy a gárda megalapítása volt a fordulópont az 1945 óta tartó mélyrepülésben" - mondta, implikálva, hogy szerinte a II. világháborúban például egész jól teljesített az ország. Ígéretet tesz rá, hogy az első parlamenti ülésnapon gárdamellényben jelenik majd meg a parlamentben - miközben pár perccel később meg arról beszél, hogy meg kell szüntetni a mentelmi jogot, és ha politikus követ el bűncselekményt, kétszeres büntetést kell kiszabni rá. A gárda egyenruhájának viselete szabálysértésnek, betiltott társadalmi szervezet vezetésében való részvétel pedig bűncselekménynek számít.

Balczóhoz hasonlóan Vona is nagyívű képpel zárja beszédét. A színpadra szólít egy hatéves forma kisfiút, Csabát, akit a szülei betettek a gárdába, fel is avatták. Csaba a gárda "oroszlánkölyke", mondja Vona, majd a kezébe adja azt az 56-os zászlót, amit a Jobbik párttá alakulásakor Pongrátz Gergely volt Corvin közi forradalmár adott nekik. Pongrátz azt mondta akkor, hogy a jobbikosok fognak végigmenni az úton, amin az 56-osok elindultak. Vona erre ígéretet is tesz. "Ha levágják a kezeinket, lábon fogunk mászni!"